tisdag 21 april 2015

Om inte Gud finns...

Om inte Gud finns, hur kan ateister veta vad de inte tror på?


Eller för att uttrycka sig så här, eftersom troende aldrig gör några påståenden, varför bemöter skeptiker dessa hela tiden?

13 kommentarer:

 1. "Eller för att uttrycka sig så här, eftersom troende aldrig gör några påståenden, varför bemöter skeptiker dessa hela tiden?"

  Ironi eller vad?

  Präster och imamer gör ju inte annat än påstår saker...

  SvaraRadera
 2. Björn Bäckström21 april 2015 17:12

  Fenomenet Gudstro (troshandlingen) finns ju i många versioner. Det är ju den tron vi ateister fördömer. Det vill säga alla gudsbilderna som är bilder av något som inte existerar. Så vi VET "what not to believe in!"

  SvaraRadera
 3. Björn,

  Hur vet du vad som existerar och inte? Frågan är ärligt menad och jag är hoppas på ett seriöst svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sannolikhet Patrik, sannolikhet. Ett begrepp som vi varje dag kalkylerar med. Till exempel i trafiken. Stannar han eller inte? Kom inte dragande med någon akademiskt fraktion av någon procent i tveksamhet. Jag är inte intresserad!

   Radera
  2. "Jag är inte intresserad!"

   Ok, jag ska inte plåga dig med massa akademiskt tjafsibafs (epistemologi, filosofi, kunskap och sånt där jox som man ändå inte har någon nytta av i praktiken). Bara lite ska jag plåga dig. Du "vet" alltså, precis som Lokatt, vad som existerar och inte efter att ha gjort en sannolikhetskalkyl. Igen får man konstatera att ateism för en del har precis precis samma grund som teism för andra. Det vill säga tro.

   Radera
  3. Frågan är ju helt ointressant ur ett intellektuellt perspektiv. Vi kan lika gärna diskutera gårdstomten eller påskharen. Det enda som gör att Gud förtjänar uppmärksamhet är troendes förvirrade uttalanden. Eller SvK:s officiella uttalanden, som sällan är mindre förvirrade.

   Radera
  4. På grund av en metadiskussion som rann iväg till en massa okvalificerade spekulationer, har jag låst kommentarerna för detta inlägg. Vänligen i framtiden tänk på att representera era egna åsikter.

   Radera
 4. "Om inte Gud finns, hur kan ateister veta vad de inte tror på?"

  Kan det vara så att ateismen är en illusion om Gud?

  SvaraRadera
 5. Zelma22 april 2015 06:29

  "Kan det vara så att ateismen är en illusion om Gud?"

  Ateismen är ateistens reaktion på andras illusion om Gud.

  SvaraRadera
 6. Frånvaron av en illusion om Gud.

  SvaraRadera
 7. Illusionen av den absolut säkra icke-existensen av "Gud"?

  SvaraRadera