Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Surt sa räven!

"Surt sa räven!" om gudstro och vetenskaplig skepticism. Prenumerera gärna på min YouTube-kanal!

Kommentarer

  1. Vetenskap tillsammans med tro. Surt? Snarare är det väl "Don't put all your eggs in one basket!". Gardera med kryss!

    SvaraRadera
  2. Humanistbloggen debatterar svaren de har fått på sin "Annonskampanj"..

    Per Dannefjord (2015-05-10 00:18) har tänkt till angående skolbespisningen:

    "Jag tänker att skolan alltid ska erbjuda ett alternativ till kött överhuvudtaget. Varför någon väljer det har vi inte med att göra. Religiösa argument är i den frågan inte viktigare än andra och därmed blir det en ickefråga i sammanhanget. Jag tycker således att vi inte ska göra några särskilda undantag just för religion i det fallet heller."

    Dannefjord har fullständigt missat poängen. Muslimska föräldrar vill att sina barn ska äta kött, inte vara hänvisade till bara grönt! Det är bara det att alla djur är inte lika och de som "är lika" måste tas död på enligt en speciell ritual. Annars blir Gud upprörd om köttet äts. Kan straffa den skyldige. Och det vill väl inte Humanisterna?

    SvaraRadera
  3. I samma tråd slår Patrik N till igen (2015-05-09 22:03). På Ulf G:s fråga om "du nu verkligen är intresserad att 'vässa vårt budskap. svarar han, "Jo, det är jag. Verkligen".

    Skärpningen enligt Patrik N ska bestå i att Humanisterna ska göra upp med sin svans av huliganer som förespråkar "mock & ridicule"!

    Denna "vässning" av skärsliparen Patrik N och som faller i god jord hos Humanisterna är ägnad att ställa sig in hos de religiösa. Dags för Humanisterna att söka statliga bidrag som för de andra trossamfunden? Bah!






    SvaraRadera
    Svar
    1. Va! Har inte läst det där (än). Men det finns väl ingen sån svans kvar därborta?
      Det är väl bara vi som är kritiska, elaka och förlöjligande?
      Eller menar de Nils? Men han har en annan infallsvinkel, annan stil om man så vill.
      Hur mycket Patrik L än vässar sin penna kommer han inte i närheten av Nils skarpa klarsyn.
      Tråkigt att Nils är ensam där på bloggen bland katoliker och f.d. katoliker, miljöpartister och andra tokar. :-)

      Radera
  4. Idag såg jag för första gången en dödsannons med humanistsymbolen.
    Anders Aspegren, född 1922 är död. Dikten i annonsen var författad av honom själv, den berättar om frön som ska gro imull och aska från hans kropp och att han hoppas att minnet av honom "ska leva glatt ännu en tid". Fint.

    SvaraRadera
  5. Oj, Patrik N skulle det stått. Såklart var det honom saken gällde, fel versal slank dit av gammal vana. Eller om det var djävulens verk. Ja det tror jag.

    SvaraRadera
  6. Patrik N kan man avfärda. Han har redan visat sitt kunnande....:-)

    SvaraRadera
  7. Ja, för tusan Anders. Det stämmer, det du säger i din kanal!

    Men bara så länge man håller fast vid dina premisser - att inga skäl att tro på Gud finns och att skepticism är detsamma som naivempirism.

    Vissa saker imploderar i sig själv! Bland annat en relativistisk hållning som vänds mot sina egna anspråk - lika så med skeptecismen. Relativismen faller in i sin egen ihålighet och naivempirismen krossas mot sin egen hårda kärna.

    XP rules!
    /Olle

    SvaraRadera
  8. Åsa Romsson visade i kväll vilka intellektuella giganter det finns i MP. Hoppas hon inte representerar det intellektuella genomsnittet för det Partiet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, när Åsa Romson sa att medelhavet är 'det nya Auschwitz' blev det en aning konstigt.

