fredag 29 maj 2015

En gammal krigsgud från öknen infiltrerar utbildningsväsendet

David Kärrsmyr arbetar som lärare på friskolan Kajan Friskola och är genom det en viktig representant för samhällets gemensamma värderingar som han förvaltar såhär beträffande homosexualitet:


Och så här:


Och så här:


 Och så här:


Och så här:


Och så här:


Och så här:


Och så här:


Och så här:


Och så här:


Och så här:


Och så här:


Det är den gamle krigsguden Jahve som talar till Kärrsmyr och överför sina värderingar till honom. Man skulle kunna tänka att Kajan Friskola är besvärade av detta, så journalisten Camilla Grepe, redaktör för tidningen Bright, påvisade Jahves inflytande på Kärrsmyr för rektor Ulrika Daniels.
"Hej Ulrika!

Jag hoppas att du har tid att kommentera detta som jag mailat dig om tidigare.

David Kärrsmyrs uttalanden har fått många att reagera på sociala medier och Brights läsare är naturligtvis mycket intresserade av hur en sådan här sak hanteras av skolan/arbetsgivaren."
Än så länge har inte Daniels accepterat att kommentera gudens inflytande över sin personal, men deras styrelseordförande Eva Jonbacker signalerar stolt sin maskopi.


28 kommentarer:

 1. Det spelar ingen roll någonstans. Religiöst fanatiska är att jämställa med sinnesförvirrade. Vilken religion vi än väljer. Människor är som datorer. Skit in = skit ut. Allt handlar om programmeringen.

  SvaraRadera
 2. Alla friskolor bör stoppas oberoende av deras inriktning i livsåskådningsfrågor enär de segregerar barnen och samhället efter föräldrarnas ekonomiska styrka. Makt - varken ekonomisk eller annan - är inte rätt.

  Religiösa lärare, oberoende av skola, borde aldrig få behörighet att undervisa lika lite som en "läkare" som praktiserar homeopati ska få behålla legitimation. Väldigt enkelt egentligen.

  SvaraRadera
 3. Nu är ju Kajan friskola för det första ingen kristen friskola som några läsare kanske kan uppfatta saken. För det andra är det väl inte att stå "i maskopi" bara för att någon bär ett kors om halsen. Hur många i detta land, kristna som okristna, har inte halsband med ett kors? Och hur många kristna i Sverige är det som tänker som David Kärrsmyr? Skulle tippa att det rör sig om ungefär en handfull.

  Alla lärare (liksom alla människor) har någon form av världsåskådning som man utgår ifrån. Att religiösa lärare skulle ha svårare än andra att vara goda lärare tror jag inte ett dugg på. De liksom alla andra ska följa läroplan och skolans värdegrund i sin undervisning. Och det är inte ett problem heller för annat än någon enstaka person (kan lika gärna röra sig om personer med antidemokratiska politiska åsikter som någon med "religösa" åsikter).

  En anställd har på sin fritid rätt att göra vad den vill, men det är klart att det kan inverka negativt på en skola när en lärare offentligt uttrycker saker som kan göra att föräldrar mister förtroendet för personen t.ex. Vad man har för rättsutrymme att agera som arbetsgivare i sådana lägen där man inte direkt baktalar arbetsgivaren men ändå kan riskera att skada vet jag inte. Kanske är det inte så stort att det medger uppsägningar? Hur som, minuten detta undervisas i ett klassrum finns givetvis möjligheter till uppsägning, men jag utgår från att denne man inte gör detta.Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är "kristen" ditt ord, jag vill inte generalisera om en så stor grupp just beroende på att åsikterna är Kärrsmyrs (som han tillskriver sin tro), inte "kristnas". Lite ordning, tack.

   Radera
 4. Om em vuxen människa bär ett kors vid halsen sänder hon ut en tydlig signal om att hon är vidskeplig, tror på osynliga andar samt är en potenionellt farlig person, i första han för barn.

