Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Våld är dåligt även med de bästa intentionerna

Först och främst vill jag deklarera att jag är antirasist. Men det beskriver inte något annat än ett ställningstagande, det säger inget om mitt generella agerande. Det finns antirasister som provocerar fram gräl när de anser sig bevittna något som inte är antirasistiskt, som t.ex. när en polis pratar med en mörkhyad. Men även det måste få ske, eftersom tillgången till polis är en rättighet som gäller oavsett hudfärg och oavsett om antirasismens aktivister blir provocerade av det. Riksdagsledamoten Hanif Bali påstår t.ex. på sin Facebook-sida senast idag att antirasister bryter in redan när han samtalar med polis, vilket naturligtvis inte är acceptabelt. Polisen finns till för alla, och Bali betalar skatt som alla andra. Balis budskap är ganska politiskt och ganska dömande, men han har onekligen en poäng.


Så även om jag står på antirasisternas sida (givetvis), bör man inte berusa sig på föreställningen om sin egen godhet, eftersom det alltid slutar med att man försvarar ett bedrägligt beteende. Antirasister som angriper polisen, gör samma tankevurpa som den kristna antiabortrörelsen. "Vi har ju rätt!"

Kommentarer

  1. Din kommentar i inlägget är bra men ofullständig! Högröstad psalmsång sittande på gatorna är också en form av våld emedan det förhindrar demokratins utövande.som förutsatter bl.a., oblockerat tillträde till godkända politiska anföranden. Användning av psalmsång eller vuvuzelor för att störa är att våldföra sig på demokratin och straffbart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mattias Irvings blytunga protestgump:

      http://bjornsminusblogg.com/2014/10/22/psalmsang-och-irvings-blytunga-gump/

      Radera
    2. Jag tänkte väl att du skulle dra den kopplingen. Själv avstod jag, eftersom jag tycker att Irvings agerande (som sagt) var snäppet bättre. Men vi vet ju redan att vi tycker olika här.

      Radera
  2. Det är enkelt att deklarera att man är antirasist eller feminist eller optimist, när man inte har något att förlora på utlåtandet, utan troligen tjänar några ointellektuellas gunst med det. Därför väljer jag aldrig att definiera min ståndpunkt. Den har varierat kraftigt med ålder och kontext, t.o.m. med empiri. Att låsa sig är att stagnera eller dö lite. Irwing är stendöd. Har varit det länge. Kan aldrig mer komma med något nytt eller omvälvande Och helt onödig att debattera med. Man vet redan innan vad svaret innehåller. Liksom Klein. Men är man förtjust i språk utan innehåll och tanke utan verklighet, så blir säkert en tankesmedja med honom en utmaning.

    SvaraRadera
  3. Det uppstår så många onödiga missförstånd som har med upplevd "rasifiering" att göra, apropå polissamtalet i tunnelbanan. Som den här vackra unga färgade kvinnan i ett radioprogram (jag har tagit upp detta förut) som var innerligt kränkt över vita mäns visslingar, smicker och skamliga förslag. Men det hade knappast med hennes hudfärg att göra - kan jag som f.d. ung vit (och förhållandevis mycket sedesam) blondin intyga. -Sena telefonsamtal med rytmiskt flåsande i luren, beundrarbrev utan text men med originalteckning av konstnärens organ i full fontän så att säga, etc hade säkert inte att göra med att min hud var blek. Sånt här styrs av en naturlag som inte har med färg att göra, utan annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Inte uteslutet. Sedan puberteten!

      Radera
    3. Jag noterar att du tog bort din kommentar till Lokatten i alla fall. Således är du inte helt obildbar.

      Radera
  4. Angående samvetsklausul ,så är det väl bara att låta bli att välja ett yrke som innebär att man kanske kommer att assistera vid aborter? Jag förstår inte problemet. Det finns många och stora möjligheter för en läkar- eller sjuksköterskestuderande att välja andra områden än just gynekologiska. -Om man inte medvetet är ute för att provocera förstås.
    Jag tror det var i Israel- jag läste för rätt länge sen att man lade stor tyngd vid intervjuer med blivande läkare, man lät formella betyg komma i andra hand i samband med intagningsprov. Väldigt klokt tycker jag.

    SvaraRadera
  5. Det här med Irvings och de andras protestgatusångs-sittning, så undrar jag om domen hade utfallit lika milt om versarna hade varit profana? " Bonfire hart" kanske. Eller "Internationalen". Är det så att man fortfarande år 2014 kan komma undan med lite vad som helst bara man blandar in "Herren" eller "Jesus" i sina protester ? Beklämmande i så fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så! Du är en av få som kastat loss.

      Därför är det så viktigt att unghjärnans indoktrinering undviks. Det ÄR annorlunda gravering i "tabula rasa" än i våra förhärdade vecklingar.

      Patrik Lindenfors - for one - vet det här mycket väl men hans egen unghjärnegravering har han inte lyckats befria siig från. Fjantar sig med sjungande nunnor!

      Det är därför jag tjatar om lärared - de måste deklarera att de inte är vidskepliga. Föräldrarna kommer vi ju inte åt...

      Radera
    2. Va, fjantar han sig med sjungande nunnor!? Ha ha ha jag får så komiska inre bilder.. Ohh.. dansar de också?
      Svara mig nu, är Patrik L smygreligiös? :-) Eller, allvarligt, är han en f.d. gudsdyrkare? Jag dör om jag inte får veta.

      Radera
    3. Han är före detta gudsdyrkare precis som Anders Heselbom. Ränderna går aldrig ur som du brukar säga Lokatten.

      Radera
    4. Ränderna går aldrig ur? Har jag varit för snäll mot Gud nu igen???

      Radera
    5. Skoj, men nu seriöst: Anonym har naturligtvis rätt. Om man misstänker att man har varit för snäll mot någon vet man ju att denne någon existerar.Tveksamheten gäller bara graden av snällhet inte existensen. ;-(

      Radera
    6. Detta börjar bli spöklikt.. först en Anonym som likt jultomten inte alls är anonym utan bara gamla Kristian G som klätt ut sig...? Och så en kommentar som jag aldrig hann se förrän den försvann, gick upp i rök. Nånting med gubbsjukt.? I så fall helt bortkastat, jag har redan ena foten i graven. Jag kanske kan tyckas ungdomlig, det beror på att när jag var ung var jag för mild och medgörlig, nu reparerar jag det genom att säga förbjudna saker och sånt. När alla sen kommer rusande rasande efter mig - så då drar jag bara igen kistlocket, pang! ;-) Så har jag planerat det.

      Radera
    7. Tack Anonym, för upplysningen :-)

      Radera
    8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  6. Lokatt 25 oktober 2014 0053:

    Noterar att för Kristian G är utvecklingen den motsatta. Hans alias är mera lugnt reflekterande och omsorgsfullt formulerade än Kristian G. Förvandlingen bara på några veckor. Vi får hoppas att det inte är som med hin håle: att han blir religiös när han blir gammal?!
    Är naturligtvis tacksam för hans tidigare aggressivitet så att vi nu har honom med oss i förskingringen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tvivlar på att den anonyme verkligen är Kristian G. Kristian G är väl argare? Detta liknar sökandet efter Gud för de skeptiska - finns han, eller finns han inte? Tänker han straffa oss, genom att först agera mild, och sen slå till? Jag vill veta.
      Apropå mystiska män, jag lyssnade nu på Spanarna i P1. Jonas Hallberg citerade Bibeln, kul. I Matteus 15...? (jag missade siffrorna) agerar Jesus uttalat främlingsfientligt. Han talar om för en hjälpsökande invandrarkvinna (från Kanaan) att han endast är till för att hjälpa sitt eget folk, Israels folk! Invandrarkvinnans folk liknar han vid hundar..
      Hon envisas med sitt behov av andeutdrivning ur sin besatta dotter, och Jesus ger till slut med sig, "eftersom hon är stark i sin tro". Dvs smickrar honom med sin idé om att han har magiska krafter och är gudens son.
      En riktig rasist den där karln! När berättar pastorn om detta i sin predikan?

      Radera
    2. Och nya kulturministern, hon som "har Jesus som förebild" ojoj. Verkligen tur att di där troende aldrig tycks läsa sin bibel särskilt noga.

      Radera
    3. Det viskas i regeringskansliet att bara läst var tionde sida, men nu skulle hon visst utöka till var tjugonde.

      Radera
    4. ;-) Påminner för övrigt lite om homeopati. Less is more!

      Radera
    5. Nä nu måste jag fanimej fråga. Vad betyder :-)? Har fått det till svar flera gånger, men jag fattar inte vad ni menar. E la för gammal antagligen.

      Radera
    6. Jo :-) är ett leende ansikte, ett leende sett från sidan liksom! för övrigt har jag hört att det bara är småbarn och gamlingar som gillar att använda såna här symboler. ;-) föreställer en finurlig min, en blinkning !

      Radera
    7. "E la för gammal antagligen."- Verkar vara gammal göteborgare i alla fall...Hälften ursäktad! Alla kan ju inte vara smålänningar!

