Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Vilket brott är värst, upphovsrättsbrott eller våldtäkt?

"Swefilmer" var en streamingsite där besökarna gratis kunde titta på upphovsrättsskyddad film över nätet. Ungefär samtidigt som Swefilmers upphovsman arresterades så släpptes den ökände Hagamannen, vilket ur juridisk synvinkel betyder att Hagamannen sonat sitt brott, men med tanke på hur otursförföljda svenska journalister är när det gäller att tjäna pengar, så är Hagamannen fortfarande att betrakta som en person att hänga ut för att sälja lösnummer - man kan inte bromsa sig ur en uppförsbacke.

Mitt i allt detta blev en bildtext viral - en mem - som hävdade att skaparen av Swefilmer riskerar 15 år i fängelse samtidigt som Hagamannen släpps fri 6 år förtidigt.

Detta blev föremål för Viralgranskaren som konstaterar att upphovsrättsbrott inte ger samma fängelsestraff som våldtäkt. Nej, att släppas efter 2/3 av tiden är praxis helt oavsett, så vi kan räkna med att både filmpirater och våldtäktsmän släpps efter 2/3 av tiden om de uppför sig. Låt oss blanda in ett annat fall från nutida kriminalhistoria, The Pirate Bay. Vi kan då jämföra med båda gärningsmännens fulla straff, vilket är:

- En mjukvarutjänst - ett års fängelse
- Sex våldtäkter och 15 års fängelse - 2,5 år per våldtäkt

Beträffande skadestånd:

- En mjukvarutjänst - 30 000 000 kronor.
- Sex våldtäkter á 430 000 kr - 71 667 kr.

Att våldta och att programmera är alltså kriminella aktiviteter som skiljer sig åt på en faktor av 2,5 till programmerarens favör när det gäller fängelsestraff, men en faktor på 418,6 (!) till våldtäktsmannens favör när det gäller pengar. Allt handlar alltså om hur vi värderar kvinnor och filmer, där upphovsrättsmännens anspråk egentligen saknar verklighetsförankring - här appliceras "copyright math".

Så hur förhåller sig kriminella nätverk som Postnord, Vägverket, The Pirate Bay och Telia till Swefilmer? Det må vara så att Postnord bar ut både brevbomber och disketter med piratkopierat material på 80-talet, att Telias 90-tal blomstrade tack vare barnpornografi och att The Pirate Bay fick sina intäkter från att infrastrukturen användes till att sprida piratkopierad film. Men här handlar det primärt om att neutralt distribuera information - en neutralitet som är ytterst problematisk i en värld där gemene man är kriminell. Ändå fick Gottfrid Svartholm 1 års fängelse plus 30 miljoner kronor i skadestånd. Hagamannen fick 14 års fängelse och var tvungen att sitta av två tredjedelar av dessa (8 år). Åtta år och 430 000 kr. 6 kvinnor. 6 kvinnor för mycket.

Om man säger att tillhandahållandet av en infrastruktur (The Pirate Bay) ger 100% i skadestånd, så motsvarar våldtäkt (sex kvinnor á 71 667 kr = 430 000 kr) endast 0,24% av programmeringsinsatsen.

Kommentarer

  1. Off-topic men vad fan. Nu när Humanisternas Staffan Gunnarson och Sverigedemokraternas Jimmy Åkesson har funnit varandra!

    http://bjornsminusblogg.com/2015/09/06/humanisterna-sverigedemokraterna/

    SvaraRadera
  2. Ja Anders, vad gäller här? Obs allvarligt ställd fråga, jag känner ju ofta för off-topic-kommentarer. Kanske är de för irriterande ?(jag gillar off-topics, Björn:-)

    Jag skriver ibland hos Magdalena Ribbing, tycker det är roligt med etikettsregler, deras ursprung och förändringar och tilllämpningar. Då glider jag ibland iväg i metadiskussioner vilket retar gallfeber på övriga tanter (och farbröder, manliga signaturer är värst).
    Jag är inte helt ensam om att piskas för att "inte hålla mig till ämnet", några fler än jag får utstå spott och spe, och hotelser (!). Sju personer/signaturer ville för en tid sedan gå samman i en grupp och avkräva Ribbing avslöjande av min identitet :-o
    Detta är intressant tycker jag. Riktigt kul.
    Men åter till frågan: Off-topics. är de okej tycker du, eller bara nästan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inga problem. Om det både är off-topic och irrelevant så skapar det givetvis irritation, annars - ös på!

      Radera
  3. En illustration till hur pk-etablissemanget i väst sitter långt från verkligheten är finnarnas reaktion till sin ärkebiskops uppmaning:

    http://www.dagen.se/finl%C3%A4ndare-l%C3%A4mnade-kyrkan-efter-flyktinguppmaning-1.392736?ref=yfp

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D