Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Det är inte för inget vi höjer skatten

GP publicerar en ledare av Adam Cwejman som gör mig orolig för Sveriges framtid. Först en träffsäker inledning:
"Världens just nu högst värderade försäljningsbolag, Alibaba, har inget eget lager. Världens största medieföretag, Facebook, skapar inget eget innehåll. Det snabbast växande filmbolaget, Netflix, äger inga biografer. De mest framgångsrika telefonibolagen som WeChat och Skype äger ingen telekominfrastruktur. Världens största taxibolag, Uber, äger inga taxibilar. En av de snabbast växande hotellföretaget, Airbnb, äger inga fastigheter."
Men det viktiga är att vi inte behöver okvalificerad arbetskraft.
"Sverige är inte ett land som utmärker sig med ett stort bestånd av "enklare" arbeten. De yrken som ökat i antal är kunskapsintensiva tjänsteyrken med höga krav på utbildning. Svenska företag har varit framgångsrika inte bara eftersom de sålt efterfrågade produkter och tjänster, utan för att de har premierat ökad produktivitet, det vill säga mer intjänade pengar per arbetad timme.

Den utvecklingen kommer bara att accelerera, andelen lågkvalificerade arbeten i Sverige kommer bara att minska det kommande decenniet. En studie från USA (Frey & Osborne 2013) visade att nästan vartannat jobb kan automatiseras eller bortrationaliseras inom en snar framtid. Det finns inga skäl att tro att Sverige kommer vara undantaget den utvecklingen."
Nej, Sverige har inte speciellt mycket okvalificerad arbetskraft. Vi har många okvalificerade, men dessa sitter nästan regelmässigt fast i bidrag snarare än låglönejobb, och vår stora utmaning är att hitta vad som är rätt motivation för dem att ändra på situationen. Det finns ett program i Sverige som ger arbetslösa rätt till betald utbildning och betald praktik, så vi vet att det inte är pengar som motiverar de 7,5 procent som står utanför arbetsmarknaden.

Arbetslösheten har ökat stadigt sedan 1970, från knappt 2% till dagens 7,5%. Att inte alla motiveras att utbilda sig, i kombination med att kravet på högre utbildning ökar, säger oss att plan B - en stor bidragssektor - är något vi måste leva med. Det är inte för inget vi höjer skatten. Men det i sin tur, kan ha en hämmande effekt.

Kommentarer

  1. Vi är för många och allt ägs redan av någon.

    Detta är inte ett klagomål utifrån en gammal vänsterposition utan ett konstaterande som måste beaktas i dagens situation som sakta har krupit upp på oss.

    Efter upptäckten av Amerika reste alla västerut till tomt väntande land (nåja) och för att gå ännu längre tillbaka fanns hela världen att dela på för de människor som fanns och som gav sig av från savannen.

    Nu finns inte längre jungfruligt land, allt är upptaget. Om någon gör existerande land obrukbart, som IS gör i Syrien, ska IS med alla medel förgöras. Om inte de fredliga (fega?) syrierna mäktar detta själva utan vill rymma landet ska det tillåtas bara på temporär basis. Det som nu görs av USA, Ryssland och andra mot IS är otillräckligt. Bomba mera och med större noggrannhet och gå in med fotfolk. Identifiera alla i IS och häng dem! Men omvärlden har ingen skyldighet att ta hand flyktingar; inga jobb, inga bidrag bara nödvändig humanitär och temporär assistans.

    Däremot har ett land skyldighet att ta hand om sina egna offer för automationen av arbetslivet. Inte sådana som villigt själva blir ”offer”; de måste sållas bort även om det är svårt att döma.

    Om det betyder att kakan måste delas av alla ”so be it”, bara att höja skatterna. Dessutom, INGEN är säker; inte ens de som nu gottar sig i tron att de är de överlevande klyftiga; ingen vet hur långt AI kan ta produktionen.

    Inte ens ett radikalt genombrott i fusionsteknologi kan ge oss obegränsade resurser. Energi är inte allt även om guld kan göras av väte som i stjärnorna.

    Det enda radikala är befolkningsbegränsning. Max ett barn per familj. Alternativet är det gamla beprövade sättet med krig men inte ens det fungerar i människosmugglarnas tid; i varje fall inte innan gränser stängs.

    Alla går som katten runt het gröt när det gäller befolkningsfrågan. Om inget görs kommer uppvaknandet att bli långt värre än de svenska ”mänskliga” partiernas plötsliga uppvaknande och anpassning till Sverigedemokraternas agenda. Hans Rosling t.ex., kan ta sig i brasan. Han vet inget om hur många jobb AI gör onödiga till båtnad för ägarna av produktionsapparaten och hur fort det ko0mmer att gå.

    SvaraRadera
  2. Som sagt!

    http://www.bbc.com/earth/story/20160311-how-many-people-can-our-planet-really-support

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D