Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Jag måste lyfta på hatten för Sakine Madon

Frågan om vänstervridna barnprogram trodde jag i min enfald var utagerad och klar. När jag själv var liten var barnprogrammen vänsterinriktade och SVT hade monopol. Det handlade om att titta på kommunistpropaganda eller avstå, vilket är världens enklaste val för en 6-åring. Såklart man vill se Ville, Valle och Viktor illustrera hur marknaden suger märgen ur samhället, det var ju skojigt! Viktor var jättetokig!

När jag själv hade småbarn på 90-talet, var jag ganska misstänksam mot barnprogrammen på SVT, så till en början satt jag med och tittade på Bolibompa. Barnprogrammen var konkurrensutsatta redan då, men SVT faktiskt bäst. Det verkade mest satsa på att låta politiskt korrekta pingstvänner göra barnprogrammen, och de skötte skutan betydligt mer proffsigt än vad kommunisterna gjorde när jag själv var liten, så jag kunde slappna av - nästan inget lyste igenom och allt var hyfsat neutralt.

Det är därför ganska förfärande att höra Sakine Madon beskriva Utbildningsradions program Banderoll. (Utbildningsradion är som bekant en licensfinansierad avknoppning från SVT.)
"Utbildningsradions "Banderoll" går på tv nu. Programmet - som riktar sig till barn - förklarar pedagogiskt att marknadsekonomi är dåligt. En vuxen elak boxare fuskar och slår en svag pojke. "Du är elak!" säger den taniga pojken. Elakingen svarar: "Ja, jag fungerar som marknaden"."
Och vidare:
"I Banderoll-avsnittet om den globala ekonomin filmas människor i utvecklingsländer. "Blir de lyckliga för att vi kommer dit och shoppar?", frågar bakgrundsrösten sorgset. Som om det givna svaret vore att nej, fattiga blir jättelyckliga om vi stänger gränserna och slutar byta varor och tjänster med dem."
Jag är i min naivitet ganska yrvaken inför det faktum att man fortfarande kan välja att vända sig till barn med politisk propaganda, och jag är förundrad över att vänsterns ganska skeva och förvirrade föreställningar om vad marknaden egentligen är, får passera som om det vore fakta. Inför barn. Naturligtvis inte för att barnen mår dåligt av lite kommunistpropaganda, utan för att man, helt oavsett partifärg, betalar för just kommunistpropaganda i ett medium som ska vara neutralt.

Och från public service-propaganda till miljöpartiet och ytterligare en lysande kommentar av Madon. Miljöpartiet ser nu till att utöka den könsseparerade tiden på ett badhus i Botkyrka. Kvinnor (vilket är 9-åriga flickor eller äldre) ska inte behöva beblanda sig med män när de badar. Madon summerar:
"Mångkultur är att tillåta såväl bara bröst som burkinin på kommunala simhallar, inte att könssegregera för att bakåtsträvare kräver det. När det dessutom sker med argument om att nioåriga flickor inte kan bada inför män borde varningslampan blinkat tydligt nog."
Hatten av!

Jag blir aningen mindre imponerad av miljöpartisten Omar Vinterfröjd som snarare föreslår användning av slöja som skydd för kvinnor.


Läs gärna även om miljöpartisten som vill lösa miljöproblemen genom urbanisering.

Uppdatering 2015-04-23: Läs gärna Malin Lernfelts text från i måndags.

Kommentarer

  1. "Miljöpartiet ser nu till att utöka den könsseparerade tiden på ett badhus i Botkyrka."

    Är inte Ulf Gustafsson på Humanistbloggen någon sorts tjänsteman i Botkyrka kommun? Bara en tillfällighet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror han är skyddingeniör. Nu är jag inte säker, men skydd av slöja borde verkligen var lika viktigt som gasmasker. Fast skyddet av ett tunt tyg är ju faktiskt bara okulärt. I de flesta industrimiljöer är lösa tygstycken rena mordvapen. Tänk på Lawrence av Arabia.

      Radera
    2. Och tänk på Isadora Duncan.

      Radera
  2. Den här Vinterfröjd, är han på riktigt? Ska kvinnor "skyddas" av slöjan?
    - Är alltså nioåringar på ett naturligt sätt sexobjekt?
    Jag blir förtvivlad. Det är en sak att vissa medeltidsmän och kvinnor (de är tyvärr många) har de här åsikterna om synen på kvinnor och småflickor, men att vi, som har kommit så oerhört mycket längre i utvecklingen, att vi ska backa och underordna oss är fantastiskt, otroligt.
    Var står Fi i den här frågan, om nioåringarna? Var är deras ramaskrin?

    SvaraRadera
  3. Anders Hesselbom15 april 2015 21:01

    Har så gjort genom att skicka frågan till Humanistbloggen. Efterlyst svar i den här tråden i den här bloggen.

    SvaraRadera
  4. Jag kommer inte in på Vinterfröjds klipp härovan, jag är "inte auktoriserad".
    Men jag hittade andra youtubeklipp av vinterfröjd själv, och insåg direkt att man ska välja sina strider och att denne säregne konvertit får rabbla sina korantolkningar på svenska och arabiska ifred för mig .. oj..

    SvaraRadera
  5. Slöjor och burkor och fan och hans moster är avskyvärda. "Skyddar", nä kyss mig långsamt.
    Men jag är också trött på donnors plastbröst (kanske är den vitjumprade söta flickan till vänster i bilden alldeles äkta utrustad men oj vad det är vanligt med stora konstgjorda hyllor i trånga vita jumprar, t ex på butiksbiträden (och en bit ovanför bomberna ett par uppblåsta anknäbb-munnar i ständig plutning). Det tycks rasa en epidemi av "jag-måste också- ha fotbollar-innanför tröjan".
    Usch så dumt.

