Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

God Ton är faktiskt en halmgubbe

Tondebatten är helt ointressant för mig. En sån enkel sak som att en debattmotståndare kan tacka mig för "trevligt bemötande" irriterar mig, eftersom en debatt inte är ett forum för att recensera varandras trevlighet, och eftersom jag naturligtvis inte har någon anledning att vara otrevlig mot mina meningsmotståndare. Vissa blir förresten tillräckligt kränkta av att inte få sina föreställningar respekterade, så jag känner definitivt inte att jag dessutom behöver vara otrevlig, som lök på laxen.

Men så är jag skeptiker, och dessa kan vara lite anala när det kommer till korrekthet i debatten, det sticker jag inte under stolen med. Inte för jag bryr mig det minsta över att folk skriver elakheter i bloggar eller i kommentarer, men så finns det både roller och situationer som kräver att man väljer något annat än personliga påhopp. Något mer korrekt och något mer sofistikerat, helt enkelt. Det handlar inte om tonen, det handlar om att den tänkta effektiviteten av ett ad hominem bygger på ett feltänk, nämligen följande:

Om ett påstående görs Person A, och bemöts av Person B med en anklagelse om Person A är t.ex. dum i huvudet, så har man inte belyst problemet med det Person A har yttrat. Man har inte rivit ner Person A's argument och inget har åstadkommits förutom att Person B's begränsningar har bubblat upp till ytan. Problemet här är alltså inte att Person B inte praktiserar God Ton, problemet är att Person B inte har sagt något som visar att Person A har haft varken rätt eller fel, och vi vet att det går alldeles utmärkt att vara dum i huvudet och ha rätt.

Det handlar alltså inte om God Ton, det handlar inte om censur, det handlar om oförmåga att konversera. Sådan oförmåga som man kan förvänta sig av "arga bloggare" och "upprörda kommentarer" - näthatare, om du så vill. Och det som gör God Ton till en halmgubbe, är när undermålig debattförmåga, kantrad av personliga påhopp, blir kritiserad, så är det inte tonen som kritiseras. Jag bryr mig inte om vilken ton som används, och jag tar mig använda det tonfall jag själv bedömer lämpligt när jag pratar med mina meningsmotståndare.

Personligen tar jag hellre debatter öga mot öga än i text, eftersom det minimerar metadebatter om upplevd brist på God Ton. Två personer kan nämligen läsa samma text, och tillskriva den helt olika tonläge. Men det viktiga är att en välutbildad person eller en person med hög position, har något att förlora på att prata hellre en bra, vilket inte alltid kan sägas om arga bloggare eller kommenterande näthatare.

Frågan om diskussioner över nätet blir betydligt mer komplicerad när en part legitimerar sina angrepp genom att demonisera sin meningsmotståndare, t.ex. genom att tillskriva den attribut som legitimerar angreppen. Det går även att distansera sig från sitt agerande genom att dehumanisera sin meningsmotståndare. Detta är riktigt beklämmande när det används i det egna lägret, för ett olycksfall i arbetet är väldigt likt en pinsam allierad.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f