Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Hoppas att spökläkaren är felciterad i Nerikes Allehanda

Ärligt och modig berättar Jan Pilotti i dagens Nerikes Allehanda om andevärlden. Det är en vetenskaplig fråga. Det har Pilotti helt rätt i - frågan om spökens existens är varken mer eller mindre vetenskaplig än frågan om Gud finns eller om evolution förekommer. Om en läkare köper mediumhjälp är det givetvis relevant om spöken finns, om en läkare köper prästhjälp är det givetvis relevant om Gud finns och om en läkare ordinerar evidensbaserad vård, är det givetvis relevant om evolution (och mycket annat) finns.


Men sen då? Vet vi, eller vet vi inte, huruvida det finns ett liv efter döden, och att detta liv dessutom är transcendent? Jo, tvärt emot var Jan Pilotti ger sken av - eller i rättvisans namn, tvärt emot vad NA påstår att Jan Pilotti ger sken av - så vet vi detta. Vi vet hur medium jobbar, vi vet hur mediet i fråga, Terry Evans, jobbar. Vi är ganska säkra på att det är hjärnan och inte själen som ger upphov till vårt medvetande, och kan därför konstatera att utan en fungerande hjärna, finns inget medvetande. Alltså, spöken finns inte!

(2010 hade jag ett replikskifte med Pilotti om Guds existens i samma tidning.)

Uppdatering 2016-02-17: Idag publicerar NewsVoice en text betitlad Kungliga Vetenskapsakademin har fel om homeopati - Dr Jan Pilotti. Direktlänk, WebCite-länk.

Kommentarer

  1. Hej Anders!
    Grundläggande i vetenskap är att man inte uttalar sig om det man inte vet och definierar tvetydiga termer. Vad menar du med att läkare "köper" mediumhjälp?
    Det finns idag mycket forskning som ifrågasätter den tro du har att hjärnan skapar medvetandet.
    För det är enligt Poppers falsifieringskriterium en tro då de hjärntroende aldrig kunnat tala om något empiriskt faktum som är observerbart i livet före döden som de skulle acceptera som motbevis mot sin troshypotes. Läs mer i artiklar på http://drmariobeauregard.com/scientificpapers/http://www.drpilotti.info/ .
    Med hopp om en vetenskaplig dialog
    Jan Pilotti fil kand matematik, teoretisk fysik
    leg läkare specialist i barn- och ungdomspsykiatri

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att "köpa" betyder att man betalar för en vara eller en tjänst med pengar. Ett ord som de flesta lärde sig på dagis.

      Radera
  2. Hej Jan!
    Jag är väldigt glad över att höra att du lägger vikt vid att forskning och kunskap måste följa en seriös vetenskaplig metod. Förhoppnigsvis så kan du tipsa mig om vilka forskare och vilken forskning stödjer tanken på medier, andar och liv efter döden. Dvs sådan forskning som du anser är vetenskapligt ärlig och sund.

    SvaraRadera
  3. Jag läste den senaste artikeln som Beauregard skrev och är den en indikation på vad resterande artiklar innehåller blir inte jag imponerad. Det krävs mycket mer än en lös anekdot om man vill förändra världen. Mig veterligt kan OBE induceras artificiellt under kontrollerade former och är inget mysterium och vet man något om vad folk kan få för sig är inte berättelserna så övertygande längre.
    Anders

    SvaraRadera
  4. Jan Pilotti. Eftersom Du går i svaromål, är alltså ryktena sanna. Du tror på spöken. Vad är spöken? Gärna ett kort och koncist svar. Och på vilket sätt kan deras existens bevisas upprepade gånger. Fil kand i matematik och teoretisk fysik är ungefär lika relevant som Arnstads CV i det här ärendet. Jag har diskuterat i flera år med en teoretisk fysiker som är katolik och svårt gudstroende och kunnat konstatera att teoretisk fysik i många avseenden är väldigt olikt praktisk fysik. Det blir lite "glömda minnen" över det hela. För dem är Gud ungefär som den Kosmologiska konstanten. Osynlig men praktisk vid ledande av teorier i bevis. Du behöver nog betydligt mer kött på nattvardsbrödet för att jag skall köpa ett uns.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f