torsdag 23 juli 2015

Jo, "svarta" kan våldta

"Malin Eskar" skriver idag på twitter att rasism utgår från ett maktövertag, vilket anses följa till att endast vita kan vara rasister. Det samma gäller våldtäkt, vilket då följer till att svarta inte kan våldta.


Premisserna är korrekta, men inte slutsatserna. Rasism handlar inte om ras, utan om maktövertag, men inte med nödvändighet ett strukturellt övertag - det finns nämligen både rasism och strukturell rasism, vilket innebär att hudfärg inte spelar någon roll i situationen. En individ kan ha sex med en annan individ, utan att ha den andra individens godtycke, trots att den förstnämnda kan vara förtryckt i ett bredare perspektiv.

Om man tittar på premisserna alldeles för slarvigt kan man tro att slutsatserna är korrekta, men så är inte fallet. Våldtäkt handlar inte om hudfärg. "Malin Eskar" må vara en sock puppet som syftar till att trolla, men exakt denna sammanblandning går faktiskt att hitta.
"Män kan inte objektifieras som män, för de har inte underordnade kroppar. Objektifiering handlar som alla vet om makt, om att ha makten att kunna reducera någon till kropp, till objekt."
Någon som identifierar tankefelet?

1 kommentar:

  1. Allt kan säljas med mördande reklam. Tom brist på våldtäkt. Mina barnbarn har bättre tankeförmåga.

    SvaraRadera