Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Dags för lite galenskap igen

Under juli månad inleds en kontrovers där artisten Timbuktu använder sitt Pride-tal till att kritisera IKEA för skatteplanering. Alltså inte något direkt olagligt, utan bara ambitionen att försöka hålla nere skatten. Timbuktu fick själv ta emot lite kritik från Rebecca Weidmo Uvell, eftersom han i egenskap som skatteplanerare mot skatteplanering gör sig skyldig till hyckleri. Timbuktu gör alltså inte något direkt olagligt, han försöker bara hålla ner skatten. Jag trodde inte mina ögon när jag såg twittraren Johannes Klenell skriva (min emfasering):
"Har gått igenom Uvells blogpost om Timbuktu. Hittar inga exempel på skattebrott eller pengar som lämnar landet. Är ni dumma i huvudet?"
Idag är tweeten raderad (citat), men Uvells text finns kvar - den text som Johannes Klenell gått igenom och uppfattat som ostyrkta anklagelser om skattebrott. Och när vi ändå är inne på temat om vem som är dum i huvudet, det är något som Johannes Klenell har väldigt starka åsikter om - sök i hans twitterfeed efter ordet.


Detta är alltså den censurerade versionen. Att Timbuktu pratar om vem som skatteplanerar är lika galet som när Klenell pratar om vem som är "dum i huvudet".

2015-10-05: Marcus Birro är heligt trött på ateister. "Nyligen föreslog biskop Eva Brunne i Svenska Kyrkan att man skulle täcka över eller bära ut Jesus på korset i en kyrka och istället märka ut åt vilket håll Mecka ligger, allt för att erbjuda muslimer plats att be i svenska kyrkor." Nej, vi betackar oss muslimer och andra ateister!

2015-10-09: Vad är det egentligen för skillnad på skepticism och religion? Omni rapporterar att en patient som sökt för mensvärk fick rådet att be till Gud. Det är religion.

Och så igår så får vi veta att "kvinnotider" i simhallen inte är konstigt i ett "modernt samhälle", alltså ett samhälle där kön och nakenhet saknar betydelse. Ett nytt kreativt grepp från Lovisa Karlsson på vägen från könets betydelse för allas lika rättigheter och möjligheter.

För att sluta, Maria Robsahm skriver i måndags att personer med hipsterskägg sviker sina bröder i Mellanöstern som inte får raka sig, med illa dold hänvisning till att kvinnornas slöja är ett plagg som man kan välja att bära eller inte, helt efter behag. Robsahm gör den vanliga sammanblandningen mellan "frihet" och den kamp det innebär, och att underkasta sig patriarkala strukturer för att få vara "i fred", trots att det faktiskt inte är samma sak.

Kommentarer

  1. Jag kräver helskägg på precis alla män, för jag kan inte hålla mig vid anblicken av en orakad oååhhh-oh haka, som påminner mig om oiihhhhåh-åh-åh-å skära onämnbara kroppsdelar längre ner. Männen måste skyddas med skägg, jag kan inte ansvara för vad som annars händer.
    Små pojkar ska bära lösskägg, jag är galen åh-åh-ååhh (ursäkta mig, måste ta en snabb paus här) i riktigt små ljuvligt släta gossar, men lösskägg skyddar dem naturligtvis.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D