  SvaraRadera
 5. Lokatt30 maj 2015 09:47

  "/ tror på osynliga andar samt är en potentiellt farlig person, i första han för barn."

  Och ska naturligtvis inte undervisa barn! Hur förklarar "fröken" på barnens fråga vad ett dinglande kors runt halsen betyder?

  "Jo ni förstår; jag tror på en osynlig ande! Men det gör inte alla människor och det behöver inte ni göra."

  Bah!

  SvaraRadera
 6. Kors som halssmycke är mycket vanligt och för några år sedan var det riktigt coolt att ha det. Billiga klädkedjor som H&M och Lindex sålde gigantiska kors. Kors ser man också på T-shirts mm. På 90-talet skulle 'alla' ha en Tors hammare som halssmycke, de ser man nästan aldrig nu. Davidsstjärnan finns också som halssmycke men av förklarliga skäl ser man sällan någon som bär det.

  SvaraRadera
 7. Man kan för all del uppfatta Gorillas försvar av vidskepelse som en betingad reflex hos religiösa, eller som en postmodern relativisering av existensen, i vilket fall som helst försöker Gorilla bagatellisera fakta och uppmuntra fiktion.
  Oavsett religionens natur, ser vi, när vi gör återblickar i historien, motsättningar hos grupper av människor, som alltid orsakas av makthunger, hur "goda" de sk imperialisterna än uppfattar sig. "Vi har rätt och Ni har fel" är en återkomande strof i hanteringen och resultatet räknas alltid i antal döda, inte i antal lyckliga. Vem som än bestämmer, kan man utgå från att det Gorilla.

  SvaraRadera
 8. Diskussionen om Knausgård har levt ett skvalpande liv med uppsvällda egon på Humanistbloggen. Dock kan sprickor ses i det kompakta oförstånd bloggen visat tidigare. Någon eller några har insett att en åsiktskorridor verkligen existerar, vilket är ett framsteg i söndagsskolan. Nämligen att vissa saker inte bara är högerpopulistisk smörja och oförstånd, utan också kan vara åsikter förankrade i den verklighet, som inte existerar för bloggskribenterna. Dilemmat med åsiktskorridoren är, att fenomen utanför den är antingen vänsterpopulistiska eller högerpopulistiska och att personer utanför den också är antingen dumma eller missledda. Det måste vara smärtande att inse, att man själv tillhör de mest populistiska tyckarna av alla.

  SvaraRadera
 9. Kristian
  Jag har inte alls hängt med i Humanistbloggens diskussion om Knausgård, men anar att den handlar om svensk enögdhet.
  På ett ställe i "Min kamp" nr två, får författaren låna ett arbetsrum hos ett frilanskollektiv på Söderi Stockholm.
  Han gillar dem, de är trevliga, "men så fyllda med vänsterradikal godhet att jag ibland bara gapade".
  Två gånger hade det varit inbrott i kollektivet, datorer och andra kapitalvaror var stulna. Ingen åverkan har gjorts på huvudingångens lås, endast dörrarna till arbetsrummen var uppbrutna.
  I fastigheten finns också en lokal för Anonyma Narkomaner. När Knausgård säger att "det ju inte någon gåta precis, att räkna ut vilka som gjort det här" mulnar gruppen som en man:"Sådär kan man inte säga! Det är fördomsfullt. Det kan ha varit precis vem som helst!"
  Han höll med, visst kunde det vara vem som helst. Men tänkte, att han ju sett gänget som hängt i trappuppgången,
  "det var ett gäng som gjorde vad som helst för pengar, det var fan ingen fördom, det var en förbannad självklarhet".
  Men så får man inte tänka i Sverige.

  SvaraRadera
 10. Står på sidan 258, ifall någon undrar.

