Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

En nation av förvuxna bäbisar

En god vän till mig lämnade sociala medier för gott under peak hipstermat. Visst blev hon provocerad av att skäggiga personer med Apple-telefoner skulle fotografera sina pretentiösa matupplägg, som helt ärligt kunde vara ganska amatörmässiga mellan varven, och om man blir provocerad så är det helt rätt att avlägsna sig. Att hänga på sociala medier är inte någon mänsklig rättighet eller skyldighet, och på Internet kan ingen bestämma vilken information som finns tillgänglig. Kort och gott, passar det inte så får man gå någon annan stans.


Att matbilder inte är kränkande på samma sätt som annat kan vara, tror jag beror på matens tillgänglighet. Oavsett samhällsklass och oavsett ekonomi, den som har tillgång till Internet har också tillgång till mat, åtminstone för det mesta. Annat kan vara betydligt mer kränkande.

Var inte skeptisk! Vill du behålla dina vänner bör du inte vara skeptisk på sociala medier. Kritiskt tänkande är definitivt inte tillgängligt för alla. Alla personer vurmar för något, och kan därför bli mycket irriterade över skepticism. Motsatsen, bekräftelse, är en av Internets grundpelare, precis som katter och pornografi.

Berätta inte om din träning eller motion! En hälsosam livsstil är definitivt inte tillgänglig för vem som helst - det kräver vissa praktiska förutsättningar, ett visst intresse, engagemang, mind set och disciplin.

Själv hänger jag en del på sociala medier, och jag blir inte kränkt av varken mat, skepticism eller träning, men det finns annat provocerar. Och det är då det gäller att veta hur man ska hantera situationen, och det finns mer än ett rätt sätt. Du kan bita ihop och gå vidare, avlägsna dig eller rent av försöka vara glad för din medmänniskas entusiasm.

Idag pratas det som bekant en hel del om rätten att slippa bli kränkt, men även om den rätten är viktig så avses inte att man ska kunna närvara i alla tänkbara sammanhang och ändå rakt slippa bli exponerad för sådant man kan bli kränkt av. Om jag väljer att delta i sociala medier, äger jag fortfarande min rätt att slippa nedlåtande kommentarer om min person. Om jag blir kränkt av t.ex. mat eller träning, blir jag tyvärr tvungen att fatta ett vuxet beslut - stå ut eller avlägsna mig - det är den som vill få bort beteenden som egentligen inte är felaktiga som verkligen är kassa social media-användare. Nu tänker jag inte (ens) på de Apple-användare som måste säga något så fort Microsoft eller Windows nämns.

Vad sägs om detta?
"Jag har aldrig sagt att man inte ska träna. Jag menar bara att jag inte anser att man behöver varken skriva eller prata om det. Nej, inte om mat heller. Jag anser att allt sånt där, det är sjukvårdens grej. Sjukvård och folkhäloinstitut. De bör tillhandahålla rekommendationer, samt då erbjuda vård när man behöver det.

Jag vill liksom bara vara ifred. Jag vill slippa att hela tiden påminnas om att där finns ett ideal som faktiskt väldigt gärna vill bestämma över mig. Bestämma över hur jag bör se ut, vad jag bör ha på mig och till och med hur jag bör leva/äta/träna."
Att "vara ifred" är det nya svarta. Skribenten ska inte sluta läsa på de ställen hon läser, andra ska sluta skriva sådant som hon inte vill läsa! Och menar dessutom att detta är kopplat till hennes rätt att bestämma över sig själv! Men här kan den som skriver om träning faktiskt infoga en tirggervarning. Om jag någon gång skriver något skeptiskt på Facebook, så brukar jag inleda med att kort och gott skriva "Triggervarning!" först, för då ger man alla en chans.

Det är svårt att inte tänka på USA där det med jämna mellanrum uppmanas till bojkott av olika hollywoodfilmer på grund av något olämpligt, där det olämpliga märkligt nog aldrig är illustrerat våld, utan hädelse, nakenhet, hudfärger eller ofrivilliga referenser till verkliga händelse. Hade det varit en bokläsande nation, hade man säkert uppmanat till bojkott av böcker... Eller förresten, hade man varit en bokläsande nation, så vore många saker mycket annorlunda.

Och i USA har man faktiskt diskuterat att även Universiteten ska ha triggervarningar. När ett ämne som upprör ska avhandlas, kan man varna eleverna så att den som vill avstå får chans att avstå. Det är inte bara träning och skepticism som kan vara kränkande, även fakta kan orsaka stora inre konflikter. Men även om man accepterar att sociala medier ska vara tillgängliga för de flesta, vänder sig faktiskt universiteten till personer som nått en viss mognad. Ibland måste man faktiskt bita ihop och vara vuxen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D