Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Åsiktsregistrering hos SVT?

Igår intervjuades bl.a. planeringredaktör Anders Sundkvist om jämställdheten hos SVT:s nyhetsprogram Aktuellt och Rapport. SVT:s program ska nämligen präglas av mångfald, och vid en räkning har det visat sig att de har tillräckligt många kön i tv-rutan, men inte tillräckligt många med annan bakgrund än svensk.

Reporter Katarina Anderssson skriver: "Inför 2016 ligger en ambitiös mångfaldsplan med i planeringen. Då ska Aktuellt och Rapport inte bara ta hänsyn till kön och utländsk bakgrund, utan också trostillhörighet och funktionshinder." Och programbeställare Helena Olsson: "För all  journalistik som gör anspråk på att spegla samhället är mångfalden viktig. Men det handlar också om roller. En person som är funktionshindrad ska inte bara intervjuas om sitt funktionshinder."

Om vem som pratar är lika viktigt som vad som sägs, måste man sätta upp nya kriterier att förhålla sig till när man väljer vilka som ska medverka. Här är ambitionen att spegla samhället när det kommer till kön, utländsk bakgrund, trostillhörighet och funktionshinder. Att man säger sig vilja räkna hur många som har en viss tro ställer mycket hårda krav på sekretess. Om listan inte är korrekt anonymiserad så är den stöldbegärlig. Och om man inte kontrollerar de medverkandes religiösa tillhörighet, så vet man inte huruvida man verkligen speglar samhället. Så här ser fördelningen ut:

66% är medlemmar i Svenska kyrkan, men i Svenska kyrkan bygger inte medlemskap på religiös konfession. Svenska kyrkan välkomnar alla som medlemmar och anser att man kan vara medlem för att man gillar kyrkan. Det finns dessutom många som är medlemmar för att föräldrarna har gett dem medlemskap, och helt enkelt inte har gått ur. 3,7% är medlemmar i någon kristen frikyrka, vilket oftare handlar om konfession. Jag vet inte exakt hur många muslimer som finns i Sverige, men som mest handlar det förmodligen om 400 000 personer, alltså ungefär 4%, men troligen färre. Ännu färre är judar, hinduer, pastafarianer eller kopimister.

Trots Svenska kyrkans imponerande medlemssiffror är förmodligen de allra flesta i landet ateister. Beroende på hur man räknar är mellan 46 och 85% ateister i Sverige. Men ateism är inte det enda som kommer att prägla SVT framöver. Det finns betydligt fler som tror att våra döda släktingar fortfarande interagerar med oss, ungefär 21%, än vad som tror att profeten Muhammed är Allahs utsände, och detta visar sig när man tittar på programutbudet hos TV4-gruppen. Detta trams kommer att vara en betydande post för Aktuellt och Rapport när samhället ska speglas. Det ska bli mycket intressant att få se hur detta kommer märkas för oss som tittar, det är ju trots allt för vår skull vi har public service-media.

Kommentarer

  1. ..."men inte tillräckligt många med annan bakgrund än svensk."

    Igår när jag såg "Debatt"hade jag velat ge en slant för att få veta vad de två somaliska (?) unga kvinnorna tänkte, där de satt på publikplats. Vad de tänkte om Kristina Hedberg, som med pondus ledde de bångstyriga deltagarna. En kvinna! som bestämmer när männen får tala och inte.
    De såg så rörande ut där de satt inslagna i sina allt utom händerna döljande kläder, där inte ett hårstrå tilläts titta fram under de dubbla strama doken. De rörde aldrig på huvudena, bara stora mörka ögon följde spektaklet.
    Vad tänkte de? Jag tyckte att de såg genuint förskräckta ut, som om de hamnat i djävulens boning.
    Det fanns minst ytterligare en kvinna med huvudduk i publiken, så man anstränger sig faktiskt på SvT.
    Att det dessutom fanns en (två, nästan) person som kallade sig indian var underbart. Bra att indianfrågan väcktes. En gång i framtiden ska indianerna få upprättelse.
    - En trend som jag lagt märke till är böljande hårsvall på unga kvinnor, extar exponerat liksom.
    I Debatt och på andra ställen ser man långt vackert hår välla ut över axlarna och - speciellt- har dragits fram och draperats på bröstet, kroppens framsida.
    Vad betyder detta? En (mycket omedveten) protest mot hijaber och niqaber och burkor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. "extra" exponerat skulle det naturligtvis stå.

      Radera
  2. Så nu ska man alltså hamna i ett REGISTER, å fasa ! ;-)

    Men allvarligt, om nu så relativt få faktiskt "på riktigt" är kristet troende i Sverige, varför i helvete prackar radio och teve envist på oss denna ständigt återkommande mängd av trolleriseanser som de kallar "gudstjänst"?
    Varje vecka, år ut och år in med vidskepligt svammel. När ska denna idioti äntligen ta slut?
    Fast just nu sitter kanske Patrik L och filar på sin senaste idé, att högmässan ska bytas ut mot en klämmig "Eid al fitri" eller vad det kan heta.
    Ur askan i elden.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Mattias Irving bör frikännas

Häromdagen ställdes Mattias Irving inför rätta efter att ha visat ohörsamhet inför ordningsmakten. Irving är, på nästan alla tänkbara sätt, min meningsmotståndare. Jag delar definitivt inte hans åsikter om speciellt mycket. Just denna gång handlade ohörsamheten i fråga om att störa en nazistdemonstration med bl.a. psalmsång. Hur meningsmotståndare bör bemötas, är en av de frågor där vi verkligen går isär och denna gång var det nazisterna som var meningsmotståndaren. Både Irving och jag är antinazister, men jag dök inte upp för någon motaktion, det gjorde Irving. Han tog en kula för oss. Civil olydnad är en balansgång, och inte alltid är meningsmotståndaren just nazister. Vem du föraktar, beror på vem du är. Eftersom t.ex. ateister är lika föraktade som nazister i vissa läger - det finns vissa kristna sällskap som odlar myten att Hitlers ateism ledde honom till förintelsen - bör man ha ett system där spelreglerna är konsekventa. Det viktiga är inte vad man protesterar mot, utan

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar