Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Gud eller absurditet?

Kommentarer

  1. Ha ha, varför måste man välja mellan ateism och skapelseberättelsen i Bibeln? Skapelseberättelsen innehåller redan i sin början klantigheter. T ex att Gud skapade himmel och jord och jorden var öde och tom och så skapade Gud ljuset. Men innan dess står det att en gudsvind svepte fram över vattnet. Vattnet? Vars kom det ifrån, det står ingenting om att Gud skapade vattnet? Jorden var ju öde och tom. Och så vidare, men skapelseberättelsen kanske är ett referat av skapelsen. Lite rörande hopkommen är den i alla fall. Ett alternativ till 'ur ingenting', som är lika illa eller värre.

    SvaraRadera
  2. Skapelseberättelsen är inte så tokig och med lite välvilja går det att få den kongruent med verkligheten låt vara att kronologin blir lite fel. Ljuset kom ju inte förrän stjärnornas kärnreaktorer startade och det gjorde inte syret heller men vattnet är ju bara en kemisk förening mellan väte och syre och kan vara "öde och tom".

    Lawrence Krauss' ingenting är inte värre än gud!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har läst både Jahves och Krauss bok, och jag håller inte med alls. Krauss förklarar mycket bättre varför han tror på Big Bang och vilket data han lutar sig emot, än Bibeln förklarar varför man ska tro på absurda sagor.

      Radera
  3. Anders Hesselbom13 juni 2015 07:31

    Som sagt. "Lawrence Krauss' ingenting är inte värre än gud!".

    Kan ju då vara bättre. Vanlig semantik.

    SvaraRadera
  4. Christer Sturmark + Åsa Romson = sant?

    http://bjornsminusblogg.com/2015/06/15/miljopartiets-raddning/

    SvaraRadera
  5. Jag blir alltid orolig när folk vill sänka rösträttsåldern. För jag tänker på hur omogen och känslostyrd och egocentrerad jag var som sextonåring. Helt det blå i flera sammanhang, och helt utan vuxenerfarenhet naturligtvis. Jag skulle förmodligen röstat på den partiledare som var snyggast eller nåt annat dumt..
    Det måste vara miljöpartiet som kulle vinna hästlängder på detta, helt klart.
    Nej hör åldern istället! till 45 kanske... ;-)
    Däremot bör man sänka straffmyndighetsålder till 13 år, alltså den som idag är 15 år.
    Redan för fem-sex år seda pläderade Landskronapolitikern Torkild Strandberg (FP) för detta med en rad bra argument..

    SvaraRadera
  6. "helt i det blå" skulle det stått,
    med ett "i" alltså, inte att jag skulle röstat blått om nu någon kanske trodde det.
    De flesta riktigt unga röstar väl mer eller mindre rött? Eller röd-grönt då.

    "Den som inte är vänster som ung har inget hjärta, och den som inte är höger som gammal har ingen hjärna" heter det ju.

    SvaraRadera
  7. Vid närmare eftertanke röstar nog en sextonåring generellt som kompisarna röstar (inte på partiledarens utseende i första hand). I andra hand röstar de nog precis tvärtom mot föräldrarna, oavsett vilket parti dessa röstar på..
    Tonåringar är extremt lättpåverkade, tvärsäkra men osäkra, och beroende av vad den egna gruppen tycker och tänker.
    - Höj tillbaka till åtminstone 21 ! :-)

    SvaraRadera
  8. Förresten, det var jobbigt med religionssvamlet vid prinsbröllopet, när det var som värst stängde jag av ljudet. Fånig teater, med fin dekor.
    Men ändå lite upppiggande med den minste prästen som ser ut som en lustig liten nypermanted gumma i finklänning... Hans liksom troskyldigt uppspärrade ögon ... jag kan inte förklara. Åldermannen däremot, vet precis hur slipstenen ska dras så att programledartanterna (inklusive inställsamme Mark ) ska himla med ögonen.

    Maximas flotta spetsiga diadem med liksom kälkbackar vid sidorna gör att jag svajar mellan henne och Mary, igen. Underbart med sådana problem:
    Balens drottning, Maxima, eller Mary ?. :-)
    Ingen av dem har dock ett slående vackert ansikte tycker jag, det hade däremot en sammetsögd lätt mörkhyad skönhet utan namn, också i vacker ljus klänning.
    Men hon föll på sin osköna framstupa-störtande gångstil där aktern liksom kommer ett steg efter det övriga skeppet.
    Nu ska jag sluta prata prinsar och prinsessor.

