tisdag 22 september 2015

Fem saker om kemi att känna till innan man börjar prata om vetenskap

Jag blev mycket glad över att läsa bloggposten "5 simple chemistry facts that everyone should understand before talking about science", skriven av den anonyme bloggaren som huserar på The Logic of Science. Skribenten konstaterar att många argument som används mot vetenskap kan avhjälpas med lite grundkunskaper i kemi, och listar därför fem ting man bör känna till om kemi innan man uttalar sig om vetenskap.

1. Allt är gjort av kemikalier. All mat, organisk eller ej, består av kemikalier. Längden på en kemikalies namn säger inget om dess farlighet. I princip allt vi stoppar i oss innehåller deoxiribonukleinsyra, eftersom i princip allt vi stoppar i oss en gång har levt. Kanske som oxe, kanske som druva.

2. Det är dosen som gör giftet. Alla kemikalier är ofarliga under en viss dos, och alla kemikalier är farliga över en viss dos. För att kunna säga att en substans är giftig för att den innehåller en viss kemikalie, måste man veta vilken dos av kemikalien som är giftig, och vilken dos som finns i substansen.

3. Det finns ingen skillnad mellan den naturliga och den kemiska versionen av en kemikalie. Det säger snarare något om kemikaliens historik. H2O är vatten oavsett var molekylen sattes ihop. Och av vem.

4. Naturliga kemikalier är inte automatiskt bättre än artificiella kemikalier. Man kan tycka att sådant som inte finns i naturen inte ska konsumeras, men naturen är fullproppad med sådant som inte ska konsumeras. Cyanid och arsenik är mycket giftigt redan vid mycket små doser.

5. En kemikalies egenskaper bestäms av andra kemikalier som kemikalien binds till. T.ex. så exploderar natrium vid kontakt med vatten och klor är är mycket giftigt redan vid små doser. Men sammansättningen natriumklorid är vanligt koksalt.

Denna basala kunskap gör många diskussioner onödiga. För en utveckling av dessa punkter, läs den längre ursprungstexten, som följs av en lång diskussion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar