Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Tokfeminismen tar sig ton igen

Den feministiska bloggen Amra.nu beskriver hur religionsförakt går hand i hand med både kvinnoförakt och rasism. Skribenten inleder med att klaga över att det blivit socialt accepterat att hata religion, och exemplifierar både med politiskt motiverat ogillande (t.ex. hänvisning till kvinnosynen inom vissa religiösa grupper) och vetenskapligt motiverat ogillande (t.ex. hänvisning till Guds icke-existens). Som alltid är det vita medelklassmän brister i sin respekt.


Det är nämligen kvinnor som upprätthåller religion enligt skribenten. Detta påstående räcker givetvis för att man ska kunna komma till slutsatsen att religionskritik är misogynt, men för att styrka påståendet exemplifieras med t.ex. julen - ateister firar som bekant inte jul.

Så här skrev t.ex. Anita Sarkeesian på Twitter 17/12 2011, alltså två dagar efter Christipher Hitchens bortgång:


Han var säkert sexistisk även enligt mina mått mätt, men som religionskritiker råder det inga tvivel om saken, om nu religionskritik verkligen är misogynt. Och för att vi ska se att Sarkeesian menar allvar, slänger hon även in lite rasistanklagelser och anklagelser om krigshets. Effektiv stigmatisering av meningsmotståndaren, bra jobbat Sarkeesian!

Det är bra att det finns religionsförsvarare som ser sig som både antirasister och kvinnorättskämpar, men om man i egenskap av sådan behöver ha en yttre fiende att förhålla sig till, anser jag att religionskritikerna är en alldeles för mångfacetterad grupp för att utmålas som fiender, inte minst för många av de mest prominenta religionskritikerna är humanister, feminister och antirasister.

Förresten, tycker du att rubriken gör en negativ generalisering om feminism? Bra noterat, bra start.

Kommentarer

  1. Personligen tycker jag att tokfeminism är en utmärkt beteckning på kvinnor som använder irrelevanta argument för att demonisera män. Målet verkar aldrig vara att informera sakligt eller ens relevant, mera som don Q:s vanvettiga kamp mot vädervarnar, slå på allting som rör sig och har snorre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill verkligen inte vara tokfeminist och hoppas att jag inte framstår som en sådan.
      Att låta kvinnan själv bestämma över sin kropp som aborträtten och att slippa könsstympning, att slippa att ständigt ses som ett objekt - studera amerikanska naturfilmer där männen på safarin är vettigt klädda bland insekter och rispande växter medan kvinnorna har korta shorts och små löjliga linnen med fritt guppande tuttar under, sånt vill man slippa.
      Men vettiga karar e oslagbart rara, jag har som en jädrans tur tre såna (söner).

      Radera
  2. Så begränsande det måste vara att ha åsikter om andra kvinnors bh-användning? Men å andra sidan är det en lyx som kvinnor kan ta sig. Män tvingas till avtrubbning då det finns män som klär sig hur som helst, och rätt som det är dyker de upp med helt bar överkropp utan att skämmas. ;-)

    SvaraRadera
  3. Jag kritiserar den Manliga Blicken, därav exemplet med tuttarna. Den sista meningen förstod jag tyvärr inte, avtrubbning.?
    Jag tycker att den här nya uppfinningen (kallas någonting förkortat som jag glömt) som går ut på att räkna moment i spelfilmer där kvinnor talar med varandra om något annat än män, ett visst anlal gånger, en viss siffra, kanske 2 ? för att filmen ska bli "godkänd" är tänkvärt och kul!
    I Djungel-Jimdokumentärerna känns det som att de ärrade männen är på jakt efter lejon, och, gulliga brudar. Som med små näpna skrik räddas av Jimmarna... Särskilt i spelfilmer är det ju så, titta! Men man får inget Nobelpris om man håller på och larvar sig så där, fråga May-Britt Moser, hon med råttorna.
    . Män som tar av sig kläder i tid och otid, det är väl mest män som vill attrahera andra män? Eller kanske bara imponera.

