Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Objektiva SVT?

Idag kritiserade Staffan Dopping SVT:s åsiktsnyheter på News55. Han skriver att åsikter och privat tyckande tar mer och mer plats, trots att man utger sig för att vara opartisk. Några exempel som Dopping nämner är hur SVT-journalisten Helena Zachariasson som på SVT:s hemsida går till hårt angrepp på föräldrars rätt att fördela föräldraledigheten och Gina Dirawi som kallar Sveriges politiker för "jävla idioter" i direktsändning.

Men ibland blir det viktigt att vara opartisk. Per Gudmundson, som kommer från oberoende moderata Svenska Dagbladet, får inte blogga medan han jobbar på SVT. Detta finner jag rimligt, men inte konsekvent. Zachariasson argumenterar för föräldrarnas minskade inflytande över föräldraledigheten, vilket traditionellt har varit en vänsterfråga, Gudmundson kommer från en högertidning, och med tanke på att han blivit mordhotad på skoj av Galago, är det rimligt att misstänka att Gudmundson har sina sympatier mer åt höger. Därför är det han som sitter i karantän, inte Zachariasson.

Det är trots allt så här verkligheten ser ut:


Denna mätning är från 2013, men hur är det egentligen idag och vart är SVT på väg? Aftonbladets chefredaktör Jan Helin är rekryterad av SVT som ny programdirektör. Nyhetskvalitén på Aftonbladet är ganska väntad förebild för SVT - det handlar om klick, sensation och skvaller. Och åsikter från "rätt" planhalva.

Kommentarer

  1. Humanistbloggen, Patrik Lindenfors 2015-12-30 18:53

    Patrik är nöjd med stagnation, "samma läsekrets som förut" för nu behöver han inte skämmas för de portade sanningssägarna! I själva verket skämdes han för sina tillkortakommanden i diskussionerna...

    Nice try Anders! Men borde du inte skämmas lite?! ;-)

    Gott nytt år till alla!

    Och här ett partyalternativ!

    https://www.youtube.com/watch?v=lCYfoMhy5og

    SvaraRadera
  2. Hehe, jag är fullt upptagen med att skämmas för det jag skälv skriver. ;-)

    Gott nytt år, alla!

    SvaraRadera
  3. Ateistens fördelar? Ledig söndag och oklädd i TV-soffan!

    http://www.godlessgirl.com/2010/09/atheists-dont-have-no-songs-with-lyrics/

    SvaraRadera
  4. Torsten Flink hjälper oss alla att stå upp efter det miserabla PK-året! Trots hjärnsläppet med sitt avslutande korstecken!

    https://www.youtube.com/watch?v=QUTmBinCNhY

    SvaraRadera
    Svar
    1. Torsten Flinks arabiske far var ju frånvarande under hans uppväxt (men Torsten fick i alla fall sitt intressanta utseende från honom). Som faderlös blev han svårt mobbad under uppväxten.
      En pojke måste visst välja: Utan farsa stryk i skolan, med farsa stryk hemma. Botemedel: alkohol.

      Radera
  5. Oj nu hänger jag inte med här, oklädd i tevesoffan med mera. Får kolla länkarna sen!
    Jag såg jag den saudiska filmen "Den gröna cykeln". Intressant, märklig, amatörmässig, ibland obegriplig handling, men fantastiskt att den fått göras.
    Svårt att veta vad som är "sant", men jag gissar på allt som visades. Utom möjligen att hon fick cykla på sin cykel till slut, den Pippi Långstrumpliknande egensinniga tolvåringen (ca).
    Just det verkade lika troligt som när Askungen far iväg i sin hästdragna pumpa. Inte minst för att flickan fick veta att om hon cyklar kommer hon sen inte att kunna få barn..
    Intressant att se skolarbetet för flickorna, som enbart tycktes bestå i korantolkning och utantilllära av koranverser och koranrecitation, övning i att betona recitationen rätt (halvsjunga) och att uttala koranens ord korrekt. De måste också veta att den flicka som har mens inte får vidröra koranen utan att ha en näsduk emellan. Och att man aldrig får lämna koranen uppslagen, "då kan djävulen spotta i den"..
    Samt att inte glömma att flickor inte får skratta högt, ens inne på insynssskyddat område "flickors kyska tystnad skyddar dem från skvaller" förklarar den stränga rektorn.

    Tack gode Herre för att jag inte behövt födas i detta hemska ökenland.

    SvaraRadera
  6. Mera nyheter från ökenlandet:

    Här huttlas det inte med terrorister! Förhindrar kanske en saudiarabisk "vår" med tusentals döda! Inget nytt Syrien tack!

    http://www.arabnews.com/news/859171

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bland dessa avrättningsnyheter hittar man också en rapport om en våldtagen elvaåring. Hon hade inte vågat berätta hemma om vad skolbusschauffören gjort mot henne eftersom hon var rädd att bli bestraffad. Skolans rektor som noterat flickans nervösa beteende pressade ur henne berättelsen. Arma, arma kvinnor i dessa länder.
      Säkert är historien sann. Men betänk att vara skolchaffis och bli oskyldigt anklagad, för vad någon annan (offrets far ?) gjort... Piskning och avrättning, tyckte jag det stod.
      Den nedärvda kulturella/religiösa groteska inställningen till kvinnan försvinner inte för att familjen flyr till Europa.
      Svenska feminister, ho-hoo var är ni?

      Radera
  7. I dagens DN påminns man om att kvinnor i Iran varken får skratta eller sjunga, det är osedligt. Och naturligtvis måste de sitta längst bak i bussen.
    På något konstigt sätt kan jag nästan tycka synd om de här männen. Så extremt osäkra på sin egen manlighet de måste vara. Skräckslaget övertygade om att alla deras fruar sekundsnabbt skulle lämna dem för precis vilken annan karl som helst, om de bara fick chansen.. Är allihop hopplöst impotenta? Fniss ;-)

    SvaraRadera
  8. http://bjornsminusblogg.com/2016/01/03/divine-revenge-upon-salman/

    SvaraRadera
  9. Något för Svenska Arbetsgivareföreningen att ta efter?!

    http://www.cbsnews.com/news/hundreds-of-muslim-workers-fired-after-dispute-over-prayers/?ftag=YHF4eb9d17

    SvaraRadera
    Svar
    1. Partisympatiutredigen visar precis vad romanen Djurfarmen beskrev för länge sedan. Vissa är mer likställda än andra.

      Radera
  10. Angående de bedjande muslimerna där i det tokreligiösa USA.
    Undras hur vi har det här. Ber muslimska arbetstagare fem ggr per dag? Vore intressant att veta. Den första bönen ska väl bedjas "strax före soluppgången" tror jag, så den hamnar kanske utanför arbetsschemat. Fast inte om man jobbar skift förstås..(I "Den gröna cykeln" var mor och dotter uppe i nattmörkret för att tvaga fötterna, sätta på sig slöja, och bedja.)
    Hela det här bönandejippot handlar om kollektiv galenskap. Böjer Sverige sig för sånt? Antagligen.

    SvaraRadera
  11. En "riktig" muslim måste be sina 5 ggr per dag. Men om ett arbetslag är, som i det amerikanska fallet, elva personer måste inte alla gå på minuten samtidigt och orsaka produktionsbortfall eller olyckor. I US-fallet var det en demonstration och avskedandena var motiverade.

    I oljeindustrin, i självaste Saudiarabien, utrymmer inte personalen arbetsplatsen för att gå till mosken utan de "stagger" bönerna. Finns förmodligen stöd för den ordningen någonstans i koranen. Anders; kan du inte ordna till en tvättäkta muslim till bloggen!

    Galenskap med bön? Javisst! Men för kroppsarbetare en paus. (Jag tror att vi i Sverige har avtals/lag-givna pausar? Utan religiöst motiv förstås.)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D