Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Guds tio budord

De tio budorden fick Mose direkt av Gud, vilket framgår av Andra Moseboken. Med start vid 2 Mos 19:16 får vi veta att Mose med flera gick till foten av ett berg, att Gud klev ner från himlen och ropade upp Mose på berget. Först fick Mose i uppgift gå ner och förmedla att ingen fick komma till Gud, eftersom Gud visste med sig att då skulle slå ihjäl dem. Därefter skulle han ta med sig bror Aron upp på berget igen, och sedan började Gud säga det som sedan Mose ristade in på stentavlor. För när Gud väl pratar, kan det lika gärna huggas i sten.

1. Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig.

Här får man hoppas att Mose och Aron funderade på om budorden var sorterade efter relevans.

2. Du skall inte göra dig någon bildstod eller avbild av någonting uppe i himlen eller nere på jorden eller i vattnet under jorden. Du skall inte tillbe dem eller tjäna dem. Ty jag är Herren, din Gud, en svartsjuk Gud, som låter straffet för fädernas skuld drabba barnen intill tredje och fjärde led när man försmår mig men visar godhet mot tusenden när man älskar mig och håller mina bud.

Efter att ha erkänt sina tillkortakommanden hoppas jag att frågan om något så permanent som just stenplattor verkligen är den bästa lösningen.

3. Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn.

Efter att Gud deklarerat sin maktfullkomlighet, sin svartsjuka och sitt förakt för religionsfriheten, är det dags att bli lite praktisk i sina levnadsråd.

4. Tänk på att hålla sabbatsdagen helig. Sex dagar skall du arbeta och sköta alla dina sysslor, den sjunde dagen är Herrens, din Guds, sabbat. Då skall du inte utföra något arbete, varken du eller din son eller din dotter, din slav eller din slavinna, din boskap eller invandraren i dina städer. Ty på sex dagar gjorde Herren himlen och jorden och havet och allt vad de rymmer, men på den sjunde dagen vilade han. Därför har Herren välsignat sabbatsdagen och gjort den till en helig dag.

Efter att ha förbrukat hela tre budord till att påminna om sin makt, förbrukar Gud den fjärde på lite fackliga regler, men påminner om att ledig tid tillhör honom själv.

5. Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.

Tror ni att Mose frågade Gud efter fler anledningar att visa aktning för sin mor och sin far, eller nöjde sig med att enda anledningen är att få bo kvar i sitt land?

6. Du skall inte dräpa.

Skönt att få höra detta från en Gud som nyss använt tre budord till att spänna sina muskler. Kanske slog det judiska folket ihjäl varandra obehindrat och behövde höra detta, kanske Gud ville skapa legitimitet åt sina tidigare budord. Ingen vet, men efter denna dag visste israels barn att dråp är fel. Men är det fel att döda?

7. Du skall inte begå äktenskapsbrott.

Nej, det straffas med döden enligt 3 Mos 20:10. Uppfattat!

8. Du skall inte stjäla.

Förmodligen är inte det viktigaste budordet först eller det minst viktiga sist.

9. Du skall inte vittna falskt mot din nästa.

Inte stjäla, inte vittna falskt. Men vad gäller med mina och andras tillgångar, såsom hus, hustru, slavar eller boskap?

10. Du skall inte ha begär till din nästas hus. Du skall inte ha begär till din nästas hustru eller hans slav eller hans slavinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör din nästa.

Folket kan inte ha trott sina öron när Mose och Aron klättrade ner och berättade vad Gud har sagt, vilket Gud förmodligen kände på sig, eftersom han valde att manifestera sin makt genom blixtrar och dunder. Patetiskt.

Kommentarer

  1. När nu Gud anser sig ha monopol på att vara Gud. Varför i så fall skulle han vilja ha konkurrens ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vill han inte. Jag tror inte att han skulle ha skrivit under artikel 9 i Europakonventionen, och du har rätt i att Jahve betraktar andra gudar som rivaler. Men Jahve hymlar inte med detta - de tre första budorden är ett uttryck för hans självförhärligande och högmod.

      Radera
  2. När jag var liten tyckte jag första budet var så konstigt.
    Om gud vore den enda guden skulle han sagt.

    "Ni skall inte ha påhittade gudar."

    Han avslöjar sig själv som ett påhitt i och med första budet. Klant!

    SvaraRadera
  3. Inte för att klaga på en utmärkt text och helt utan belägg påstår jag att: det står ingenstans i bibeln att de tio var de som Moses fick på stentavlorna. Det bara antas vara samma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han fick inga stentavlor, han fick uppgiften att göra dem. Men det framgår vagt att det var dessa budord, men det skulle kunna vara andra budord. Hela Andra Moseboken är fullproppad av budord. Du glömmer väl inte din skyldighet att döda en trollkvinna?

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mattias Irving bör frikännas

Häromdagen ställdes Mattias Irving inför rätta efter att ha visat ohörsamhet inför ordningsmakten. Irving är, på nästan alla tänkbara sätt, min meningsmotståndare. Jag delar definitivt inte hans åsikter om speciellt mycket. Just denna gång handlade ohörsamheten i fråga om att störa en nazistdemonstration med bl.a. psalmsång. Hur meningsmotståndare bör bemötas, är en av de frågor där vi verkligen går isär och denna gång var det nazisterna som var meningsmotståndaren. Både Irving och jag är antinazister, men jag dök inte upp för någon motaktion, det gjorde Irving. Han tog en kula för oss. Civil olydnad är en balansgång, och inte alltid är meningsmotståndaren just nazister. Vem du föraktar, beror på vem du är. Eftersom t.ex. ateister är lika föraktade som nazister i vissa läger - det finns vissa kristna sällskap som odlar myten att Hitlers ateism ledde honom till förintelsen - bör man ha ett system där spelreglerna är konsekventa. Det viktiga är inte vad man protesterar mot, utan