måndag 23 juli 2012

VoF i Almedalen 2011

Om föreningen Vetenskap och Folkbildnings homeopatiska "självmordsförsök" under Almedalsveckan 2011.

5 kommentarer:

 1. Även om evenemanget som sådan var en halmgubbe så ser jag ett värde i att det genomfördes på det sätt som det gjordes.

  Jag har pratat med en hel del folk om homeopati, förvånandsvärt många använder det eller har använt det i tron om att det helt enkelt är örtmedicin eller bara en annan typ av medicin, som då också följer samma naturliga principer som EBM. Homeopater undviker systematiskt att prata med patienter/offer om hur de anser att deras strunt fungerar och tenderar enligt min erfarenhet försöka framställa homeopati som något jämställt EBM.

  En uppvisning som denna presenterar homeopati på samma spelplan som EBM, och jag tror och hoppas att uppvisningen resulterade i några mycket obekväma frågor för homeopater från deras patienter/offer. De som jag pratat med som använt homeopati blir lätt förbannade när jag förklarar vad det är.

  Visst är dubbelblinda tester att föredra rent metodmässigt, men sådana har ju gjorts ett flertal gånger på homeopatika, och med ganska entydiga resultat. Att göra ännu ett sådant test är nog inte lika effektivt som att konkret visa att hela grejen är bullshit.

  Sist men inte minst så behöver det inte vara en PR-katastrof för VoF att en tidning tog fel på organisation, det kan snarare handla om dålig/slapp research från journalistens sida, vilket inte VoF kan klandras för. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det är bra att man försöker nå ut, men jag tycker också att man ska representera så korrekt man kan. Jag uppmuntrar att nästa kollektiva självmord begås genom att man ber till Gud om en svår sjukdom. Det kan säkert också avfärdas som en halmgubbe - Gud jobbar inte så - men det skulle nog ge ännu större uppmärksamhet.

   Radera
  2. Absolut, att felaktigt representera sina motståndare kan ge dem onödig ammunition. Svårt att säga om det blev så i detta fall dock, min misstanke är att homeopater ändå inte uppskattade evenemanget.

   Radera
  3. Att man irriterar motståndaren är bra, det provocerar till samtal och debatt.

   Jag är inte så säker på att kristna skulle uppskatta kollektivt självmord genom bön till Gud heller. Vi har fler kristna än homeopater, så är det PR man är ute efter, tror jag på det.

   Radera
  4. Nej, Birro skulle väl spräcka ett blodkärl eller två åtminstone.

   Radera