torsdag 19 december 2013

Lite naket i juletid

Som bakgrund: SvD rapporterade att Susanne Eberstein tröttnat på att se nakna bröst, och Aftonbladet kryddar detta med en nedlåtande debattartikel. Frågan om nakenhet handlar inte om Susanne Ebersteins tankeförmåga som Peter Kadhammar insinuerar, utan om ett slags nymoralism. Om om nu inte Eberstein vill titta på nakna bröst, ska inte tavlan Juno låsas in i ett förråd, då ska den säljas. Så här ser Juno ut:


Kanske att man ska satsa på nakna män i framtidens konstverk. Dessa verkar ju vara mindre kränkande?


Nej, det kan man inte lita på (bild från Ecce Homo av Elisabeth Ohlson Wallin).


Apropå bilder på just nakna män, kan vi ju inte utelämna denna:Men visst, det är väl inte nakenheten som är problemet här, det råkar bara vara ett attribut på en son som blivit offrad med sin fars goda minne - det räcker som problem.

Som tur är, kan man i alla fall slippa nakna kvinnobröst på Gustavsviksbadet, det är bara att säga till.

Men vad skulle kunna vara mer kränkande än Juno? Tillåt mig föreslå två bubblare för framtida inlåsning av Eberstein. Las Tres Gracias av Nicolas Cordier:


Eller Michelangelos David:


Om dessa hamnar på Susanne Ebersteins arbetsplats, finns en stor risk att de blir inlåsta och skyddade från beskådan. Åtminstone Cordiers verk, men det är illa nog. Sälj Juno till någon som vill ha den på väggen!

Uppdatering 2013-12-22: Kommentar från The Local.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar