Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Makt kräver en viss mognad, och MP behöver tala

Grön Ungdoms språkrör i Uppsala, Esra Hacimehmet skrev på Facebook att hon "hatar alla jävla privilegierade äckel" och att hon vill "skjuta pil i huvudet på folk". Det är helt orimligt att Grön Ungdoms talan förs av en person som uppenbarligen inte mår bra. Föreställningen att andra är privilegierade är förmodligen ett uttryck för känslan av att inte vara förmögen att hantera sin situation, och den påstådda önskan att skjuta pil i huvudet på folk är förmodligen ett uttryck för stark frustration. För att uttrycka mig milt, är Hacimehmet en person som aldrig någonsin kommer att få företräda mig, i någon situation eller i någon fråga. Men det finns säkert andra som vill låta henne växa med uppgiften.

Journalisten Emanuel Karlsten ställde några motfrågor, vilket snabbt resulterade i rasistanklagelser och sedan hot från personer som förmodligen tror att deras agerande är ett sätt att ta Hacimehmet i försvar. Erik Helmerson redogör för händelseförloppet på Dagens Nyheter ledarplats.

Karlsten publicerar en skärmbild på sin Facebook-sida där man kan se hur Hacimehmet spekulerar om att Karlsten försöker utnyttja henne för att göra karriär, ivrigt påhejad av sina vänner. Jag måste betona att det är helt uppenbart Grön Ungdoms Esra Hacimehmet inte är mogen för sin uppgift, inte mår bra, och hämtar mycket av sin energi genom att odla ett vi- och dem-tänkande. Första kommentaren nämner ett mordhot från en Elin Sternesjö, och i texten till skärmbilden skriver Karlsten att Elin har bett om ursäkt och att han både godtar och uppskattar den.

Men så skriver han också avslutningsvis så här:

Hade det här varit Sverigedemokraterna hade alla reagerat på en gång. Vi hade lajkat och delat eftersom hatet där bekräftar bilden av partiet. När det nu gäller Miljöpartiet kommer vi med ursäkter och förklaringar. Förstår. Jag erkänner att även jag kommer med sådana ursäkter. Och jag kommer på mig själv och hur märklig den reaktionen är. Och varför är det helt knäpptyst från Miljöpartiet de gröna kring allt detta? Eller för den delen Grön Ungdom?

Emanuel Karlsten är mer förstående än han någonsin behöver vara. Det är bra att man lyfter fram unga, men det är definitivt inte bra att slänger ut dem på för djupt vatten. Miljöpartiet måste hantera detta på största allvar. Karlsten är inte någon provokatör eller en Salman Rushdie som försökt att utmana en maktordning, och inte heller om så vore, är Esra Hacimehmets beteende försvarbart.

Uppdatering 2014-08-20: Uppsala Nya Tidning tar upp detta, och Miljöpartiet tar avstånd från Hacimehmet.

Kommentarer

  1. I egenskap av politiskt inkorrekt , varken benad i mitten eller på sidan (tack, sånt uppskattar jag Lokatt) så måste jag säga att allt fler personer med Esras mognadgrad, trängs uppe i toppen av allehanda ungdomsförbund. Ffa. utan att partiet rensar bland ogräset. Om orsaken är den klena svenska skoltraditionen eller klena föräldrar kan jag inte ha någon uppfattning om. Däremot förekommer det oftare hos människor med konstiga namn. Även hos svenskar med konstiga antagna namn. Arnstad tex. Eventuellt kunde man korrelera behovet av ett konstigt namn med exhibitionistisk ådra, men jag är 40 år för gammal, för en sådan utredning, som iofs kunde vara rätt intressant ur många perspektiv inom antropologin eller Asimovs psykohistoria. Det mest klassiska är Sebbe Stax egenhändiga intelligensfriförklaring som han själv stod för på TV. Men det finns hundratals bra exempel. Den lätt fnissande politiskt inkorrekte Kristian.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D