Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Atrollistisk agnosticism


Jag tror inte att skogstroll finns på riktigt, men hur ligger det egentligen till med detta? Sverige innehåller en hel del skog, och det finns gott om plats för ett skogstroll att gömma sig på. Om man spårar föreställningen om att skogstroll gömmer sig i våra skogar bakåt i tiden, så kommer man att upptäcka att skogstroll är ett mänskligt påhitt. Det finns ingen specifik händelse som vi kan peka på och säga: ...och det är därför vi tror på skogstroll. Skogstroll är ett påhitt.

Men att skogstroll är ett påhitt, betyder inte att de inte kan finnas någonstans därute. Verkligheten överträffar ofta dikten. Så hur kan vi veta om de finns några där? Låt oss samla in bevis, och väga dessa mot varandra.

Om skogstroll finns, skulle även dokumenterade observationer av skogstroll finnas. Kanske. Om vi inte hittar några dokumenterade observationer, kan det vara ett tecken på att de inte existerar. Om skogstroll finns, skulle de förmodligen lämna spår efter sig i form av rester från döda troll, eller fotspår och andra avtryck. Kanske. Om vi inte hittar några sådana spår, kan det vara ett tecken på att de inte existerar.

Så här kan vi hålla på, men vi kan inte riktigt säga med absolut säkerhet att skogstroll inte finns. Det enda vi kan vara säkra på är att de är påhittade av människan, och att inget alls tyder på att några skogstroll finns över huvudet taget.

Huruvida frågan om skogstrolls existens ligger på agendan eller inte, beror inte på hur troligt det är att skogstroll finns, det beror på vilka vidskepliga föreställningar folk har. Men det är viktigt att komma ihåg att vad man kan tänka ut eller vad man kan tro på, inte är kopplat till hur något egentligen förhåller sig. Alltså, om jag kan hitta 1000 personer som tror på skogstroll, men inte kan hitta ett enda övertygande argument för att skogstroll finns på riktigt, så är det samma sak som att jag inte hittar någon som tror på skogstroll, och inte heller hittar något övertygande argument för att skogstroll finns på riktigt. Tro är bara tro och vidskepelse är bara vidskepelse. Men eftersom vi inte har någon lufttät bevisning mot skogstroll, kan vi inte säga att de absolut inte finns. Vi får nöja oss med att säga att det är bortom alla rimliga tvivel att skogstroll inte finns. Men är det bortom alla tänkbara tvivel? Nej.

Nu har vi skapat ett läge där det är relevant att fundera på hur mycket "tänkbarheten" påverkar skogstrollens potentiella existens. Alltså, om jag kan hitta 1000 personer som tror på skogstroll, men inte kan hitta ett enda övertygande argument för att skogstroll finns på riktigt, är det verkligen samma sak som att jag inte hittar någon som tror på skogstroll, och inte heller hittar något övertygande argument för att skogstroll finns på riktigt? Ja, tyvärr är det så. Vad man tänker och vad man tror, påverkar inte hur något egentligen förhåller sig, det påverkar bara vilken debatt som förs.

Kommentarer

  1. Universum skriker ut skogstrollens existens för dig, men du tolkar hela tiden deras tecken som något annat än vad de är. Hur skulle de annars skapa vår existens än genom naturlagar? Själva vår existens är evidens nog.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det första är inte ett argument, det är en utsaga om empiri. Det andra bygger på att det första är accepterat som ett argument. Det tredje är begging the question.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f