Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Inte så farligt att servera fläsk till muslimer?

Nils Karlsson, miljöpartistiskt kommunalråd i Malmö, skrev något intressant på Twitter häromdagen.
"Helt vansinnigt av skolor som serverar kött att servera något annat än halal."
Givet att vi har samma höga krav på djurskydd när vi pratar om halalkött som vanligt kött, så är det egentligen bara en trollformel som skiljer dem åt. Men det lämnar oss ändå med två aspekter värda att kommentera: Vem ska behöva underkasta sig religiösa riter? Och vem har rätt att jobba som slaktare?

Jag testar Nils på den punkten genom att säga att mina barn inte får äta halal. Sanningen är att mina barn inte fick äta halal, men att de idag är stora nog att bestämma själva - "barn" är idag mest en biologisk koppling till mig. Här pekar Nils åt "det man inte vet mår man inte dåligt av"-hållet och påpekar att det mesta mina barn äter antagligen redan är halal. Detta tar ju lite luften ur ursprungsfrågan, eftersom man då lika gärna kan slakta djur utan besvärjelser och ljuga för muslimerna. Jag är dock tveksam till moralen i detta. Jag frågar Nils rakt ut:
"Betraktar du det som ett problem om muslimer äter fläsk mot bättre vetande eller att jag äter halal mot bättre vetande?"
Av förklarliga skäl kan inte Nils ge något principiellt svar, utan väljer istället att säga:
"Jag personligen? Nej."
Min familj representeras av flera kulturer, så för mig är det personliga svaret och det principiella svaret exakt samma: Ja! För vissa muslimer är detta jätteviktigt, och är det viktigt för dem så är det viktigt för mig!

Och så var det frågan om vem som har rätt att jobba som slaktare. Eller snarare: Vem ska kasta trollformeln som förvandlar köttet till halalkött? Med tanke på vår konversation så kan jag kan inte se att Nils skulle ha några åsikter här, men vad skulle muslimerna säga om att "allt" kött är att betrakta som halal? Jag är ateist, men kan självklart lära mig att rabbla trollformeln som krävs om jag skulle tjänstgöra på ett slakteri. Om man ska spela med öppna kort inför dem som ska äta köttet, kommer detta verkligen att accepteras? Någon slaktare kanske är jude, skulle det accepteras om denne kastar trollformeln över djuret? Blir det riktig halal?

Jag må vara ateist, och jag må argumentera för att muslimska besvärjelser är verkningslösa, men jag anser att man ska respektera andras önskemål till den grad det är möjligt. One size fits all, typ halalfläsk, kränker allas rättigheter och önskemål lagom mycket, men för mig finns inget självändamål i att alla ska vara lika (vilket var ytterligare en av Nils poänger). Jag är ju humanist, vi gillar olika!

Kommentarer

  1. Anders, du skriver "jag må vara ateist, men.."
    Jag har lagt märke till att du kallat dig ateist minst en gång tidigare, och det gillar jag.
    Att vara "skeptiker", vad är det? Att tro att Han k a n s k e bor däruppe, eller att man efter en väldigt blöt fest nästan säkert hörde hans röst mullra ? ;-)

    Vem garanterar att halalslakt går till på ett etiskt sätt, slaktarna själva?
    Jag gissar att ingen människa av kvinna född vågar oanmäld (eller för all del förhandsanmäld) gå in i ett halalslakteri för att kontrollera.
    Slaktarna skulle bli kränkta, ätarna skulle bli kränkta och hela vänstern skulle bli jättekränkt. Alla skulle vara övertygade om att inspektionen handlat om förföljelse av rasifierade, utförd av onda cispersoner.

    Jag är verklig djurvän och min ynka skärv går till organisationer som försöker skydda obeskrivligt, livslångt tortererade björnar I Asien t ex. Jag är övertygad om att vi i Norden har en unik inställning till djur, och vi har lagar mot djurplågeri.

    Jag tror inte att halalslaktaren för en sekund bryr sig om att bedöva djuret innan det långsamt kvävs i sitt eget blod, när ingen tittar på.
    Men om vi andra bara blundar vidare kommer tortyren aldrig ha hänt!
    Visst är det praktiskt.

    SvaraRadera
  2. Lokatt! Missa inte Skavlan i kväll. En av dina favoriter, Ann Heberlein, är med. Det ryktas att hon är i en av sina mest lönsamma faser i kväll. ;-)

    SvaraRadera
  3. Ha ha Björn
    Först bestämde jag mig för att strunta i att titta, damen höjer mitt blodtryck.. Men jag kommer inte att kunna låta bli, att spela in om inte annat :-)

    SvaraRadera
  4. Å, Ann Heberlein var på sitt mest skälmska humör hos Skavlan, hon nojsade och log och hade korsat sina små blanka korvben så sött. Ann konstaterade att hon inte kommer till himlen, hon är både skild och dricker för mycket kaffe. Men hon tycker samtidigt att det verkar så tråkigt i himlen att hon hoppas komma till ett annat ställe. Heliga enfald! Ann är teolog. Hur många dagar var hon närvarande under utbildningen?

    SvaraRadera
  5. Hahaha, Zelma !
    Ann Heberlein är lika religiös som jag. Jag satsar mitt huvud på det.
    Ni andra som går med i bettingen behöver bara betala en femhundring till mig när ni förlorar. Börja spara.

    Men, jag bara måste berömma hennes smarthet! Hon har hittat den gyllene vägen till framgång, lite bred men vad fan, gjort sig superintressant och överallt efterfrågad genom att

    1. vara förlovade med Gud,
    2. vara T. Doktor (oh, imponerande)
    och
    3. i synnerhet detta; framställande sig som lidande av en spännande "konstnärlig" psykiatrisk diagnos, där plötsliga maniska perioder får henne att vara öppen för i princip vilka sanslöst vilda sexuella äventyr som helst... med vem som helst...
    Bingo!
    Bara den lilla subtila signalen "Jag är skild " i uppräknandet av de egna synderna i programmet (och kaffe, huga!) var en jättefet krok som hon slängde ut till längtande.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D