Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Svenska Kyrkan, Seglora Smedja och barnövergreppen

Under 2012 blommade debatten om religiöst motiverad omskärelse, vilket fortfarande är tillåtet i Sverige. Endast ett tusentals muslimska och några få judiska pojkar omskärs årligen i Sverige. Den muslimska omskärelsen är inte nödvändigtvis en religiös rit, utan syftar till ett religiöst motiverat avlägsnande av förhuden. Inom judendomen är omskärelsen en rit som utförs på små barn (8 dagar) av en religiös representant. När man diskuterar omskärelse handlar det alltså i bästa fall om ett medicinskt ingrepp som saknar hälsofrämjande motiv och ett egenmäktigt förfarande med barn, men i värsta fall om misshandel med oönskade efterskalv, som t.ex. herpes. Ibland avlider barnet. Det enda rimliga försvaret av religiöst motiverad omskärelse kan göras från en religiös vinkel. De rationella argumenten finns inte. I ljuset av detta förstår man Seglora Smedjas val av publikationer under året i fråga. I april 2012 publicerar man ett brev från Anna Karin Hammar till integrationsminister Erik Ullenhag där det krävs att Bengt Westerberg ska sparkas som regeringens utredare om främlingsfientlighet. Westebergs brott? Han vill inte tillåta rituell, religiöst motiverad omskärelse av små pojkar - något som Hammar benämner som "manlig omskärelse", vilket nästan insinuerar ett medicinskt ingrepp på en man, men egentligen handlar om ett religiöst motiverat angrepp på en liten pojke. Hammar betonar religiösa personers oförmåga att utvecklas, ta intryck och adaptera:

"Jag anser att Bengt Westerberg inte är en lämplig utredare av det mångkulturella samhällets behov av respekt och tolerans. Skälen är framför allt att vårt nya pluralistiska samhälle kräver en företrädare som kan fungera för alla i samhället."

Det handlar om "respekt på egna villkor", vilket naturligtvis låter fint, men uttrycket "respekt på egna villkor" skulle lika gärna kunna motivera ett sekulärt högtidsfirande i skolan - vilket är något som Helle Klein inte vill höra talas om alls - hon är inte bara grundare av Seglora Smedja utan anhängare av Adventsuppropet som syftar till att göra skolavslutningar till kristna evenemang. Sekularisering riktigt hennes grej. Journalisten Göran Rosenberg menar att en avklippt förhud absolut inte handlar om religiös märkning. Så här svarar han på kritik från Annika Borg och Christer Sturmark (mars 2012):

"Judiska och muslimska föräldrar jämfördes med barnmisshandlare som ägnade sig åt att skära "i sina friska barns kroppar", och åt "märkning av sina barn" och åt religiöst stympande av pojkkroppar och antyddes lika gärna ha kunnat ägna sig åt att skära örsnibbarna av dem."

(Mattias Irving betonar rätten till religiös identitet i denna debatt - apropå att antyda att man lika gärna kan skära örsnibbarna av barnen.)

När Seglora Smedja uttrycker sina genuina åsikter, gör man det utan att sätta ut några namn. De uppriktiga texterna blir ledartexter. I juni 2012 berömmer man ärkebiskop Wejryd och teolog Grenholm för att de tagit tydligt ställning för "insiktsfull religionskritik" och - inte helt oväntat - ställning mot förbud mot religiöst initierad omskärelse.

""Svenska kyrkans linje…är att försvara religionsfriheten, engagera sig för insiktsfull religionskritik och att avvisa lagstiftning mot religiöst motiverad omskärelse av pojkar", skriver ärkebiskop Anders Wejryd och chefsteologen Cristina Grenholm i Kyrkans tidning. Det är inte en dag för tidigt att kyrkans högsta ledning lägger sig i debatten om religion och mångkultur som pågått länge."

Det som inte är en kränkning när det görs mot ett litet barn, borde inte vara en kränkning när det görs mot vuxna, vilket borde innebära att många debattörer skulle leva i rädslan av att få sin förhud avklippt mot sin vilja. Tack och lov finns det sansade röster även i det religiösa lägret, vilket framgår av en vacker text skriven av bl.a. tre präster och en omskuren jude (juli 2012).

"Den principiella frågan är om man på allvar kan försvara föräldrars rätt att besluta att deras barn ska lida. Vi kan ha respekt för en del argument för att tillåta omskärelse, men inte för detta. Att kyrkliga representanter driver en sådan linje är bara att beklaga."

Även präster i Svenska Kyrkan ser när kyrkan vänder barnen ryggen och lämnar svåra moraliska ställningstaganden till den humanistiska rörelsen. Detta var kyrkans och smedjans missbedömning av vad som förväntas av den som respekterar religioner.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D