lördag 27 april 2013

Dåliga försök att legitimera religion, del 39 av 100

I en serie av 100 bloggposter förklarar jag varför jag inte låter mig övertygas att religion har en plats i ett anständigt samhälle. Argumenten som jag tar upp har använts av ateister eller troende. Här är den trettionionde.

Ateism bär på ett negativt budskap, ingen Gud som älskar dig. Stefan Gustavsson, Evangeliska Alliansen, har ställt sig frågan vad som händer med människan som får höra hur betydelselös hon verkligen är. Detta trams sträcker sig bortom argumentum ad consequentiam eftersom argumentet säger mycket mer än "du är betydelselös utan Gud, alltså finns Gud".

Tillåt mig presentera ett tankeexperiment. Om det verkligen vore så att vetenskapen beskriver verkligheten, och människan är en produkt av den naturliga värden, så vore det ett verkligt mirakel.

Det tjusiga är att om man tittar på evidensen, så verkar det som att de primitiva och vidskepliga förklaringarna som inkluderar gudar och övernaturliga fenomen verkligen är just primitiva och vidskepliga, medan de verkliga miraklen faktiskt sker. Om du vore en produkt av Stefan Gustavssons barnsliga låtsaskompis, vad har du då att leva för?

Föregående - Nästa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar