fredag 6 november 2015

Tid och rum

6 kommentarer:

 1. Jag brukar påpeka för troende att "existera" inte har någon mening alls oberoende av tid och rum.

  "Jag har en femtiolapp i fickan. Den har existerat där i noll sekunder och upptar noll i volym. Rimligt?"

  Hur ser du på den invändningen Anders?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den invändningen är fullt rimlig. En existens som är identisk med icke-existens skulle lika gärna kunna kallas för icke-existens, eller åtminstone lämnas öppen. När det gäller Gud så är det viktigt att hans existens verkligen tar sig uttryck som en icke-existens, annars vore han mätbar. Och vi som förstår att Gud inte finns på riktigt, förstår ju också varför de som tror på honom inte vill att han ska vara mätbar.

   Radera
 2. Aha Anders, det är DU som är Jesus!
  Mej lurar du inte, jag kände igen dig i rostbrödet.
  Kan du fixa fram lite mer vin tack, helst Les fumees blanches 2011, det går bra med box. Inget bröd, inga fiskar behövs, tack så mycket.

  SvaraRadera
 3. Eftersom Gud aldrig har röjt sin existens varken med brinnande buskar eller med något som inte är människopåfund så är transcendens i hans fall för oss lika med icke-existerande. Huruvida han har satt igång hela verksamheten med materia, energi och naturlagar in gång för att sedan dra sig tillbaka är inget vi kan veta men är en fullständig onödig hypotes. Vi är ’givna’ universum inklusive oss själva och ingen interversion ’utifrån’ sker.

  Interaktiv ’kontakt’ med ’Gud’ i form av bön är inte meningslös i betydelsen att den är utan verkan. Placeboeffekten finns där. Men eftersom den effekten tillskrivs ett aktivt ingripande från ’Gud’ vilket är en illusion så bör vi inte syssla med bön. Det tråkiga för troende är bara att så fort de inser och erkänner illusionen så försvinner placeboeffekten. Inte att undra på att halva mänskligheten (nuläget) kämpar för ’Guds’ existens!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Placeboeffekten Björn, gäller även för vetenskapligt troende. Den är starkare för icke vetenskapsmän (dvs många inom skeptikerrörelsen) och svagare för många vetenskapsmän som förstår hur lite de förstår.

   Bön kan vara helt verkanslös då den inte handlar om att uppnå något utan om att upptäcka något! Placebon finns säkert där som i allt annat mänskligt.
   /O

   Radera