    SvaraRadera
  4. Jag föredrar män som bär på bildäck, som Erik Haag i "Historieätarna" (1980-talet). Det är någonting särskilt med bildäck, och motorcyklar som jag inte riktigt kan sätta fingret på ..;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Erik Haag är jätterolig, även om jag inte förstår varför blickar är ett större problem när män tittar på kvinnor, än tvärt om? Den "Manliga Blicken".

      Angående avtrubbning så menar jag att män allt som ofta låter brösten guppa fritt, utan att vi kräver bh-användning av varandra. Man har vant sig att män är som de är. Visst, rätt många män har ganska fasta bröst, men definitivt inte alla.

      Radera
    2. Nej nej, den Manliga Blicken är ju ett begrepp, som står för att "allt" som framförs på film eller teater är gjort av män och för män, riktat till män på ett så självklart sätt att man inte märker det. Ett extremt exempel är budordet "Du ska inte ha begärelse till din nästas hustru"... Denne "Du", alltså människan är så självklart en man, detta är nedskrivet av en man (förmodligen flera) och adresserat till män.
      I en av sina böcker skriver sociologen Bordieu (som jag annars beundrar) på ett ställe om "Fransmännen och deras kvinnor".
      Frankrikes folk är självklart männen, och så har de också sina kvinnor.

      Jag vill inte alls avkräva kvinnor bh, det var inte så jag menade. Men det är sannolikt män, producenten och regissören, som bestämt graden av nakenhet hos kvinnorna, ovärdigt så länge inte männen är lika opraktiskt klädda. - Eftersom jag själv är normalbegåvad skulle jag inte gå omkring på savannen under Afrikas stekande sol iklädd litet ärmlöst linne.
      För en tid sedan protesterade kvinnliga amerikanska strand-volleyspelare mot att de var tvungna att spela i minimala stringtrosor. -Men herrarna slipper spela i penisfodral..Tihi, oj nu ser jag inre bilder.
      Jag är estet, det låter snobbigt jag vet, men det gör att när överviktiga nästan nakna farbröder gungar förbi i parken med guppande kvinnobröst tittar jag bort :-)

      Radera
  5. Estetik kan både ha och inte ha med sex att göra....(K.Grönqvist)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej såklart inte... jag kan stirra länge på segelbåtar, kapplöpningshästar, solnedgångar, för att de är så vackra.
      Oj jag har inte menat att trampa på några tår med mina dallrande-bröstbeskrivningar.. Jag själv är knappast vacker (men har antikvärde) men jag flashar inte med kroppsdelar som överskridit bäst föredatum , tycker man bör visa lite hänsyn :-)

      Radera
  6. Rapport meddelade idag resultaten av en undersökning av städer och tätorters gatunamn. Kvinnliga namn på gator var bara en sjundedel av de manliga dito. Dessutom var de manliga strögen längre! Undrar vad skillnaderna projicerar?

    Hur avhjälpa? Föreslår att E4 döps om till något feministiskt. Lång nog att vinna över alla mansgator sammantagna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Gatorna ja.. Jag tänker på obelisker, som sägs vara präktiga uppförstoringar av manligt attribut. Jag tycker faktiskt att de ofta (alltid?) är fula, och ganska meningslösa. Och lite löjliga faktiskt - hallå din snopp är inte alls så där stor Putte! Och blir det inte heller hur många fiender du än hjältemodigt slår ihjäl . ;-)
      Men Havet, metaforen för kvinnligheten är ett evigt föränderligt fantastiskt konstverk, Wow!

      Radera
    2. "Hur avhjälpa?" manliga dumheter.
      Lysistrate visste! Bara att utlysa möten och sen sätta igång! :-)
      Fast, det var ju bara en skröna förstås.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D