Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Nytt lågvattenmärke på Nerikes Allehanda

För att göra en lång historia kort, både Adam Tensta och Louise Andersson Bodin har slängt sig med olämpliga uttryck. När Metro frågade Tensta om hur han ser på användandet av ordet "nigger", säger han:
"Det är inte ett dugg fel att köra med det. Så länge det finns niggers, bitches och hoes ska man få säga det. Jag står inte för censur."
Andersson Bodin har sonat sina brott - hon har både bett om ursäkt och förlorat sitt uppdrag på TV4, men visst har båda uttryckt sig olämpligt. Och troligen har Tensta ändrat uppfattning i frågan, sedan han i direktsändning lämnade tv-studion, medan programledarna svamlar nervöst.

Sedan dess har SvD:s Per Gudmundson hävdat att det inte finns någon strukturell rasism i Sverige, vilket förmodligen inte stämmer. Och här plockar Nerikes Allehanda upp bollen.
"Nej, Per Gudmundson ser ingen rasism bland Sveriges gröna skogar. Men så är han ju också en medelålders, vit man i tweedkavaj."
Men vänta nu, om Gudmundson har fel, varför inleda texten med ett personligt påhopp? Exakt vad är det Gudmundson, jag själv, eller andra medelålders vita män i tweedkavaj förväntas vara oförmögna att förstå? Kan vi inte vara mot rasism, eller ens identifiera strukturell rasism? Hovsångerskan Malena Ernman har hållit en mycket hög profil mot rasism (och försvarat Tenstas utspel i TV4) trots att hon är vit, och många som engagerat sig mot hundplågeri i Kina ät själva inte hundar, så något i Nerikes Allehandas resonemang måste vara fel.

Om man engagerar sig mot rasism eller ej, beror inte på vilken hudfärg eller vilket kön man har. Att ens angripa någon för att den besitter attribut den inte kan styra över, är skitdåligt. Förmågan att se strukturell rasism styrs mer av förmågan att kunna sätta sig in i andras situation. Det borde inte spela någon roll vem du är om din argument är vettiga, och det borde vara rimligare att angripa någon på grund av personens argument och ståndpunkter än personens kön, hudfärg och ålder. Åtminstone om man ogillar strukturell rasism.

Kommentarer

  1. Hear hear
    För övrigt har jag förstått att "hoer", vilket artisten tycker är helt ok, är ett riktigt svinigt uttryck som står för "only good for fucking" och som alltså inte kan missförstås som någonting annat än ett riktigt mansgrisigt och kvinnoförnedrande uttryck som säger allt om den här killens sätt att tänka och vara.
    Att raparen vandrade ut mitt i sändning var naturligtvis ingenting annat än ett väl planerat PR-grepp.
    Vi alla borde inte ha gått på det där.

    SvaraRadera
  2. Det är jobbigt med de här stackars rapparkillarna tycker jag. Själva får de säga ungefär vadsomhelst och få beröm och medial uppmärksamhet som tack, t ex Ken Ring som både "sjungande" uppmanat till gruppvåldtäkt på prinsessan Madeleine och öppet visat judehat. Vilken härlig skjuts framåt i karriären den mannen fick genom att få medverka i "Så mycket bättre". Nu vill Adam Tensta också ha beröm och medömkan.
    Som sagt, de här småpåvarna får uttrycka sig hur grisigt som helst och gå fria för det (ursäkta alla fina och intelligenta äkta grisar). Men vojne vojne om någon urblåst ? tjej skulle råka säga "neger" då blir det gråt och tandagnisslan från de känsliga och sköra jättebebisarna.

    (Jag har varken sett tv-klippet eller sändningen med gympatjejen- som blev av med tevejobbet på kuppen?. Har liksom inte tid med strunt känner jag.)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f