Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Mera galenskap från det svenska prästerskapet

Idag publicerar Kyrkans Tidning en debattartikel om reinkarnation, som en del i en pågående debatt. Skribenten, en teologie doktor, är kritisk till reinkarnation av helt fel skäl:
"Kring nära-döden-upplevelserna och reinkarnationen finns det alltså en bred erfarenhet och forskning, som entydigt säger samma sak: människan är inte kropp, celler och atomer. Människan är innerst och ytterst ande, medvetande. En själ som redan här kan lämna kroppen under vissa betingelser.

Denna själ kan både se, höra, tänka, med mera, och möter en verklighet som är oerhört mycket mer verklig än den värld vi, i brist på annat, uppfattar som 'verklig'."
Vi har att göra med en doktor (!) som påstår att bred forskning säger att vi släpar omkring på, och vårdar en kropp som inte behövs! I verkligheten så vi vet vilka krafter som har inverkan över våra liv, vi vet hur stort det okända utrymmet är, och vi vet vilken funktion hjärnan fyller får vårt medvetande och vår förmåga att tänka. Kanske är det dags att rensa ut teologi och annan hittepåvetenskap från våra universitet?

Inte heller när det gäller moral är prästerskapet speciellt mycket att hänga i julgranen. Präster tenderar att ligga i samhällets kölvatten när det kommer till moral, snarare än att tillhöra de som driver på framåt. Synen på homosexualitet är ett exempel som säkert alla känner till, och tittar man på den moraliska slaskhink som Katolska kyrkan utgör, kryllar det med riktigt dåliga exempel. Man tystar ner systematiska våldtäkter av barn, man propagerar mot preventivmedel, och så vidare. Vi är så vana med detta, att vi till och med berömmer nuvarande påve Franciskus med motivationen att vi "trots allt har sett ännu värre påvar".

Och apropå präster och moral, att man inte använder jobbdatorn för att porrsurfa är väl fullkomligt självklart för vanliga människor? I Cardiff råkade en präst starta fel film på en begravning, och det var inte vilken film som helst. Kanske att det är läge att se över sina rutiner?

Kommentarer

  1. Så fruktansvärt , nästan så att man vill tro att detta är ett grymt aprilskämt. Fasansfullt att det hände på en extra tragisk begravning, för detta lilla ofödda barnet, och den unge familjefadern.
    Än en gång får jag min tes bekräftat, att präster och sex hör samman på ett extraordinärt sätt. Prällen kunde alltså inte hålla sig ens på arbetstid utan måste koppla av med att r'''a mellan bönestunderna ..
    Vågar man gissa att filmen var av pedofil homoart ? ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas någon följer upp utredningen i Cardiff. Det verkar som prällatet vill få det till ett spratt av installatören för utrustningen.

      Radera
  2. Snyggt formulerat inlägg Anders. Och en rättvisande rubrik. Saker ska kallas för vad de är. Det är ju inte klokt - för att den här gången uttrycka det mildare än vad det är - att en så monumental vidskepelse som reinkarnation debatteras seriöst. Men det är klart debatten förs i regi av mörkrets hemvist i landet. Svenska Kyrkan.
    På deras bilar i min bostadsort står det: "Kyrkan på väg". Men som prästen sa i ett ögonblick av spontan klarsyn när hästen skenade mot kyrkväggen: "Nu bär det rakt åt helvete!"

    Själv har jag insett att ränderna - galenskaperna - går (nästan) aldrig ur. Att bara fördöma åsikterna är hyckleri. Ingen ändring förrän idioterna har gått bort. Under tiden: Mock & ridicule av själva personerna bakom åsikterna är det enda rätta.



    SvaraRadera
    Svar
    1. Saliga de som blir förföljda Matt 5:10f

      Lite synd(!) förstås att mock & ridicule går idioterna till mötes.

      Radera
  3. Lite av en avbön...

    http://bjornsminusblogg.com/2014/07/13/konsten-att-bli-smal-och-vacker/comment-page-1/#comment-460

    SvaraRadera
  4. Mera galenskap nu från det katolska prästerskapet. Bakfull och irriterad? För mycket nattvard?

    http://www.svd.se/paven-surnade-till-i-mexiko?ref=yfp

    SvaraRadera
  5. Som Einstein uttryckte det. "Det finns två eviga ting. Människors dumhet och universum.....och jag är inte helt säker på universum".

    SvaraRadera
  6. Något för VoFfarna?

    http://bjornsminusblogg.com/2016/02/18/mobiltelefoner-bra-for-horseln/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Och är mobiltelefonanvändning bra mot depression (länken)? På grund av magnetfälten eller på grund av samtal med medmänniska? Outgrundliga äro också vetenskapens vägar...

      Radera
  7. Roande på Humanistbloggen: Ostronmannen (Vilken biologen påpekar är en mollusk) och Patrik N kör över Bill & Bull. Tomater som nu är ketchup.

    SvaraRadera
  8. Zikaviruset face-saver för katolska kyrkan som nu kan framstå som progressiv. Kondomer mot krympta hjärnor. Påven borde tipsas om att det alltid lurar faror med havandeskap. Säkrast att alltid använda kondom. Simsalabim, KK modern! Men det är klart; hjälper ju inte religiösa med sina redan underutvecklade hjärnor.

    http://www.bbc.com/news/health-35608324

    SvaraRadera
  9. Haha Björn! Fin kombination där, katolicism - förkrympta hjärnor..
    Jag trodde inte mina öron när jag på nyheterna (CNN) tyckte mig höra att påven tilllåter kondomer i detta specialfall.
    Nyss hörde jag en tapper zika-moder säga att hon inte velat haft abort eftersom "det är Guds vilja att jag ska ha detta skadade barn". Och det måste väl vara hon som har "rätt"? Hur kan påven helt plötsligt gå emot Den Högstes heliga vilja?

    SvaraRadera
  10. Lite synd att vi nu är som i slutet av Tio små n chokladpojkar, bara två kvar.. Jag tar på mig ansvaret för att Zelma drog sina färde. nu får man titta på film på Humanistbloggen istället. I klippet talar och talar en gråhårig kvinnlig troende filosof sådär som filosofer gör, de maler ner ens hjärna till ett snarkande frågetecken.
    Programledaren häcklar henne (och alla kristna) med bl a "den talande åsnan" .
    Nu undrar jag: var i bibeln står detta? Kul exempel, användbart också.
    Kanske Anders vet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inslaget heter "Är ateism det rationella valet?". Från 21 februari.

      Radera
  11. "Men han blev tillrättavisad för sitt brott. En stum åsna talade med människoröst och förhindrade profetens vanvett." (2 Petrus 2:16).
    Oh hur korkad är inte jag, har ännu inte fattat att man såklart googlar. :-(

    SvaraRadera
  12. Men jag tror inte man säkert vet att det är myggans fel. Någon talade om faran med att tycka sig ha funnit förklaringen, som man sen biter sig fast vid utan att så mycket som snegla åt andra tänkbara förklaringar.
    För väldigt länge sen såg jag en dokumentär från, jag tror det var Indien, den handlade om barn med detta syndrom. Då diskuterade man inavel.

    SvaraRadera
  13. Det här gullet är alltså ett själlöst djur. I likhet med jag, Obama, Påven och du som läser det här. Fy fan för mänsklig hybris. I synnerhet religiös sådan.

    http://www.bbc.com/news/uk-england-bristol-35629649

    SvaraRadera
  14. Själ eller ej, et är en vacker liten krabat. Är det inte vettigare att prata om självmedvetenhet än om själar? Hur som, det finns inga skäl att påstå att gränsen går mellan gorilla och människa.

    SvaraRadera
  15. Helt rätt. Har aldrig förstått det här med själ. Använde det bara för att mocka påven. Naturligtvis är det medvetandet det gäller. Och alla som till exempel har katt vet att en sådan har medvetande. Vidare använder katten sitt medvetande för att med sitt jamande meddela sig med andra katter och husse. Husse begriper dock inte allt.

    Katten har naturligtvis också ett inre språk för sig själv. När han ligger på lur formulerar han förväntningar och vidare efter ett misslyckande sin besvikelse. Man kan riktigt se på katten att han har en tyst monolog med sig själv. Ett verbalt yttre språk ar inte nödvändigt för att tänka sofistikerat. En dövstum person ensam i djungeln är lika rationell på sin jakt som en hörande och talande. Alla medvetanden skapar bilder och ett inre språk.

    SvaraRadera
  16. Björn
    Handlar klippet om djurplågeri? För isåfall öppnar jag inte ..

    SvaraRadera
  17. Zelma
    Jag vet att du smygläser här. ;-)
    Jag läser just nu Richard Dawkins senaste bok, och den är ganska mycket en besvikelse. Därför att han skryter, alldeles för mycket för min smak. Han berättar om sitt liv, och sidorna är täckta av uppräkningar av alla celebriteter han frotterat sig med genom åren, resor med nobelpristagare (hur många finns det egentligen), konferenser på tropiska öar med lorder och professorer och med prins Charles i publiken, oändliga mängder med namn på storheter inom lite konst, lite musik men framförallt mycket vetenskap.
    Vissa saker är förstås intressanta, hur man examinerar en stackars Oxfordstudent t ex. Och hur divaaktigt den store Karl Popper kan bete sig på ett möte, är han kung eller?
    Men här fick du i alla fall veta att även yberateister är som vanligt folk, t ex skrytsamma. (Även jag gillar ibland att skryta lite: Jag har ju t ex hälsat på Gagarin, tappat sidenskon när jag dansade för Lejonet av Juda, och befunnit mig två meter från Igor Stravinskij! - Så släng dig i väggen Richard! ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har varit upptagen med att bl.a. fundera över det där kulturprogrammet med Horace och Liv. Varför går det inte att höra vad Liv Strömquist säger? Horace hörs ju.

      Radera
  18. Men det är ju en liten människa. Så rörande. På mitt köksskåp har jag sedan länge an svart-vit favoritbild på en ursnygg gorillahane, med mycket milt ansiktsuttryck men stor och bred som en laggårdsdörr, en silverrygg.
    Jag är lite förälskad, tror jag.

    SvaraRadera
  19. Jag vill inte öppna djurplågarfilmer (det här var ju inte en sån såklart). Har råkat ramla rakt in de hemskaste bilder där folk t ex iskallt står och filmar hur rådjuret med alla benen avslagna och brutna efter att ha blivit påkört ligger hjälplös och tittar, mitt i vägbanan i väntan på att nästa grymma idiot med kamera ska komma och köra över det skadade djuret. Fy fan fy fan. Jag får inte bort bilden från näthinnan.

    SvaraRadera
  20. Zelma. Jag har inte sett programmen, känner ett inre motstånd. Antagligen har jag fel, men för mig ser det ut som om SVT agerat " machmaker" alltså kopplare till nyskilda Horace. Äldre man, yngre attraktiv kvinna, så väldigt överraskande!
    Ebba Witt verkar i och för sig vara strålande glad över att ha blivit av med karln, men vad vet man.
    Recensenter klagar över att han docerar och hon ställer ödmjuka flickiga frågor. Sen är det visst något med musiken också..
    Nä usch, jag tror inte jag vill bli mer bildad ;-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D