Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Äktenskapsbalken är inte bara problem

Med tanke på att Centerpartiet vill tillåta månggifte, så vill jag säga att det faktiskt finns aspekter av månggifte som jag tycker är problematiskt. Ett månggifte kan vara ett homosexuellt förhållande. När tre personer gifter sig, har minst två personer samma kön. Om dessa älskar varandra, har jag inga invändningar. Men ett månggifte kan även vara ett hierarkiskt förhållande. T.ex. en man som har två fruar eller en fru som har två män. Av någon anledning som jag inte riktigt kan definiera än, är jag inte förtjust i idén med hierarkiska förhållanden. Frågan är om jag oroar mig i onödan?

Läs gärna Gudrun Schyman på ämnet.

Kommentarer

  1. Men redan det nuvarande äktenskapet mellan två personer kan vara hierarkiskt. Men jag håller med, det är när de inblandade personerna inte är jämnställda, både sins emellan och inför omvärlden, som det uppstår problem. Frågan är om man inte kan närma sig en lösaning genom att minska betydelsen av "kärlek" i äktenskapet och göra det mer av ett civilrättsligt avtal (då kan man helt och hållet frånta andra än exempelvis offentliga tjänstemän vigselrätten. Var, och i vilka former, man sen vill hålla eventuella ceremonier är en då en helt annan och privat fråga)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser nu att F! och Gudrun Schyman är inne på samma tankegångar. Det borde jag ju naturligtvis ha åmint mog redan innan jag skrev min kommentar ;)

      Radera
  2. Är inte säker på att ett förhållande med tre blir mer hierarkiskt per se. Det finns de som hävdar att kvinnor får en starkare position, då flera kvinnor kan välja en och samma "goda" man och då får "dåliga" män en sämre pposition. Men jag förstår dina dubier. Vi har ett historiskt patriarkalt normsystem att förhålla oss till och religioner där till.

    Jarred Diamond beskrev ett samhälle där kvinnorna hade flera partner och hemlighållde vem som var far till hennes barn. Då männen inte visste vilka deras barn var det mest rationella, genetiskt sätt, att ta hand om sina systrars barn. Syskonsäktenskap var därför helt naturligt i denna kultur.

    SvaraRadera
  3. Äktenskapet borde bara avskaffas istället. Det finns folk som lever i kärleksfulla polyförhållanden idag, och de där hierarkiska förhållandena finns ju redan, så det borde inte spela så stor roll, men för att undvika problem och krångligheter tycker jag att avskaffande av äktenskapet är den bästa lösninger, och mest liberala. Folk kan då välja att leva tillsammans resten av livet i vilka konstellationer som helst, och staten förlorar sin rätt att sanktionera endast vissa relationsformer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns en poäng i att om två personer stöttar varandra, ska de också få ärva varandra. Men visst, det kan man ju komma överens om ändå, utan standardavtal.

      Radera
  4. Jag ser risken att förhållanden där en man har flera hustrur kommer att normaliseras. Att sådana förhållanden tillåts i vissa länder/kulturer ser jag som ett problem. Visserligen kan man säga att problemet avskaffas om kvinnor har samma rätt att ha flera män (eller kvinnor), men risken är att en sådan här lag kommer att leda till kvinnoförtryck.

    Schymans stöd till Centern kan ironiskt nog bli en förstärkning av "patriarkatet" när intentionen är den motsatta.

    SvaraRadera
  5. Om två eller flera vuxna personer vill av fri vilja leva tillsammans så kan jag inte se hur staten ska kunna förvägra dem det.

    Redan idag finns det polyförhållanden av olika slag, och eftersom lagen förespråkar tvåsamhet blir alltid en person i princip

    Poly står idag och trampar som hbtq gjorde för 20 år sen. Med samma argument för och emot.

    Tobias Alvaeus


    SvaraRadera
  6. Det försvann ett ord... eftersom lagen förespråkar tvåsamhet blir alltid en person i princip rättslös!

    Tobias Alvaeus

    SvaraRadera
  7. Vi kan inte låta samhället godkänna folks motiveringar till att gifta sig, vare sig det handlar om tvåsamhet eller poly. Det finns ju potential till problem i båda dessa versioner av äktenskapet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag börjar inse det. Det finns nog ingen större anledning att moralisera här heller.

      Radera
  8. Bättre är väl att avskaffa begreppet äktenskapet och göra om partnerskap/samlevnad till juridik med arvsrätt, bodelning och vad annat som behövs. Kön och antal på de som ingår detta avtal är väl mindre intressant, det viktiga blir att allas rättigheter tillgodoses.
    De som ändå vill genomgå ceremonin i kyrkan kan göra det som i dag, även om det inte skulle betyda något i laglig mening.
    /Mathias Olsson

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D