    SvaraRadera
  9. Lokatt
    Angående sänkt rösträttsålder. Nog har det gått framåt alltid under 40 år. Råkade zappa in en gammal svensk film från kanske 50-talet. Handlar om lastbilschaffisar, otrohet mm. De tog upp två lifterskor, varav den ena var en gammal tant som visade sig vara Ulla Sallert! Alla damer verkade ha andats in helium innan de sa replikerna. Smörkungen själv var en skådis med efternamnet Fant. Det hela var så underbart efterblivet så jag bara skrattade.

    Jag tycker att balens drottningar fram för allt bör använda skor med klackhöjd anpassad efter om bärarna klarar av att gå i dem utan att ragla omkring och se stupfulla ut. Detta är också en stämningshöjande faktor på deras bekostnad som verkar sakna både omdöme och goda rådgivare.

    Det kan inte finnas något tacksammare än att författa vigseltal, tom kungen hängde med och hade roligt åt pratet om 'depån'.

    SvaraRadera
  10. Felet med stapplandet är att damerna som unga inte har placerats i balettskola, det är min bestämda åsikt!
    (Fast prinsessan Christina tog faktisk lektioner hos min lärare way back when. Men det hjälpte inte).
    En gång satt jag med vänner och picknickade i Drottningholms slottsträdgård (jag glömmer det aldrig eftersom jag råkade välta mitt dumma lätta vinglas i plast så allt rann ut i gräset). Då kom Victoria ut från slottsteatern, och gick mot slottet.
    Ingen grace alls, en riktig klunsa! Det är nog (lite) bättre nuförtiden.
    Kungafamiljen har inget intresse för kultur, de är mer för sport-och idrott & sånt.

    Om man nu tvunget ska vara "kunglig" så förpliktigar det! Man ska kunna röra sig graciöst, dansa en menuett, spela piano och tala lite franska... ungefär.
    Inte hålla på med gym, yoga och motorsport :-(

    SvaraRadera
  11. Jag frågade Dig Zelma tidigare om vem som bevittnade skapelsen och sedan skrev redovisningen i Bibeln......? Alltså vad Gud sade och sedan gjorde...."Varde ljus" etc.

    SvaraRadera
  12. Kristian Grönqvist15 juni 2015 18:09

    I väntan på Zelma spekulerar jag.

    Ingen mer än Gud själv kan ju ha varit vittne till skapelsen. Alltså måste han senare, när evolutionen blivit myndig och nån fanns att tala med, ha röjt för GT-profeterna hur det gick till. På den tiden var det ju vanligt att Gud talade direkt till människorna. (Att han inte gör det längre beror på att med Jesus blev "allt fullbordat" så nu ar det bara att tro och vänta. Fiffiga de där evangelisterna! ;-)

    Det är ju evolutionen som gäller nu även i Vatikanen så därför är Adam och Eva spolade till förmån för Darwin. Men "varde ljus" etc., gäller fortfarande eftersom Påven härleder fenomenen till Big Bang. Right Zelma?

    SvaraRadera
  13. Zelma
    Ja jag såg också lite av den töntiga filmen.
    Men det är inte detsamma som att vi utvecklats i takt med filmkonsten.

    Nu kanske jag verkar motsäga mig angående mognad och förstånd (det gällde tidigare politisk insikt) men jag ser i en tolvlårings dagbok - min egen - en ung person som är mycket vuxnare och förståndigare än de barn i samma ålder som jag träffar idag. Inte curlad, inte hissad och hyllad för varje hostning eller nysning, inte bejublad för mediokra framsteg. inte skjutsad och hämtad i bil. Inte framhejad av "allas lika rättigheter" och "allas lika värde" utan istället: Prestera, annars äker du ut. Hårda bandage.

    SvaraRadera
  14. Zelma
    Det blev lite oklart det där, vad det var som jag ville säga.

