Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Dubbelmoral om sexuellt våld inom Svenska Kyrkan

På Svenska Kyrkans blogg kan vi läsa om den internationella kampen mot sexuellt våld, men tittar man på hur kyrkan beskrivs utifrån, så ser vi att forcerat sex inte är skäl för uppsägning från prästämbetet. Man kan alltså inte ens leva upp till en moralisk standard som är självklar utanför kyrkan. Så det är kanske inte speciellt konstigt att man inte kan uttala sig principiellt om en så trivial sak som diskriminering på grund av livsåskådning.

Kommentarer

  1. Dilemmat är i vanlig ordning att text och handling är två olika ting. Lennart W försöker förtvivlat att blanda ihop sakerna i en intellektuell sörja, ett slags tolkningsföreträde för troende, men han är sååå fel ute.

    SvaraRadera
  2. Någon censurerad har tydligen blivit putt på Patrik L. Ikonen liknar en dödsskalle....

    SvaraRadera
  3. Anders. Hittar inget gammalt inlägg i din blogg där min kommentar naturligen kan gå in. Föreslår igen att du öppnar en obestämd "månadstråd"!

    Studieförbundet Näringsliv och Samhälle presenterar idag via media resultat av en undersökning gällande följderna av barnfattigdom och med relation till föräldrarnas utbildningsnivå. Det konstateras att risken att dö som barn är fördubblad i gruppen och att negativa prognoser efter psykisk sjukdom är tre gånger så stor i gruppen jämförd med prognoser för andra.

    Flera frågor uppstår vid genomläsningen. Vad är orsak och vad är verkan? Har vi en underklass i Sverige som "har sig själva att skylla" eftersom dess genuppsättning predisponerar dess medlemmar till elände? Inte möjliga att ändra med miljöåtgärder? Om envar i landet tillfredställs "efter sitt behov och sin förmåga" får vi då ändå dessa resultat? Är dålig utbildning orsakad av kognitiv oförmåga och dålig omsorg av barnen olika sidor av samma mynt? Är dumskallar också fysiskt defekta och därför mindre långlivade?

    Sådana obehagliga frågor är nödvändiga att ställa. Svaren är viktiga och måste ligga till grund för nödvändiga/möjliga åtgärder.

    Dessa frågor tycker jag är något för Förbundet Humanisterna att ta upp till behandling som komplettering till de vanliga lättviktiga – låt vara underhållande - spörsmålen.

    (Om någon oskyldig läsare undrar så meddelas härmed att jag har en oplockad gås Humanisterna!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    3. Länken till artikeln i Dagens Medicin är klick-bar från inlägget i min blogg.

      Radera
  4. Så här skriver Ulf Gustafsson på Humanistbloggen idag:

    "Jag är detta sammanhang mest glad över att Löfven inte sa 'trossamfund' eller 'religion' någon gång under regeringsförklaringen, utan istället sa 'riksdagsledamöter med olika livsåskådningar' - SecularismFTW"

    Kanske har han blivit influerad av Morgon Johansson den nye justitieministern? Som verkar OK trots sitt förflutna hos Humanisterna ;-)

    SvaraRadera
  5. Så här skriver en LeoH om Morgan Johansson på Humanistbloggen idag:

    "Var det inte han som tillsammans med Han Reepalu ansåg att Sverige skulle ha temporärt medborgarskap?

    Jomenvisst var det han!"

    Vad är det för konstigt med det? Provanställningar är vanligt förekommande i yrkeslivet. Borde vara obligatoriskt också när någon vill bli svensk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligheten springer för det mesta ikapp de teoretiska ideologerna...

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D