      Här har du en Wikilänk så du kan inponera på barnbarnen ;-) och komplettera Lokattan!

      http://sv.wikipedia.org/wiki/Smiley

      Varför jag är uppe och kommenterar? Jo man måste ju snart ställa klockan! ;-)

      Radera
    8. He he noga det där med att ställa om klockan vid rätt tidpunkt.
      Tack för svaren, får se om det biter på barnbarnen och visst, de e la klart man e en Homo Sapiens.

      Radera
  7. Så här skriver Lindenfors på sin blogg 2014-10-25 22:05:

    "Ostronmannen,
    Man får säga vad man vill men man får bara inte säga det här/.../ Internet är fritt. Här vill vi dock ha en trevlig ton för att inte skrämma bort målgruppen"

    Humanisterna verkar ha kommit till korta även med den. Har i alla år tiggt riksdagens representanter om trosstöd. Men icke sa nicke! Dags att byta strategi?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tittade in på humanistbloggen nu på söndagsmorgonen, och läste Patriks svar till bland andra Ostronmannen. Jag hade så gärna velat bemöta Patrik. så här skriver
      Ostronmannen sa...
      "Jag har bara blivit censurerad en gång och då var det när jag visade på att Ulf sa emot sig själv. Så god ton har jag nog lyckats hålla i tusentals inlägg.

      Starta egen blogg är ganska menlöst. Varför prata med mig själv,? Jag vill inte enbart prata/diskutera med likasinnade. Jag är i denna fråga mer intresserad av vad som för en humanist att införa censur. Det är intressant.
      Om ordval är grova och vidriga kan jag förstå det men det tror jag inte.
      Eller hot eller förminskning? Jag har läst här i tre år och aldrig sett ngt besvärande. "
      Patrik L skriver :
      "Nej. De som störde här skriver fortfarande kommentarer då och då och försöker på så sätt smita förbi förhandsmodereringen"

      Det sista förvånar mig. Kan man smita förbi alltså? Hemska tanke! Eller är Patrik lite paranoid?
      Jag kommer osökt att tänka på en annan diktator, Kim Jong II, som aldrig vågar dyka upp på avtalade möten, paniskt rädd för oliktänkande. I Nordkoreadokumentären drillades gymnastikflickor i månader på sitt framträdande till hans ära - men sen kom han inte. Rädd för att någon olämplig skulle ha lyckats smita förbi ..

      Radera
    2. Ostronmannen har ju rätt i att man inte bara vill ha medhåll, man vill tjöta med motståndare (nej jag är inte göteborgare men min mamma var från Majorna) man vill bemöta och bli bemött. -Det är tråkigt det här med "hålla god ton" tycker jag, så darrande ängsligt. Ser framför mig hur britter i parlamentet ryter och skriker åt varandra t ex. Jag såg ett klipp där två tjockisar i kostym, politiker i något främmande land flög ihop så att bordet emellan dem brakade ihop och blev till kaffeved... ha ha! Sånt rekommenderar jag naturligtvis INTE, men kanske bättre än att som vi bita ihop med ett onaturligt artigt leende, och sedan gå hem och dricka sprit.

      Radera
  8. Kristian Grönqvist är den som i fortsättningen skriver med namnet utskrivet brödtexten, oavsett det är argt eller inte. Jag har tröttnat på Anders URL som inte godkänner min identitet och tröttnat på resultatlöst felsökeri. Så det är anonym som gäller, med namn i texten. Konspiratoriker....

    SvaraRadera
  9. Rent allmänt, så är jag inte arg heller. Jag kräver bara att folk påstår saker de har belägg för. En yrkesskada. Andra får sparken direkt. Punkt

    SvaraRadera
  10. Kommentaren om gubbsjukt var inte min, därför mitt förtydligande om namnet i brödtexten, eftersom det annars kunde bli förväxlingar. Alla har ju rätt att skriva under anonym. Den som däremot använder mitt namn kommer jag att hänga i ballarna och fira med knyckar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym
      Jag går fri eftersom jag inte kan hängas i ballarna :-). Jag undrar vad URL betyder, upplys mig plis!

      Radera
    2. URL = Uniform Resource Locator, alltså adressen till t.ex. en hemsida.

      Radera
    3. Det förstår alla att jag inte skulle göra en kommentar om gubbsjuka. Det vore kanske väl ironiskt. En allegori om djur och tidens tand vore här på sin plats men den skulle ni inte förstå. Den levererar jag istället till mitt finländska folk där intelligensen är hög nog.

      KG

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D