Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

"Sluta prata om religion hela tiden..."

Jag kan verkligen inte tala för någon annan än mig själv, men eftersom det som står under "what people say" är något jag ofta får höra, och eftersom det som står under "what I hear" stämmer så bra på vad jag tolkar in, känner jag att jag vill dela detta med mina läsare:


Bilden kommer från facebook-gruppen Furious Atheists, och påvisades för mig av min vän Tony Magnusson.

Kommentarer

  1. Jag kan inte låta bli att citera Josef C på Humanistbloggen:
    "Det finns ju ett uttryck, kärlek börjar med bråk."
    "Uppskattningsvis 60-70% av inläggen här handlar om Gud. Säger allt. Men till sammanhanget hör ju att man aldrig kan erhålla kärlek med våld. Fast en viss kategori av människor accepterar nog inte det.
    Men sak är ju säker, jag har aldrig sett några sukta mer efter Gud än hos er humanister."
    2014-11-29 08:31

    Vilken härlig slutledningsförmåga! Det skulle de alltså vara något konstigt med att en skeptikerförening ältar "Gud". Det handlar ju ytterst om att bekämpa vidskepelse, det har inte Josef förstått. Senast för en liten stund sedan sa man i Aktuellt att Laestadianska kvinnor förstör sina kroppar och ibland riskerar att dö för att "Gud har sagt så", och fortsätter att föda sina tolv-femton barn. Idag, i Sverige.
    Att ateister skulle "sukta efter gud", Åh kyss mig långsamt!
    Och "Kärlek börjar med bråk". Löjligt.

    Apropå sentenser så har jag bara för omväxlings skull ändrat mitt valspråk "Bättre lyss till den sträng.." till från Blandaren stulna
    " Livet är inte bara en lek, utan också en dans på rosor".
    Javisst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var kanske inte i Aktuellt jag såg och hörde om Laestadianerna, kan ha varit "Fråga doktorn" , jag zappade.

      Radera
    2. Att läsa kommentarerna på humanistbloggen till detta inlägg är som att besöka skymningszonen. Man silar mygg och sväljer elefanter när det kommer till kritiken mot angrepp, för att skydda Gud. Kan det vara lite postmodernistiska tendenser?

      Radera
    3. Jag tar mig för pannan när jag läser humanistbloggens kommentarsfält.
      Där Jeus-Lennart skriver som han gör - och Patrik L rycker ut försvarar honom !
      Om någon tycker att man inte ska skriva nedsättande ("Jesus-Lennart") om en person som inte närvarar så är det ju så att jag inte kan skriva vad jag tycker på Humanistbloggen. Därför anser jag mig befriad från den etiska regeln.
      Kanske har Josef C ändå rätt... att Humanister i själva verket, i smyg , längtar och trängtar efter "Gud". He he.. Ja så är det nog.:-)

      Men, är det verkligen meningsfullt, generellt, att fortsätta att dividera om "gudsbevis" och om hur påven och de andra tokarna slingrar för att få ihop rappakaljan så att evolutionsläran liksom ändå stämmer med deras
      sagor ?

      Radera
  2. "Kanske har Josef C ändå rätt... att Humanister i själva verket, i smyg , längtar och trängtar efter "Gud". He he.. Ja så är det nog.:-)

    Men, är det verkligen meningsfullt, generellt, att fortsätta att dividera om "gudsbevis" och om hur påven och de andra tokarna slingrar för att få ihop rappakaljan så att evolutionsläran liksom ändå stämmer med deras
    sagor ?"

    Jag säger precis detsamma, det är helt klart att gud gör stort intryck i och tar stor plats i tex Anders liv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anledningen till att jag lägger mer tid på att bemöta Gud än t.ex. chemtrails eller kolloidalt silver, beror dels på vart jag har min kompetens och dels på hur högljudda de olika förespråkarna är. Kristendomen är väldigt normaliserad och väldigt närvarande, och förtjänar därför att diskuteras - det lär ju märkas lagom till skolavslutningarna. Det betyder inte att jag "tror lite på chemtrailskonspirationen", jag är bara mindre besvärad av den, av logiska skäl. Monoteistisk religion är förödande för förmågan att tänka, och även intelligenta människor tar till pinsamt korkade argument när Gud ska försvaras, vilket är fascinerande.

      Radera
  3. "Anledningen till att jag lägger mer tid på att bemöta Gud[...]"

