måndag 24 februari 2014

Anklagelser om mordhot

Ibland bubblar de mest bisarra diskussioner upp i offentlighetens ljus. Vad var det som fick apologeten Mattias Irving att börja slänga sig med ord som creepy och twitterstalker? Jo, ungdomarna i Förenade Humanister blev trängda angående sitt medlemsantal. Och mitt i diskussionen blir en av de engagerade mordhotad, av allt att döma av någon som stöttar Humanisterna. Som tur är, är detta polisanmält. Det är inte roligt när pinsamma allierade agerar på detta sätt, och det är definitivt inte roligt för dem som drabbas. Jag hoppas att hotaren får vad han förtjänar, inget snack om den saken.

Men helt plötsligt, i diskussion med Patrik Lindenfors spårar Irving ur helt. Kanske att det var Lindenfors som mordhotade?


Konfronterad med innebörden av sitt uttalande, backar Mattias Irving och gör om samma insinuation igen, direkt i efterföljande replik.


Enligt Irving kan man alltså inte samtala med humanister utan att riskera dödshot.

Antingen har inte humanisterna nått hela vägen fram när det gäller att kommunicera vad de står för, vad de inte står för och vilken syn de har i olika frågor, eller så representerar inte Irving en uppriktig bild.

Efter denna turbulens vill jag säga att jag inte sympatiserar med Förenade Humanister, men jag uppskattar när ungdomar engagerar sig och organiserar sig för vad de tror på och står för, och jag vet att det är sympatiska människor som driver föreningen. Det finns inget självändamål att man ska tycka lika, och förmodligen skulle de konversationer vi har haft varit betydligt tråkigare om vi vore överens.

Humanisterna representerar en livsåskådning fri från övernaturliga inslag. Humanismen är inte missionerande. Humanisten vill inte ha ett samhälle där alla tycker lika, utan ett samhälle där alla livsåskådningar får plats. Humanismen står alltså ganska långt ifrån Mattias Irving, både när det gäller livsåskådning och synen på öppenhet. Och inte minst synen på människor som inte delar hans livsåskådning.

Om du vill läsa hur diskussionen inleddes, har två inlägg publicerats på Humanistbloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar