Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Ett nytt spännande åsiktsregistreringsprojekt

Vi lever i en tid där integritet och frihet står lågt i kurs. Omni rapporterar att Sineva Ribeiro, ordf. Vårdförbundet, inte vill att rasister ska få legitimeras som sjuksköterskor. Det är tack vare Researchgruppen som vi vet att rasister jobbar inom vården idag. Enligt Omni nämner Ribeiro psykologitester som insamlingsmetod av åsikter, vilket jag faktiskt tycker är bättre än att låta Researchgruppen koppla rasistiska nätkommentarer till dess avsändare.

Definitionen av vem som är rasist får inte vara godtycklig, och man måste vara tydlig med vad som får tyckas och vad som inte får tyckas. I vardagligt tal är definitionen alldeles för rörlig och alldeles för bred, och ibland helt godtycklig. Dessutom finns det en tendens att blanda ihop skepticism med rasism: Bara för att det kan finnas rasistiska motiv bakom kritik mot islam, så kan man inte säga att kritik mot islam är rasism. Det krävs noggrannhet.

Till detta är det viktigt hur man lagrar vad när man bygger åsiktsdatabaser. Att hitta en kompromiss som träffsäkert pekar ut en rasist utan att Datainspektionen har några invändningar, kommer att bli svårt.

Aftonbladet skriver om detta specifika exempel. Den vårdanställda rasisten som Researchgruppen grävt fram bedyrar sin lämplighet på jobbet, och att hans åsikter endast tar sig uttryck i uttalanden som görs på ledig tid. Det får mig att tänka på att det kan finnas flera åsikter, eller rent av andra åsikter, som är relevanta. Det vore t.ex. bra om de som får jobb inom vården inte är abortmotståndare.

Jag har alltså inget emot att man rensar upp i träsket. Researchgruppens rasist får gärna bli avskedad för allt jag bryr mig. Men när åsiktsregistrering sätts i system är säkerheten viktig och godtycke farligt.

Kommentarer

  1. Ordföranden Sineva Ribeiro får mig att tänka på min kurskamrat från Bulgarien (eller var det kanske Montenegro, jag minns inte) Jag och två till skulle göra att grupparbete tillsammans med henne, det handlade om sociologi. Minns nu inte ämnet, bara hur förvånad och upprörd jag blev när hon tvärsäkert förklarade att ingen av oss fick Tänka vad vi ville. Att Tänka fel och olämpligt var "förbjudet" Otänkbart. Hon gav sig inte på den punkten.
    Detta var tidigt nittiotal, några år efter Sovjetunionens sönderfall.
    Från vilket auktoritärt styrt och hjärntvättat land stammar den här Ribeiro tro. Å, jag blir så trött.

    SvaraRadera
  2. På tal om sekulär vs. religiös öppning av riksdagen:

    Christer Sturmark: ”Svenska kyrkan och Humanisterna jämställs”.

    Ulf Gustafsson: ”Svenska kyrkan och Humanisterna likställs”.

    Gustafsson korrekt. Samma lik. Borde båda in i garderoben.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f