    ...är din historia, din uppväxt och din barndom. Det är inget konstigt med det. Du har tagit "intryck" (skadats?) av det du utsatts för och det som hänt håller dig fortfarande i ett järngrepp. Skillnaden är bara den att du nu sparkar emot istället för med. Men du sparkar. Frenetiskt. Hela tiden. Varje dag. Varje sekund. Religionen håller dig fortfarande i ett järngrepp. Eller för att vara mer korrekt - *du* håller *religionen* i ett järngrepp.

    Släpp taget.

    Bli fri.

    Det är dags för den du innerst inne egentligen är att leva.

    Jag önskar dig lycka till. Verkligen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då måste jag (åter) undra varför jag är "så fixerad" som någon sa, vid religion. Mamma läste Gud som haver.. vid min sängkant, ja, men det var liksom sagt utan ord att detta var en ramsa som gav oss trygghet (vårt liv var ganska otryggt och faktiskt fattigt) och ingen av oss trodde vare sig på gudar eller troll. Jag är riktigt upphakad på kristendomen och människors obeskrivliga enfald, som tilllåter charlataner med och utan toppmössa i guld att dupera dem in på bara skinnet.
      Vad jag har svårt för är att diskutera de olika "bevisen" , "gudsbevisen" och andra bevis, det kan kännas så meningslöst.
      Men faktiskt är det nog mycket bra att Anders och några till kämpar! Hörde nyss om maranatafamiljer, idag, i Sverige som trots hotelser av olika slag håller sina barn i "hemundervisning" eftersom deras speciella fantasigud, Jahve kanske, har sagt dem att ungarna inte ska gå i syndiga skolor. Och det är klart, förutsättningen för att även nästa generation ska få vara halvt hjärndöd är naturligtvis att den inte fått studera annat än vad det nu är för specialbibel dessa galningar läser.

      Radera
    2. Det är ju det som är det läskiga med religioner, alla, även dom religiösa själva vet att det bara är genom att hjärntvätta sina ungar som dom kan få sagorna att leva vidare. Antagligen blir ytterst få, frånsett kanske en del med drogproblem, religiösa i vuxen ålder.
      Därför måste vi kämpa för barnens rätt till religionsfrihet, åtminstone på dagis och i skolan. Det är ingen självklarhet idag. Vi har religiösa skolor och t.ex. lärare som lurar i barnen att jorden är 6000 år gammal och att Tyrannosaurus käkade växter http://newtonbloggen.wordpress.com/ utan att myndigheterna agerar. Bara det räcker för att bli aningen fixerad.

      Radera
  4. Läskunnighet är få förunnat. Givetvis kan inte okunskap om religionens inflytande uteslutas, men i ditt fall är jag trygg i att du är lite korkad. Läs om, läs rätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Käre Anders, jag undrar till vem du vänder dig till med "du" som är "lite korkad."? härovan.
      Är det jag? :-o Att döma av tidsangivelserna för inläggen så är det kanske jag.
      Jag föreslår att vi här på din blogg försöker adressera våra budskap, så att t ex "Du din jubelidiot" istället preciseras till "Du Herbert, din jubelidiot".. Så att man vet !

      Radera
    2. Kära Lokatt, var det du eller "anonym" som skrev ett korkat inlägg? Nej, jag vände mig inte till dig, och jag tar till mig av ditt råd!

      Radera
    3. Det är inte ovanligt att människor som får höra nåt de inte gillar att svara med att den som sa det är dum. Precis som du här.

      KG

      Radera
    4. Anonym, det hör inte hit, för det är inte vad som orsakat den anklagelsen. Du vet mycket väl att din kommentar avslöjade din okunnighet i frågan, eftersom du förmodligen också vet varför man kan ogilla att underkasta sig väsen man inte tror på. Annars vore du faktiskt ganska ointelligent, och det tål att sägas. Saklig kritik, eller håll dig borta. Jag har inte hur mycket tålamod som helst med ditt trams.

      Radera
    5. Apropå jobbet för oss icke-vidskepliga med att bemöta kristnas envisa hävdande av diverse "gudsbevis", det ontologiska och yadayada, så är det ju en förmildrande omständighet beträffande islam, att man aldrig behöver diskutera denna evigt sanna religion och aldrig behöver leta fram några "bevis". Den bara ÄR, liksom. Häpp!

      Radera
    6. De vinner på sin lite mer självsäkra definition av sin religion. ;-)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D