    SvaraRadera
  6. Lokatt16 april 2015 09:16

    Tryck på "följ"-knappen så kommer du in när Vinterfröjd accepterat dig. Du kan alltid "avfölja" när du vill.

    Annars Vårfröjd med backsippor här vid Emåns strand idag. Och Iden leker i bäckarna. Det du Kristian!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om jag verkligen vill bli accepterad av vinterfröjden! Jag tror han kan vara släkt med vår avsomnade "Anonymus". Eller så har de gått i samma klass kanske .

      Radera
    2. Vi har de mest fantastiska norrsken kväll efter kväll. Det går att köra bil på isen utanför stugan däremot och rödingarna i sjöarna är rätt små. Sikarna vid stugan mellan 0,7 och 1,5 Men öppet vatten är det i Ljusnan och Ljungan....id finns inte.

      Radera
    3. Oj, norrsken!
      Ja Ljusnan har man ju badat och rott i ett antal gånger.. Abborre var det som man fick på kroken. Många ben.

      Radera
  7. Aha, id. Korsordet härmed löst, tack Björn :-)

    SvaraRadera
  8. I Ulvsundasjön simmar två svanar i solglittret.
    Det är så synd om det här paret, det blir tydligen aldrig några ägg eller ungar. År efter år - ingenting. Jag får sån lust att stjäla ett par svanägg nånstans där det finns många och ge dem.
    Men jag vet ju inte var de bor :-(

    SvaraRadera
  9. Lokatt16 april 2015 11:20

    Kanske samkönade? Ar adoption tillåtet i Sverige/Ulvsunda?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha!
      Nej nej jag tror inte de är samkönade. Vi är inte så moderna här :-)

      Radera
  10. Patrik L talar i nattmössan. Vi blir inte äldre. Det är bara medellivslängden som ökar. Min stamfar på medeltiden, som var smed, blev 92 hans hustru 97. Han får skärpa vetenskapligheten i sitt språk....

    SvaraRadera
  11. "Vi blir inte äldre. Det är bara medellivslängden som ökar. "

    Eh...

    SvaraRadera
  12. Patrik N19 april 2015 08:06

    Är det så svårt? De äldsta idag blir inte äldre än de äldsta på medeltiden.

    Ökning av medellivslängden betyder att miljön (krubbet och sjukvård) i genomsnitt är bättre nu men att när generna gavs tillfälle att bestämma tillsammans med god miljö på medeltiden så är (var) det ingen skillnad. Menar i alla fall jag.

    SvaraRadera
  13. På sätt och vis ovidkommande:
    Just nu spelas medeltida musik i P2, en entusiastisk kör sjunger med euforisk fart och kläm och till rytmiska pukslag "Vi skyndar mot döden!" (på latin). Så ska naturligtvis kristna känna, om de nu tror på svamlet, Som på medeltiden ju var dagsens sanning :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. En klosterkör var det som sjöng, en nutida inspelning naturligtvis.

      Radera
    2. Men när man hör Cecilia Bartoli sjunga vill man konvertera, till vad som helst, för hennes röst är övernaturligt vacker och hennes sångteknik gudomlig...

      Radera
  14. Björn. Patrik N. har inte blivit känd heller för sina vetenskapligt relevanta uttalanden. Naturligtvis förstod Du rätt och Patrik L är den slarvigaste genetiker jag träffat.

    SvaraRadera
  15. För Patrik N vars huvudintresse kanske inte är matematik vill jag förklara följande. Snittålder är inget en människa har. Det är den statistiska åldern på en kohort. Låt oss säga att människor blir mellan 0 och 100 år gamla för enkelhetens skull. Om hälften blir 100 och andra hälften dör som spädbarn så är snittåldern (medelåldern) på kohorten 50 år, även om ingen dör på sin 50-årsdag. Med än så länge Patrik? Om man minskar barndödligheten blir medelåldern högre, även om ingen äldre individ blir äldre. Minskar man ungdomsdödligheten(tex i krig) så blir medelåldern ännu högre. Ser Du...? Medelåldern stiger, trots att ingen blir äldre. Därför handskas Patrik L ovarsamt med sanningen, precis som alla statistiker alltid gör. I min bok är det förfärligt ovetenskapligt och genomgående för Humanistbloggens sätt att resonera om verklgheten. "Cherry-picking" kallas det. Ljuga utan att ljuga....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även jag har fattat det där. Att man kan ljuga utan att ljuga, t ex med hjälp av statistik. - Ät inte ananas! Alla människor dör som har ätit ananas, det är vetenskapligt säkerställt.
      Eller, som jag nyss hörde om, från ett tidigare sänt Debatt, fick ett farligt påstående stå oemotsagt (detta program där den som skriker högst vinner). Det handlade om att vaccinera barn mot mässlingen, för eller emot vaccinering. Motståndargruppen är mycket liten, men de två grupperna framställdes i programmet som jämnstarka.
      Slutklämmen ska ha blivit ett från motståndarsidan upprört: "Men alla dessa barn som dör, dem vill ni inte prata om! I USA har 150 barn nyligen rapporterats ha avlidit efter vaccinationen!"
      Detta påstående måste ju ha skrämt föräldrar från vettet. Vad ingen berättade var att 1. Vem som helst kunde till den sajt som åsyftades anmäla att ett barn dött. 2. det fanns inga krav på att även berätta att det funnits andra, parallella skäl till dödsfallet som kanske bara råkat samanfalla med mässlingsvaccinationen.

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D