Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Radio Houdi 134

Idag gnäller vi på en kreationistisk vetenskapsminister i Danmark. Lyssna här, mycket nöje!

Kommentarer

  1. Apropå den kreationistiske vetenskapsministern i Danmark så hände det för ett par år sedan att Lunds universitet valde en rektor med bakgrund i pingströrelsen. Då blev en grupp lärare vid naturvetenskapliga fakulteten oroliga och skrev ett brev till universitetets styrelse. De var rädda för att den nye rektorn skulle påverka universitetets fria forskning då han tillhört ett samfund som de uppfattade som vetenskapsfientligt. En av brevskrivarna, en biokemist, påpekade att: "hade han varit buddhist hade det varit mycket mer okontroversiellt".
    På Södertörns högskola finns ett konstverk i universitetsbiblioteket som föreställer en mediterande buddhistmunk, eller kanske det är Buddha själv. 2011 var Dalai Lama där på besök och då ordnades en fredsmeditation på högskolans campus under ledning av en tibetansk buddhistmunk. Man kan anta att högskolan aldrig skulle ha i åtanke att anordna en kristen mässa eller muslimsk dhikr-meditation. Detta, och mer om varför svenskarna älskar buddhism kan man läsa om i boken "Det gudlösa folket, de postkristna svenskarna och religionen", av David Thurfjell.

    SvaraRadera
  2. Zelma
    "svenskarna älskar buddhism". Vad får du det ifrån?
    De åtta eller tio buddismbeundrare eller utövare som jag träffat under mitt liv har varit märkliga flummare. Rätt mycket åt New Age-hållet.
    Jag (en lundastudent!) förstår mycket väl universitetets oro och undran inför att en pingströrelseperson skulle inträda i vetenskapens värld.

    Argumentet att det skulle varit enklare att acceptera en buddist förstår jag också till fullo. Det skulle ju då mer handlat om beundrare av en sagofigur, en rätt lustigt exotisk varelse (Buddha alltså) som lite allmänt predikar godhet. Samt reinkarnation förstås, något som möjligen kan användas vid nästa Uarda-spex.
    - På Södertörns högskola... jag blir inte förvånad över den skolans utsmyckningar och manifestationer, och du behöver nog inte vänta länge på en muslimsk - ja inte bild förstås men något likvärdigt.
    Nej gud bevare oss för ytterligare vidskeplig infiltration i vetenskapens värld.

    SvaraRadera
  3. Lokatt
    Enligt en studie som gjorts av SOM-institutet vid Göteborgs universitet 2005 om svenskarnas attityder till religion, var buddhismen den religion som svenskar rankade högst efter kristendomen och i en studie som kallad Enköpingsstudien som genomfördes några år senare framkom liknande resultat. Många svenskar har stött på buddhismen på resor i Thailand och andra länder. Eller rättare sagt, de tror att den vänlighet och värme de möter hos människorna är buddhism. Svenskarna är också imponerade av Dalai Lama och hans böcker t ex 'Lycka' samt böcker om meditation. Men de verkar inte ha någon närmare kännedom om buddhismen som sådan.
    Uppgifterna kommer från den bok jag nämnde i min tidigare kommentar. Bokens författare hade möjlighet att delta i invigningen av ett buddhistiskt meditationscentrum 2007 i Ragunda, Jämtland. Centret företräder en klostertradition. Vid invigningen installerades elva thailändska munkar och representanter från Ragunda kommun deltog samt en massa thailändare och även svenskar. Det reciterades långa rituella texter, det dukades upp offergåvor som cigaretter, konjak, grishuvuden(!) och smör. Thailändska kvinnor kröp bugande fram mot munkarnas fötter där offergåvorna samlades. Författaren Thurfjell intervjuade såväl munkarna som kommunens representanter. De hade sinsemellan olika uppfattning om syftet med centret. Munkarna tänkte sprida buddhismen men kommunen trodde att det handlade om folkhälsa (meditation). Det var mycket intressant att läsa om buddhismen, dess väg genom Europa osv och att den liknats vid protestantisk kristendom. Det finns många riktningar inom buddhismen och den kan inte sägas vara mer kompatibel med en modernistisk naturvetenskaplig världsbild än andra religioner. i varje fall inte om man ser till hur den praktiseras. I de flesta av dess former har gudar och övernaturliga väsen en avgörande roll i dess religionsutövande.

    SvaraRadera
  4. Zelma
    Oj, vilken lektion! Anar man en buddist in spe här...;-)
    Undersökningen om svenskarnas attityder till religion och vilken som är "bäst" så undrar jag som vanligt vilka som blivit tillfrågade. I Malmö, kring Rosengård, Seved och Möllevångstorget hade svaret blivit ett helt annat. Idag har jag inte någon imponerande bekantskapskrets men hur som helst känner jag nog ingen buddistvurmare.
    Precis som du antyder vet inte folk riktigt vad buddism är . En snubbe som var svällande tjock liksom och visst levde på ett riskorn om dagen, kanske.. Hur som helst en exotisk religion som är "snäll", en uppfattning som inte kräver någonting av den som säger sig ha den.
    Folk som semestrat i Thailand brukar vara lite skrytsamma med det. Att "gilla buddism" kan vara ett sätt att berätta att man har råd att resa jättelångt bort med hela familjen.
    Thailändska jämtlandskvinnor som bugande överlämnar grishuvuden krypande fram till munkars fötter låter förskräckligt i mina öron. När ska kvinnor sluta krypa omkring och fjäska för män? Nej bu för buddismen.

    SvaraRadera
  5. Lokatt
    Du frågade ju var jag fått uppgifterna från och då redogjorde jag för det. I en tidigare kommentar verkade du ju mer positiv till buddhismen än i din senaste. Jag är inte det, den är lika politiserad mm och har inga fördelar direkt jämfört med andra religioner. De uttalanden jag hört av Dalai Lama är jag inte särskilt imponerad av heller.
    Hon som fixar mina naglar berättade att hon varit på en resa till något buddhistiskt land där de fått besöka munkar. Hon beskrev att besökarna skulle få var sitt armband av munkarna men dessa munkar fick inte vidröras så inhemska uppassande kvinnor delade ut armbanden, givetvis under krypande och bugningar mot munkarna. Detta tyckte manikyristen var så vackert och talade länge och beundrande om det, särskilt det där att munkarna inte fick vidröras. Jag tänkte på om samma fenomen skulle gälla i vårt land, i Svenska kyrkan t ex (som hon uttalar sig mycket kritiskt om). Hon kunde uppenbarligen inte se det konstiga i detta udda beteende. Så jag tycker nog inte att det hade varit bättre om den där rektorn för Lunds universitet, som jag nämnde tidigare, hade varit buddhist istället för pingstvän.

    SvaraRadera
  6. Pingstvänner är bland en hel del annat vanemässigt och samvetslöst lögnaktiga, de manipulerar medvetet sin anhängare. Jag tänker specifikt på tungomålstalandet , "Guds eget språk som han talar med sina utvalda". Mycket kan man hallucinera sig till att faktiskt tro, som "uppenbarelser" som kan vara nattliga drömmar, fylledelirium, upplevelser i samband med narkos etc. Men den som talar i tungor Vet att han råbluffar. Det är djupt omoraliskt, en sån person vill jag inte ha som lärare, en sån person vill just jag inte ha alls.
    Hon som fixar mina naglar är mycket klokare än din manikyrist och skulle aldrig i livet gå på munktjafs & sånt. Vem hon är? Hon heter Lynx.

    SvaraRadera
  7. Nu tror jag förstås inte att den där rektorn utövar tungomålstal. Det är bara så kallade karismatiska pingstvänner som sysslar med sånt. Dessutom var det ju så att rektorn hade en bakgrund i pingströrelsen, det verkar inte vara så att han är aktiv där nu. Men tungomålstalande är en andlig gåva enligt Bibeln så egentligen borde den utövas i varje församling. (Ateister har ju synpunkter på t ex Svenska kyrkan, att den inte är tillräckligt teologiskt fundamentalistiskt).
    Jaha, Lynx Lynx. Då heter nog min Pica Pica, hon är en riktig skata ;-)

    SvaraRadera
  8. En gång pingstvän alltid pingstvän... Möjligen kan man byta församling och vidskeplig inriktning,
    eller likt Ulf Ekman ( en karismatisk-hysterisk tungomålstalarekvilibrist) bestämma sig för att bli katolik.
    Men har man chans att få en rektorstjänst på ett välrenomerat universitet ser man nog till att få sin bakgrund tillrättalagd ( se t ex prinsessan Sofia). Men jesusränderna går aldrig, aldrig ur, om man frågar mig.

    SvaraRadera
  9. Ett exempel på detta med ränderna som aldrig går ur är den norske nobelpristagaren Edvard Moser som igår pratade i "Sommar". Han forskar i neurologi, alltså i hjärnans funktioner.
    Jag lyssnade bara med ett halvt öra, men spetsade båda när han berättade att han nog faktiskt tror på en gud nånstans därute. Jättekonstigt, tyckte jag, och väntade på förklaringen. Och den kom, som ett brev med posten:

    "Ja, jag är ju uppväxt i Norges verkliga bibelbälte..."
    Man kan naturligtvis bli nobelpristagare utan att tänka kritiskt om religion. Själv är jag lite rädd för hjärnforskare och vad de kan tänkas hitta på. Edvard Moser (och hans fru) kan bland annat tänka sig att i framtiden försöka lösa schizofrenins gåta sa han, och jag ville bara kvida Ne-eejj, åh nej, låt bli den...

    SvaraRadera
  10. Det där med "schizofrenins gåta" var kanske gåtfullt inser jag, och det har ingenting med religiositet att göra.
    Men jag har i princip motsatt uppfattning mot den rådande och populära uppfattningen, alltså att denna förfärliga sjukdom som ofta slutar med suicid beror på ett konstruktionsfel i hjärnan. Man pekar triumferande på ärftlighet, att en psykiskt sjuk mamma har ett psykiskt sjukt barn. Jag ser förklaringen på ett annat sätt (och har inte hittat på detta själv).
    Men om en nobelpristagare med följdriktig hybris och bugande anhängare ger sin fan på att hitta "den schizofrena genen" så kan han ställa till det, illa.

    SvaraRadera
  11. Lokatt
    Hur är din förklaring till schizofreni?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj oj Zelma...
      Jag har ingen rakt-av "förklaring", naturligtvis inte! Men jag har en teori, eller teorier.
      På femtio-eller kanske sextiotalet (sjuttiotalet var det nog) hade man idéer om autism, som gick ut på att skuldbelägga föräldrarna och i synnerhet mödrarna till de autistiska barnen. Man tyckte sig kunna konstatera att mammorna var "kalla" och kärlekslösa, där var förklaringen!
      Detta var ju fullständigt fel, autism påverkas varken av kramar eller hotelser. När man insåg hur fel man haft och vilken skada man gjort dessa dubbelt drabbade mödrar reagerade man med att låta gungan slå över för fullt åt andra hållet när det gäller psykiatriska diagnoser.
      Nu blev istället allting psykiatriskt neurologiskt , biologiskt, ärftligt och medfött.
      Två grupper vinner stort på detta: Föräldrar behöver aldrig ifrågasättas eller skuldbeläggas men framförallt, läkemedelsindustrin skär guld med täljkniv eftersom allt ska botas med piller, mer piller och ännu mer jättedyra piller.
      Att istället på allvar börja leta efter ursprunget, orsaken, är ingen intresserad av. Utom jag då, och några till :-)

      Radera
  12. Lokatt
    Och varför är det så konstigt att forska just på hjärnan och samtidigt kanske tro på Gud?

    SvaraRadera
  13. Nej det har inte med forskning på just hjärnan att göra, utan att man gärna vill tro att en hyperbegåvad person (Moser beskriver sig också så) inte borde kunna hemfalla åt trollerier och hokuspokus-troende.
    Men jesusbacillen "är starkare" om man injiceras med den vid tidig ålder, särskilt om det sker med de extrastarka doser som man har ständig tillgång till i ett bibelbälte.
    Att Moser är specialist på en viss form av just neurologi ser jag som ett rätt bra skäl till att han klarar att hålla fast vid vidskeplighet. Jag tror det kan vara vattentäta skott mellan de här två storheterna, alltså synapser, elektricitet och myelin i hjärnan, och heliga andar bland molnen.

    SvaraRadera
  14. Lokatt
    Ja, fast det var ju din teori om schizofreni som jag ville ta del av.

    SvaraRadera
  15. Jag tycker det är allvarligare att Moser beskriver sig själv som hyperbegåvad än att han är gudstroende. Väldigt jobbigt med människor som måste tala om hur begåvade de är. Det räcker att man vet om det själv ;-)

    SvaraRadera
  16. Zelma
    Jag tycker det är underbart och rätt att beskriva sig själv som begåvad - om man är det.
    Jag strölyssnade som sagt till Mosers program och uppfattade bara beträffande hans begåvning att han beskrev en skola han först gick i som pojke, där "de som var extra begåvade" (ungefär så) bara fick lösa några extra matematikproblem i en tillläggsbok, sen fanns det inte mer för dem (honom bl a).
    Det var då han började att på egen hand leta rätt på böcker om astronomi, geologi, fysik, anatomi etc på ortens bibliotek.
    Jag tycker inte alls att man måste vara hemlig med sin begåvning, tvärtom ska man dela med sig av den!

    SvaraRadera

  17. Zelma
    Beträffande schizofreni så säger min livserfarenhet mig att miljön, uppväxtförhållandena, hur man blir behandlad som barn är avgörande för om man ska drabbas.
    Det finns tvillingstudier som motsäger tesen, men det skulle kunna finnas förklaringar till detta.
    Förklaringen till att den schizofrena mamman får barn som utvecklar schizofreni (eller annan psykisk sjukdom) är att en sådan mamma är fruktansvärt olämplig som mor och skadar sina barn för livet.
    Ett exempel är en gravt självmordsbenägen och stundtals hallucinerande patient som beskrev hur hon och syskonen ägnade sin uppväxt åt att smyga på, bevaka och gömma sig för "fiender" som den paranoida modern tyckte sig se hota överallt, dygnet runt.

    Barnen var ständigt skräckslagna, det mamma påstår är sanningen för små barn.
    Telefonen fick stängas av, dörrar blockeras, lamporna skulle inte tändas, brevinkastet skulle täppas igen med tidningspapper för att inte gas skulle kunna sippra in - modern och barnen var bevakade, övervakade, ständigt hotade till livet i hennes galna fantasivärld.

    Växer man upp i en sådan miljö blir man fruktansvärt skadad psykiskt, det är ofrånkomligt, om man inte kan få hjälp utifrån - men i symptomen ingår isolering, inte prata med någon, inte släppa in någon, inte berätta - då kan man dö.
    Detta är ett enda exempel.
    Jag har levt tätt inpå sjuka släktingar (min förtvivlade farbror kastade sig till slut av tåget). Jag har arbetat tätt inpå patienter. Jag har intresserat mig för diagnosen (och andra psykiatriska diagnoser) men hittills inte stött på ett enda fall där uppväxten varit trygg och harmonisk. Jag har läst en hel del.
    Alltså: Det handlar om miljö, inte arv om du frågar mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De som anser tvärtom pekar också på att det går att se, registrera förändringar i hjärnan på den som lider av schizofreni, vilket man alltså tolkar som att problemet är biologiskt.
      Det stämmer säkert att man kan se sjukliga förändringar, onormala förhållanden i hjärnan.
      Mycket obehagliga och oetiska experiment med apungar har visat hur man kan framkalla sådana registrerbara permanenta förändringar, genom att gång på gång skrämma, oroa och frånta ungen trygghet och upprepat göra den rädd, övergiven och besviken.
      Läs t ex om Gustav Frödings uppväxt. Han var en sådan liten begåvad apunge, som slutade på dårhuset.

      Radera
  18. Lokatt
    Om man är så begåvad lär det inte vara en hemlighet, sånt brukar omgivningen märka. Personligen tappar jag ganska snabbt intresset för människor som skryter.

    SvaraRadera
  19. Lokatt
    Ja, det är en tänkbar teori. Men vad är det då som avgör vilka följder en sådan uppväxt får? Alla i den situationen utvecklar ju inte schizofreni, en del får helt andra störningar. Så kanske ändå det finns en ärftlighet just med avseende på vilken störning som blir följden.

    SvaraRadera
  20. Men Zelma
    Jag tror inte detta är rätt forum för denna diskussion..
    Men i alla fall, helt kort, en bipolär vännina med många självmordsförsök under livet är alltså typiskt bipolär, med livsfarligt galna toppar och djupa dödslängtande dalar. Varför blev hon bipolär och inte schizofren? Vet inte. Bara att ett antal släktingar till henne varit manodepressiva, som det hette förr, flera dog för egen hand.
    Ett av min väninnas barn har redan hunnit ta sitt liv, en katastrof och fruktansvärd sorg för alla inblandade. Men jag är inte förvånad över den händelsen (det kan jag naturligtvis inte säga). Och med kännedom om min väninnas uppväxtförhållanden är allt logiskt.
    Själv är hon och precis alla andra helt övertygad om att hennes sjukdom beror på arv, biologi.
    Jag är bara glad för hennes skull att hon inte blev schizofren, vilket måste vara det sanna helvetet på jorden.
    Apropå seriestrippen, den barnsliga och tendentiösa om klass och godhet, så föddes min väninna med silversked i munnen, imponerande plats i adelskalendern och högt rankad familj på kändislistan. Allt serverat alltså, då kan det väl inte vara uppväxten..?
    Men jo det kan det i högsta grad.
    - För den seriösa forskare som v e r k l i g e n vill veta, (och inte bara få applåd och betald tropikresa all inclusive till "kongress" från läkemedelsindustrin) går det nog att komma fram till ett bra svar på varför man utvecklar den ena eller den andra varianten av psykisk sjukdom.

    SvaraRadera
  21. 'Avundsjuk?' Nej, verkligen inte. Skryt eller framhållande av sin egen begåvning tycker jag tyder på motsatsen:alltså inte så smart som vederbörande vill framstå. Man känner igen dem på att de t ex går igång över en tenta de inte fick full pott på. Det måste ju vara lärarens fel, fel på frågan bla bla....

    SvaraRadera
  22. Nej, men då diskuterar vi inte det här då :-)

    SvaraRadera
  23. Zelma
    Nej det är lika bra, annars riskerar vi att komma in på adhd där mina åsikter också går mot strömmen. Jag måste stoppas! Och det sker nu. :-)

    SvaraRadera
  24. Detta med att skylla ifrån sig, "det är lärarens fel" att provet gick dåligt, det är läroplanens fel, det är böckernas fel, det är vädrets fel... är helt nytt och tidigare okänt för mig, jag tillhör en annan tid.
    Väldigt trist sätt att bemöta svårigheter och ta ansvar.

    Kan det möjligen hänga samman med det nya tuffa skolklimatet, där flickorna utsätts för "bröstkontroll" samt tvångsavklädning med gruppklämmande av de våldsamma killarna? Lyssna på Nina Hemmingssons (född - 71) "Sommar" där hon som om det var den naturligaste sak i världen beskrev hur man blev kallad "hora" på skolgården och i klassrummet.
    Om någon en enda gång skulle kallat mig hora i skolan hade jag svimmat. Samt rusat till rektorn direkt efteråt. Om killar brottat ner mig, hållit fast mig, klätt av mig och klämt på mina unga bröst hade det blivit ett sjujävla liv.
    Men idag säger man tydligen ingenting utan går bara hem och ritar fula seriestrippar..?

    SvaraRadera
  25. Lokatt
    Jag vet inte var felet ligger, bara att det är för jäkligt att det får pågå.

    SvaraRadera
  26. Zelma
    Jag vet precis och exakt var problemet ligger.

    SvaraRadera
  27. Samhällsklimatet och skolklimatet är radikalt förändrat.
    Jag vet (vet!) t ex att i alla fall på vissa skolor är tilltalet "bög" och "hora" det vanliga, rentav det vanligaste epitetet.
    Det är ju oacceptabelt! Skandalöst! Men ändå är det så.
    Om man tänker sig att arbetskamrater vid kopiatorn på kontoret skulle säga "hit med papperet din jävla hora" och sedan klämma på dina bröst... skulle det bli ett ramaskri. Men just så är det i skolan idag. Det finns tydligen inga som helst repressalier att ta till, därför blundar alla. - Arma barn som växer upp idag.

    SvaraRadera
  28. Ja, bedrövligt. Men jag har åhört ett gäng skolungar där tjejer kallat killar för hallick under skratt och glam. Det verkar inte som om de vet dessa ords rätta valör. Här har den stora folkuppfostraren TV mycket ansvar. Där används ofta ett språk som är häpnadsväckande, könsord och svordomar tävlar om uppmärksamheten, där t ex uttrycket 'lägg dig inte i' eller 'det har du inte med att göra' ersätts av 'sug kuk'. Det är klart, har man inte så gott omdöme apar man efter och tror att det är coolt att säga så. Utarmning av språket. Ser man på finska program någon gång hör man ordet 'vitto' upprepas ogenerat hur många gånger som helst och ersätta en svordom.

    SvaraRadera
  29. Men snälla Zelma
    Vilka teveprogram tittar du på?
    Jag trodde du mest tittade på "Hela kyrkan sjunger", thihih;-)
    Men titta annars på det programmet som sänds i repris, från åttiotalet tror jag.
    Om man känner sig nere och behöver pigga upp sig med ett frust-skratt kan man studera den frejdiga jesuskördirigentens rytmiska viftande ... Man kan också kolla in glasögonen, precis alla är extremt stora och jättefula :-) Av anblicken lär man sig hur dumt det är att "följa modet".
    Ja jag vet att jag är elak. Det beror på att djävulen bor i mig eller nåt sånt.

    SvaraRadera
  30. Filmer, Lokatt. Svenska och utländska. Och samhällsprogram med inblick i människors liv och uttryckssätt. Hela kyrkan sjunger har jag aldrig sett, och det kanske är tur, det låter dammigt som du beskriver det.

    SvaraRadera
  31. Zelma
    Inte dammigt, roligt! Guden ingrep på nåt sätt, för strax efter att jag skrev mitt tidigare inlägg dånade "Hela kyrkan sjunger" igång på teven, igen. Antingen sänder de samma avsnitt gång på gång eller så är det en hel serie. Inspelade 1981 tydligen, men mycket gammaldags i framtoningen.
    Något har ändrats, idag ser alla frälsningssjungande helt saliga ut, de överträffar varandra i strålande lyckliga leenden. Endast körledarinnan ser salig ut i det här programmet. Det är bättre.

    SvaraRadera
  32. Jag tycker att all frikyrkosång är fruktansvärd, det låter så illa om dom. Hellre då traditionell kyrkomusik och psalmer.
    SVT repristelevision kallas det, alla program går ungefär fem gånger i repris. Strax ska jag se 'Selambs', en antik teaterserie med rejäla karaktärer. Mer sånt!

    SvaraRadera
  33. Jag råkade zappa in i några minuter av ett avsnitt ur "Selambs" häromdagen, det var i slutet på en skärgårdsskildring. "Här ska huset ligga" sa en väldigt ung och väldigt söt Krister Henriksson. Det gick knappt att känna igen honom - jag hade trott att han alltid varit så där skrynklig som han är nu..;-)

    SvaraRadera
  34. Zelma
    Jag tycker inte att precis all frikyrkosång är hemsk, "Pärleporten" t ex är ju oerhört medryckande. På samma sätt som "Internationalen". Jag är såklart varken frälst eller kommunist, men låtarna är bra!

    SvaraRadera
  35. www.youtube.com/watch?v=faX0XBo4AsU
    Den här biten är också klämmig, även den innovativa texten ;-)

    SvaraRadera
  36. Tyvärr är inspelningen ovan delvis stympad (de snabba klippen som man inte hinner uppfatta) samt rätt osynkroniserad. Borta är t ex bilden på en sur femtiotalstant med den ryska texten som låter som "Siv sa, det ångrar jag!". Synd.
    Kan vara KGB som ligger bakom. De är väldigt snarstuckna.

    SvaraRadera
  37. Pärleporten är gammal, från 1917, och finns numera i vår psalmbok. Jag menar såna där 'svängiga' moderna frikyrkolåtar man hör i TV-gudstjänster, de låter likadant allesammans. Usch!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D