    Men ungefär så här: Att när alla i klassen måste få vara Lucia, när dåliga skolbetyg beror på "orättvisa" och när föräldrarna sover i en skrubb för att barnet ska ha det största sovrummet så att alla åttahundra gosedjuren ska få plats (sann historia, en väninna) så främjar inte detta mognande, tålamod och ansvarskännande.

    SvaraRadera
  15. Kristian och Björn.
    Ingen kan väl rimligtvis ha åsett skapelsen såsom vittne. Det finns ju heller inte någon uppenbarelse nämnd i Genesis 1. De två skapelseberättelserna i Gen 1 utgörs av två traditioner, den ena kallas Jahvisten (i kapitel 2) och den andra Prästskriften (kapitel 1). De skiljer sig åt både vad gäller stil och innehåll. Var dessa båda i sin tur fått materialet ifrån vet jag inte. Prästskriften ger vid handen att skapelsen är Guds hemlighet och att den förblir oåtkomlig för mänskliga föreställningar. Något som väl också avspeglar sig i alla diskussioner om skapelsen.

    Vad gäller Katolska kyrkans inställning till evolutionen vet jag bara att påven Johannes Paulus II sade sig stödja tanken på en biologisk evolution men var kritisk till materialistiska tolkningar av den.

    SvaraRadera
  16. Lokatt
    Nej, men filmkonsten kanske avspeglar människans/samhällets utveckling i någon mån.

    Jag har dålig koll på ungdomars utveckling då-nu. Kanske är dagens 16-åringar insatta i andra saker än vad de var förr. Alla barn är ju inte curlade och 'hissade', tyvärr finns det nog många som får klara sig mycket på egen hand. Men bortskämda barn är i allmänhet odrägliga, ribban bör väl läggas någonstans mitt emellan. Jag har läst några böcker av författaren Kristian Lundberg, där han beskriver sin uppväxt i Malmö. En fruktansvärd läsning som gör att man uppfylls av vrede och sorg. Likadant när jag ser TV-program om de finska barnen som skickades ensamma till Sverige under kriget, tårarna rinner på mig och tårarna rinner på dem som berättar om sina upplevelser av det. Fastän det är så länge sedan gråter de.

    SvaraRadera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  18. Björn
    Just det! Hövdingen talar med kluven tunga. På han bara! :-)

    SvaraRadera
  19. Zelma
    De finska krigsbarnen, det är en verkligt sorglig historia. Den visar att det är viktigare för ett barn att få vara med sin mamma och sina syskon i ett pörte med stampat jordgolv än att bli adopterad till ett slott av främlingar med guldgaloner. Men det visste man ju inte då.
    Beträffande Kristian Lundberg tycker jag det är trist att man automatiskt blir vänstermänniska för att ens mamma är galen och/eller alkoholist.

    Det är väl framförallt svenska (pilsner)-filmer som är riktigt usla från den tiden?
    Steven Spielbergs "Duellen" är en av mina favoriter, så hemskt bra fast den gjordes 1971. Men det är klart, det var ju inte 1951, eller 1941 förstås.

    SvaraRadera
  20. Björn Bäckström16 juni 2015 09:31

    Kommentaren flyttad till tråden för ämnet i fråga.

    SvaraRadera
  21. Idag står i DN att en f.d. katolsk biskop knuten till Vatikanen dömts för pedofili och innehav av barnpornografi. Det lär vara första gången en så högt uppsatt persom fälls för övergrepp på värnlösa.Hoppas det inte blir den sista.

    Jag kommer nog att hinna dö utan att ha fått klart besked om vad detta handlar om, alltså att religiöst verksamma personer i så extremt hög utsträckning ägnar sig åt (företrädesvis homosexuell) pedifili.
    Är det hönan eller är det ägget? Alltså, söker sig från början personer med snedvriden sexualtitet till det unkna celibatet/kyrkliga livet? (Även kvinnor ser jag i de nunneböcker jag läst). Eller förvrider den instängda fjättringen tillsammans med det ensidiga enkönade umgänget tillsammans med celibatet att man efter en tid blir pervers?
    Bara himlen vet.

    SvaraRadera
  22. Björn
    Vad heter den tråden?

    SvaraRadera
  23. Zelma16 juni 2015 16:09

    Sorry late!

    "Nu diskuterar även svenska universitet frågan om triggervarning"

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D