  SvaraRadera
 11. Zelma
  Att det kanske är coolt att bära kors i öronen och som halssmycke är förlåtligt om man är ung och dum, alltså tonåring.
  Men om vuxna gör det utan att mena något med det, mer än att det känns coolt så är det som att bära dumstrut !
  Det vill säga detsamma som att basunera ut: "Jag vet väldigt lite om ungefär precis allting och jag bryr mig inte, så länge jag får dansa till Wizex och dricka shots på Finlandsfärjan "

  SvaraRadera
 12. Jag har ändrat uppfattning och anser att det inte är rätt att straffa homosexuella! Inte heller att gå bakåt i tiden anser jag vara rätt! Sprid inte lögner om mig!!

  SvaraRadera
 13. Man ska inte straffa muslimer heller

  SvaraRadera
 14. Man ska inte heller gå bakåt i tiden och ge upp våra kunskaper för att undvika anti kristna rike

  SvaraRadera
 15. Ingen sprider några lögner, David. Här är det du som står för pratandet! Bra att du har ändrat uppfattning, jag hoppas att vi har bidragit.

  SvaraRadera
 16. Vad i hela friden var det där?
  David Karrsmors åsikter från slutet av maj är ju fullständigt häpnadsväckande !
  Jag har svårt att ta dem på allvar, men tydligen är detta på riktigt. Skrämmande.

  Men nu i september har David vaknat upp och känner sig baktalad.
  Jag försökte gå in på hans skolas beskrivning av sina lärare och vilken kompetens dessa har, men det blev inget resultat.
  Uppgifter skulle komma senare står det.
  Och rektorn sa inte ett ljud .?
  "Sprid inte lögner om mig"! säger Karrsmyr. -Men det står ju där, svart på vitt :-o
  Arma elever.

  SvaraRadera
 17. Några på Humbloggen protesterar över att Nils är avstängd (?)

  Krister V skriver:
  "Segern över Caesarianerna lär nog bli en pyrrhusseger...
  Tragisk utveckling för bloggen där de obekväma, men intressanta, rösterna försvinner till förmån för ryggdunkare."
  2015-09-25 19:55

  Ostronmannen skriver:
  "Det är jobbigt, irriterande och beige när folk har andra åsikter. Det är skönt, mjukt och gult när man tycker lika. Det ena kan utveckla egna tankar, det andra man leda till nya insikter.
  Grattis Ulf.
  Nu är snart alla till höger om dina åsikter borta.
  Nils, tack du för att orkat genom åren. Viktigt. Jag har varit kritisk mot dig ofta, men med åren allt mer sällan.
  Lycka till."
  2015-09-26 09:10

  Nu blir Humbloggen lika intressant som en mugg nattståndet kranvatten.

  SvaraRadera
 18. Ta bort alla meddelanden på denna väg då jag inte längre håller till dem!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska ta mig en funderare. Dessa kan ju lika gärna illustrera att det är bra att ifrågasätta och utmana andras idéer. Eller varför inte religionens dåliga inflytande på goda människor? Men igen, bra jobbat! Inte alla klarar att ändra ståndpunkt.

   Radera
 19. Anders
  Det är din blogg, du bestämmer såklart.
  Men jag tycker absolut inte att du ska ta bort några som helst kommentarer! Undantag skulle kanske kunna vara att man sagt något nedsättande om en stackars person som sedan dog, och det dessutom visat sig att saken varit ett missförstånd av den som skrev. Annars inte.
  David Karrsmyr har ju tagit tillbaka och det är ju bra. Men låt hans tidigare åsikter stå kvar, androm till upplysning och varnagel.

  SvaraRadera
 20. Stagnerade människor finner sig väl tillrätta i stagnerade miljöer, vare sig de är vetenskapsmän eller skyddsingeniörer. Att förvänta sig progressivitet eller omvärldsförståelse i dylika miljöer är futilt. Åsikter och omdömen fossileras i stelnade former och blir så småningom reliker från en tid som varit. Vackra men betydelselösa. Kontexter frusna i permafrosten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det får bli som det blir på Humanistbloggen.....(Övers.anm)

   Radera