Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Fredrik Nielsen om Fi's partiprogram

En bloggpost med rubriken "Hej alla som röstade på Fi men glömde läsa partiprogrammet" har anklagats för att vara osaklig och partisk. Bloggposten listar 55 punkter från programmet som benämns som viktiga, och jag har valt ut några stycken för kommentar. Varje textrad som inleds med en punkt, är alltså direkt hämtad bloggposten i fråga, författad av Fredrik Nielsen.

BNP-måttet ska innefatta oavlönat hushållsarbete (s. 7)

Nej, allt obetalt arbete ska innefattas. Hushållsarbete är bara ett exempel. Detta underminerar tyvärr betydelsen av BNP-måttet.

Arbetsmarknadsstatistiken ska ersättas av ”beräkningsgrunder som synliggör kvinnors villkor” (s. 8)

Jag vet inte vad detta betyder, men vi vet att Fi vill låta vem som helst byta juridiskt kön, så detta kan lika gärna vara ett uttalande om män.

En uppförandekod för arbetsmarknaden ska upprättas (s. 9)

Jag ser inga problem med detta.

Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön införs på alla arbetsplatser (s. 10)

Jag kan inte riktigt se att marknaden växer lika stadigt som befolkningen, och tror därför att vi skulle behöva ha en lönesänkning tillsammans med arbetstidsförkortningen.

Positiv särbehandling ska införas i arbetsliv och utbildningsväsen så att personer med sämre kvalifikationer ska kunna tilldelas tjänster och studieplatser pga. att de tillhör en viss grupp (s. 10)

Redan idag gäller olika villkor beroende på vilken grupp man tillhör, t.ex. expertskatt. Jag betraktar detta som förkastligt.

Arbetslöshetsersättningen ska vara på maxnivå utan tidsbegränsning (s. 12)

Det som avses är 80 procent av lönen, utan bortre gräns. Detta kan vara ett mycket olyckligt förslag, men jag känner inte till hur t.ex. krav på motprestation eller finansiering ser ut. Det kan vara jättebra när alla korten ligger på bordet, men det ser inte så bra ut precis.

Kvinnor ska få lättare att beviljas banklån för dåliga affärsidéer (s. 12)

Denna punkt är kryddad av en viss värdering av Nielsen. Om olika villkor gäller på grund av kön, är det bara de lån som utgör själva kvoten som kommer gå till sämre idéer, inte de som beviljas lån för sin företagsidé allena. Men samtidigt, med möjligheten att välja juridiskt kön kan en man kvoteras in som kvinna.

Fler än två personer ska kunna ingå äktenskap (s. 14)

Bra! En glimt liberalism!

Förskolan ska bli avgiftsfri (s. 16)

Om finansieringen är löst, är inte detta något problem. Jag har inga problem med att dagis är en tjänst som samhället erbjuder gratis, eftersom tjänsten behövs.

Alla skolor och förskolor måste ha köttfria måndagar (s. 16, 17)

Några köttfria dagar är inga problem för min del, genom förädlade växter (genmodifierad mat) kan detta vara både nyttigt och miljövänligt. Det galna i kråksången är att vi pratar om måndagar.

Skoldagens längd i både grundskola och gymnasium ska begränsas till högst sex timmar och läxor och betyg innan gymnasiet ska avskaffas (s. 17, 20)

Jag har inga invändningar om tiden. För min del räcker det med 10 minuters skoltid, så länge eleverna lär sig vad de behöver kunna. Det är nämligen det som är viktigt, inte tiden.

Veganmat ska införas på alla skolor (s. 17)

Bra att alternativ finns! Genom förädlade växter kan detta vara både nyttigt och miljövänligt.

Ett tredje kön införs och man ska kostnadsfritt och utan några som helst krav kunna byta (juridiskt) kön (s. 22, 30)

Om politiken gagnar juridiska kvinnor, är det bra att alla är välkomna in i gruppen.

Möjligheten att avskaffa (juridiskt) kön helt och hållet ska utredas (s. 23)

Skulle så ske, är kvinnors politiska fördelar per automatik även mäns politiska fördelar.

Alla ”grupper som tar samhällsbyggande beslut” ska bestå av exakt hälften kvinnor och hälften män (s. 42)

Längst ner på sida 22 står att Fi aktivt ska verka för ett tredje juridiskt kön, och på sida 42 klargörs att detta kön inte är välkommen till samhällsbyggande beslut, eftersom det då inte längre skulle vara 50% män och 50% kvinnor i grupperna som tar samhällsbyggande beslut.

Inkomstskatten ska sänkas (s. 47)

Bra! Finansiering är givetvis viktig.

Kollektivtrafiken ska bli avgiftsfri (s. 49)

Detta har utvärderats i Örebro, och därför anser jag att billig kollektivtrafik är bättre än gratis kollektivtrafik.

Genmodifierad mat ska totalförbjudas (s. 50)

Ett sådant förbud kommer att leda till humanitära katastrofer. Växtförädling är absolut nödvändigt för att undvika svält.

Positiv särbehandling ska tillämpas inom rättsväsendet (s. 53)

Ett dåligt förslag, men grundlagen sätter tack och lov stopp för detta.

Upphovsrätten ska avskaffas (s. 54, 71)

Upphovsrätten bör begränsas, men absolut inte avskaffas. På en bra nivå, främjar upphovsrätten konkurrensen.

Jag håller alltså inte med om att Feministiskt Initiativs partiprogram är framställt i speciellt dålig dager Fredrik Nielsen, och jag räknar med att partiets väljare verkligen sympatiserar med programmet. Av någon anledning nämnde inte Nielsen att Fi vill satsa på alternativmedicin, vilket är en viktig showstopper för mig.

Kommentarer

  1. Jag respekterar inga partier, som tycker jag är ett djur. Ett förfärligt naivt beteende av mig....jag vet....men sån är jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utsagor om den objektiva verkligheten är inte "åsikter", Kristian.

      Radera
    2. Men Kristian... Vi är ju djur, allihopa! :-) Men jag förstår vad du menar såklart. Skulle aldrig i livet få för mig att rösta på Fi (fan).

      Radera
  2. Jag tror vi redan har haft en dskussion på Humanistbloggen för ett antal år sedan om vad objektiv är och huruvida det bara är lite mer avancerad subjektivitet. I den vardaglga diskussionen. Sen förstår jag nog vad Du menar med lustigheten också...vilket ju är alldeles sant, med den lila differensen att feministernas undertext inte antyder just det....:-)

    SvaraRadera
  3. Kristian Grönqvist: har någon företrädare för Fi sagt att män är djur? Vem i så fall och när och var skedde det?

    SvaraRadera
  4. Min lesbiska landsmaninna har både skrivit och sagt det samt att kvinnor som ligger med män är sitt köns största förrädare. Är Du helt oinitierad? Människor med det slags filosofi anser jag att har sin fulla rätt att existera, men inte få respekt av mig...

    SvaraRadera
  5. När jag hörde det uttalandet på TV var det Ireen von Wachenfeldt som fällde det. hon är inte och var inte då medlem i Fi. Om du har belägg för att någon i Fi sagt så är det bra om du kan belägga påståendet. Vem, när och var?

    SvaraRadera
  6. Antar att du talar om Tiina Rosenberg. Det roliga med ditt herrbastusnack är att hon inte ens anklagats för att ha sagt att män är djur. Och det där med könsförrädare trodde jag var vederlagt för längesen. Det är en typisk skröna som kläckts i slaskpressen och sedan snurrar runt för evigt på Internet. Synd att du inte bemödar dig om att ta reda på fakta.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D