torsdag 26 juli 2012

Nästa kollektiva självmordsförsök

Under almedalsveckan 2011 gjorde VoF ett kollektivt "självmordsförsök" med homeopatiskt sömnmedel, för att dra uppmärksamhet till det faktum att homeopati inte fungerar, och följaktligen att det allmänna inte ska betala för den tjänsten. Almedalsveckan är dessutom en plats för tro. 2012 hade Claphaminstitutet en workshop om Intelligent Design. Här har vi alltså en plattform som används för dra uppmärksamhet till frågor som rör tro kontra skepticism.

Som vi alla vet kostar Gud en hel del pengar, och som alla vet har vi ingen anledning att försanthålla hans existens. Det finns inget evidens för att han finns, det finns inget som tyder på att han finns, och för en vetenskaplig skeptiker betyder det att han inte finns.

Jag ställer gärna upp på nästa kollektiva självmordsförsök: Vi ber till Gud att vi ska dö av någon fasansfull sjukdom! Det borde få dem som tror på Gud, att höja på ögonbrynen lika mycket som sömnpillerstricket fick troende på homeopati att höja på ögonbrynen.

2 kommentarer:

  1. Almedalsjippot var riktat mot allmänheten snarare än homeopater. Man skulle kunna göra samma sak med kyrkan men tyvärr är det nog i allmänhetens ögon enklare att komma undan med "gud vill inte" än "pillret vill inte" (som kanske kan ses som en grov sammanfattning av homeopaternas argument för att man inte somnar om man äter deras sömnmedel).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Givetvis handlar analogin om att föreställningen att Gud provoceras ställs mot föreställningen att pillret fungerar.

      Radera