      Radera
  9. Jag tittade inte. Men spelade in - utifall något dramatiskt skulle ha inträffat :-)
    Så jag vet inte om jag missade något väsentligt.
    Senast jag såg (delar av) något liknande var nyligen när SDs ekonomiperson Oscar Sjöstedt presenterade ett budgetförslag och pressfotograferna (minst en av dem) ställde in sin kamera med elektrisk motor att likt en mini-vuvuzela rassla i princip utan uppehåll under Sjöstedts framförande. Helt klart i syfte att störa och få Sjöstedt ur balans. När det blev dags för journalisternas frågor slutade rasslandet så lämpligt, vandalen/vandalerna ville väl inte riskera att få kollegernas örfilar.
    Ruttet beteende.
    I partiledardebatten kan man ju inte ostraffat försöka sabotera förstås, men Anna Hedenmos speciella framtoning får mig att istället gå ut i den vackra naturen.
    Gullviva, mandelblom, kattfot (den såg jag ej) men blå viol!

    SvaraRadera
  10. Nu har Patrik Lindenfors, styrelseledamot i Humanisterna och tillika bloggadministratör slagit till igen och hyllar Signum och dess chefredaktör Ulf Jonsson i inlägget "Religiös tro är en 'verklighetstolkning med sanningsanspråk'."

    http://humanistbloggen.blogspot.se/2015/05/religios-tro-ar-en-verklighetstolkning.html

    Man skulle ju kunna tro (hoppas) att Humanisten Lindenfors vill ”hylla” Signum i ren skadeglädje när Ulf Jonsson förkastar vetenskap (människans förmåga) och i stället åberopar den monoteistiska Guden. Men inte. Forskaren Lindenfors kallar det klarhet och frisk luft! Han kritiserar ”konstruktiv sanningsrelativism” som om blind dogmatisk gudstro är att föredra. Inte för att därmed beslå de religiösa med vidskeplighet utan, misstänker jag, för att det appellerar till hans katolska fostran. Vart är Humanisterna på väg? Bah!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inte läst än. - Men, "konstruktiv sanningsrelativism" vad i helevete är det? Ok. jag får läsa själv då.

      Radera
    2. "konstruktiv sanningsrelativism" är vad som föraktligt avses med att människan hittar på tolkningar av någonting; tolkningar som för till fället är "sanning" och opportunt. "Dunbolsterteologi" är favoritexemplet för Humanisterna just nu.

      De är missbelåtna med att inga underverk längre godkänns av de religiösa. Jag trodde i min enfald att Humanisterna vill att de religiösa ska tro på underverk för att de därmed skulle kunna påvisa det orimliga i religionerna. Men det verkar inte vara fallet med Lindenfors' ärende. Han verkar vara uppriktigt belåten med att Guden äras och tillskrivs skapelsen. Puh!

      Radera
    3. "Dunbolsterteologi", är det detsamma som "Vanilla Love"? ;-)

      Radera
  11. Jag har varit i kontakt med en sorts "destruktiv sanningsrelativism" , det var på åttiotalet. :-(
    Dumskallarnas sammansvärjning, liksom!

    SvaraRadera
  12. Jag kanske ska förklara.
    När jag beskrev för de två socionomdamerna de ytterst reella katastrofer som drabbade mig och en familjemedlem , svarade de vänligt överseende: "Ja ja, det är Din Upplevelse!" För dem fanns olika "sanningar", det hade de lärt sig på kurs. Fy satan vad hemskt det var.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lokatt,
      'socialödlor', kallade Sven Stolpe dem efter att ha hört en god väns beskrivning av sitt möte med sådana.

      Radera
  13. Relativism är en fin form att avskriva sig deltagande eller ansvar. Humanistbloggen har med stort allvar brukat sig av denna förkastliga ideologi från tid till annan.

    SvaraRadera
  14. Personligen brukar jag kalla relativism för ohumanism....

    SvaraRadera
  15. http://bjornsminusblogg.com/2015/05/12/humanisterna-gud-finns-nog/

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D