Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Fler hot mot det fria ordet

Socialdemokraten Veronica Palm har polisanmält Björn Söder för sin facebook-status som ironiserade över islam som "fredens religion". Palm vill få prövat om man får ironisera över islam. Man får ju förutsätta att Palm hade struntat i polisanmälan, om hon tyckte att det är viktigt att Söder får skriva som han gör, men istället ställer hon sig i samma läger som miljöpartisten Mehmet Kaplan och kristdemokraten Tuve Skånberg. Detta är under all värdighet. Jag ogillar Björn Söder och hans uttalanden minst lika mycket som Veronica Palm ogillar dem, inget snack om den saken, men jag kan inte föreställa mig att ständigt medhåll är viktigare än allas rätt att tala. Detta är Björn Söders facebook-status:

"Fredens religion visar sitt ansikte."

Det finns bättre och sämre åtgärder att vidta när man ser en kommentar man ogillar. Man kan t.ex. välja att svara på kommentaren, eller så kan man kan välja att skriva en arg debattartikel i Svenska Dagbladet. Den kreative läsaren kommer säkert på flera rimliga åtgärder, särskilt med tanke på att båda parter sitter i riksdagen. Veronica Palm polisanmäler. Jag kan inte för mitt liv se att vi har något att vinna på att offra våra fri- och rättigheter för religionens helighet, muslim eller ej. Att förutsätta att alla muslimer är som små barn som måste skyddas från kritik, satir, klumpiga yttranden och nedlåtande kommentarer, är rasism.

Men det finns hopp. Följande är hämtat från ett inlägg av Mauricio Rojas, i samband med att Nerikes Allehanda hade publicerat en bild av Lars Vilks föreställande profeten Muhammed som rondellhund:
"Det vi har att vänta oss är en lång och många gånger mycket plågsam konfrontation, ty slaget om våra och andras friheter kommer inte att vinnas över en natt. I denna långa konfrontation finns det en risk som jag i detta sammanhang vill uppmärksamma: att vi låter oss skrämmas till tystnad, att vi börjar använda ett slags självcensur i syfte att inte provocera våldsverkarna. Det vore förfärligt, och lika förfärligt vore om vi, på något sätt, lägger skulden för det inträffade på dem som har blivit hotade för att de begagnade sig av våra fundamentala rättigheter. Det får vi aldrig göra även om vi ogillar hur dessa friheter används. Vi måste visa vår ovillkorliga solidaritet med offren.
...
Lars Vilks och andras liv är inte bara hotat, utan det har totalt förändrats genom att de ständigt behöver leva under hot och behöver skydd mot eventuella våldsverkare. Samma sak drabbade för en hel del år sedan författaren Salman Rushdie och, för några år sedan, den holländska parlamentsledamoten Ayaan Hirsi Ali. De danska karikatyrtecknarna har också sett sina liv förändras för att de gjorde bruk av vårt demokratiska och öppna samhälles viktigaste frihet, friheten att yttra sig och inte bli censurerade.
...
Tack vare dessa människor är vi fria i dag, och bara om vi inte glömmer deras exempel och frihetens uppfordrande budskap kan vi fortsätta att vara det."
Det finns fler exempel på politiker som vågar stå för grundläggande fri- och rättigheter. Göran Hägglund säger att attentatet är avskyvärt, och att det både är ett slag mot personer och press- och yttrandefriheten. Och frågan är om mänskliga rättigheter har blivit en höger-vänster-fråga?

Jag vill också påminna om straffet som utdelas till Raif Badawi för att ha "förolämpat islam".

Kommentarer

  1. Jag ogillar Veronica Palm, ogillar hennes person (sånt är inte heller rumsrent).
    Min uppfattning är att hon bland en del annat är en uppmärksamhetssökande linslus som vill sola sig i rubriker, som med det insmickrande slöjporträttet (fy fan vilket svek mot kvinnor, "se här, jag tycker också om att gå i bojor! "),. hon fjantar sig i "Halv åtta hos mig" och nu med en spektakulär polisanmälan. Fi donc.

    SvaraRadera
  2. Jag kan tycka att Björn Söder är något av ett skämt som Talman i riksdagen och att hans uttalande stigmatiserar en stor grupp människor för vad några få galningar hittar på. Det är ovärdigt och idiotiskt, men precis vad man kan vänta sig av en sverigedemokrat. Att däremot polisanmäla hans uttalande känns nästan som att göra en alldeles egen variant av attack på yttrandefriheten, när det mest uppenbara i nuläget är att istället försvara den med näbbar och klor. Jag håller med dig Anders, man måste få säga dumma saker och man måste få förolämpa religioner utan att det skall förorsaka polisingripande.

    SvaraRadera
  3. Patrik L skriver på Humanistbloggen:

    "Sam Harris gör en retorisk poäng när han lyfter ut våldsamma citat ur Koranen och listar dem. Han visar att de som påstår att Islam är fredens religion uppenbarligen inte läst Koranen. Det går att göra *exakt* samma sak mot din argumentation: att lyfta ut enbart kärleksfulla citat ur Koranen och lista dessa för att visa att den som påstår att Islam är våldets religion uppenbarligen aldrig läst Koranen."

    Jag förstår inte vad han pratar om. Letar och letar i koranen efter de "kärleksfulla" verserna. Vilka är de?
    Än så länge har jag hittat en uppsjö av hotfulla och hatiska påbud samt löften och belöningar till mördare som "tar hädan" otrogna.
    Det närmaste "kärleksfullt" jag hittills sett är sida upp och sida ner med beskrivningar av Allahs fullkomlighet, hur han skapat himlen, vattnet, solen, gräset, fåglarna, etc etc. Och... ja... det är ju snällt av honom...
    Så finns det en uppsjö av självberöm och hotfull skrytsamhet,, guden vet och kan allt, och kan och vet allt..Han är "förvisso kärleksfull och barmhärtig" (s9:5). Är det det man syftar på med koranens "kärleksfullhet"?
    - Nej nu orkar jag inte bläddra längre. Guden (i min koran som översatts till svenka 1917 kallar översättaren KV Zetterstéen Allah för Gud) lovar sina anhängare guld och gröna skogar - om de lägger sig absolut platt för honom "Ja för Gud falla alla varelser ned som finnas på jorden, så och änglarna" (s16:51). Så där håller det på när det inte handlar om rena hotelser.
    - Var finns de "kärleksfulla" citaten som Patrik L påstår står att finna i "exekt" samma utsträckning?
    Någon annan får gärna leta upp det.

    SvaraRadera
  4. Jag kan hålla med om att: "Nu visar Islam ett av sina ansikten" hade varit bättre på många olika sätt. Men Veronika Palm däremot fortsätter sitt "Heliga Krig" av anledningar som bara hon kan förstå. Hon måste ju veta att hon bara kommer att framstå som en låtsaspräktpelle, en pryssiluska eller Jesuit utan incitament. Varför då ge sig ut i krig, som är förlorade på förhand. Hennes påståenden har ju aldrig substans. Björn är mycket mer slipad än så. Lustigt nog så gäller det alla i SD:s partitopp. Alla andra partier verkar nästan chockade över relevansen. Men det är alltid samma historia med teams som underskattar motståndet och bara ställer ut skorna. Det kommer att finnas många anledningar i framtiden att förbanna sin dumhet....

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D