Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Dags för lite kristen apologetik igen

När jag är sugen på lättsam underhållning brukar det passa sig att titta på någon fars med Stefan och Krister eller möjligen analysera apologetiska argument från Guds riddare på social media. Idag tänkte jag begrunda de visheter som högmodigt levererats av jesusiten Samer.


Vi är bevisligen skapade, och den som inte tror att det är så, är en idiot
"År 2015 och fortfarande finns det idioter som inte tror på Gud. Fast alla bevis talar för en skapare. Men det är ju så, den sista idioten är inte född än."
Högmod
Även om anspråken som görs i denna mening är lite tokiga, är det kanske högmodet som mest utmärker inlägget. Om Bibeln vore något att ta på allvar, hade det varit just högmodet som gjort helvetet fullt av kristna. Som tur är finns det inga skäl att tro varken på vad Bibeln påstår eller att några Gudar finns, vilket ironiskt nog gör att de öppensinnade personer som Gud själv säger sig acceptera, är de som inte tror att han finns. Som motsats till högmod, som öppensinnad, brukar man ödmjukt följa evidensläget istället för att vurma för orimliga hypoteser såsom en specifik religions specifika gud/gudars existens.

Bevisen talar för en skapare
Skeptiker och troende använder ordet bevis olika. Ett populärt "bevis" för Guds existens är Kalaams kosmologiska gudsbevis, som ser ut så här:

1. Allt som har en början i tiden har en orsak.
2. Denna kedja kan inte ha pågått hur länge som helst tillbaka i tiden.
3. Därför måste det finnas en första orsak - [din personliga vanföreställning]

Kalaams kosmologiska gudsbevis illustrerar att troende använder ordet bevis på samma sätt som skeptiker använder ordet argument. Anledningen till att vi inte anser att argument i sig själva är värda något, är att de inte alltid har någon träffsäkerhet. Om vi applicerar en variant av Kalaams kosmologiska gudsbevis som har ett annat syfte, så möter anhängaren av "beviset" en paradox.

1. Vi vet inte med säkerhet vad som har en början och vad som saknar en början.
2. Vi kan inte heller veta vad som har en orsak och vad som saknar en orsak.
3. Det finns således inga skäl att peka ut just kristendomens Gud som alltings början och orsak.

Nej, det håller inte - att bara stapla ord, kan vem som helst göra.


Premisserna i Kalaams kosmologiska gudsbevis är verkligen snutna ur näsan, och då spelar det ingen roll huruvida de följer eller ej - den som vill säga något om verkligheten måste förankra sitt resonemang i just verkligheten. Samers koppling mellan idioti och att till synes ha rätt i frågan om Guds existens, håller alltså inte. Låt oss testa ett annat av Samers uttalanden!


De som inte delar Samers personliga vanföreställningar har lägre intelligens
"Det borde finnas IQ-lås på facebook. Precis som alkohol-lås i bilar. Klarar man inte testet så kan man inte logga in. Då skulle facebook vara fritt från ateister. Det ska vara logiskt IQ-test. Typ frågan, vilket är mest sannolikt, att någon skapat bilen eller att den uppstått av sig självt utan någon intelligent designer? Och, om man lägger all material man ska använde för att bygga ett hus i en hög och sedan spränger högen, kommer det då att skapas ett hus? 100% av ateisterna skulle kugga lool"

Generellt sett är det inte helt självklart att vidskepelse och högre intelligens hör ihop, och det är definitivt inte självklart att Samers personliga vanföreställningar och högre intelligens hör ihop. Men låt oss ställa frågan om han har rätt om ateisters syn på bilars ursprung.

Eftersom bilar är skapade, är också människan skapad
Vi behöver egentligen inte spekulera om detta, eftersom vi känner till varifrån bilar kommer - det är vi som skapar bilar. För att förklara varifrån Samer kommer, har vi sexteorin. Och faktum är att skapelsehypotesen inte är den enda konkurrenten till sexteorin. Vissa tror att storken levererar nya små människor. Men ju fler generationer bak man tittar, desto större är förändringarna jämfört med dagens Samer, vilket innebär att arten förändras över tid. Inte alla kan hantera sanningen, och sex är verkligen ett laddat ämne för många kristna.

Det ultimata Boeing 747-argumentet
Gör vad som helst med en massa delar, och konstatera att resultatet inte är vad helst du kan tänka ut, alltså fungerar inte biologiska system. Det lustiga är att Samer och jag har tillgång till samma information. När två människor, en man och en kvinna, har det lite extra mysigt så kan antingen en naturlig process som slutar i en ny individ initieras, eller så monterar Gud en människa från en samling organ. Lite som en bil.

Men på en punkt har Samer rätt. Det finns faktiskt en korrelation mellan intelligens och tro.

Kommentarer

  1. Naturligtvis finns en korrelation mellan intelligens och tro! :-)
    Svårsmält för stackars Samer antagligen.

    SvaraRadera
  2. Men vem är egentligenden här Samer? Är det någon som man bör känna till?
    Jag trodde Samer var ett arabiskt namn, irakiskt.
    Kanske menar Samer Allah när han talar om Gud? Hans kaxiga omdöme "idiot" om den som inte är vidskeplig ger en hint.
    I så fall är det helt bortkastat att försöka övertyga Samer om möjligheten till annan syn än hans, med all världens bästa och intelligentaste argument.
    Allah måste vara många gånger hårdare fastnitad vid sina undersåtars sinnen än den kristna guden hos sin skara. Av flera skäl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen att bry sig om. I så fall hade jag inte skyddat hans identitet.

      Radera
    2. Han har också rätt i, att den sista idioten inte är född än.....

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f