Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Jackie Jakubowski är inte road av Christopher Hitchens

Den 24/7 skriver Jackie Jakubowski en text på debattsidan i Nerikes Allehanda som handlar om sitt missnöje med Christopher Hitchens.


Idag, 27/7, publicerar NA mitt svar till Jakubowski, som lyder:
Jackie Jakubowski gör en variant på argumentet att "ingen tro också är en tro", och frågar sig om Christopher Hitchens (1949 - 2011) var en "ateistisk fundamentalist". Hitchens, som kom från ett kristet hem, var en av vår tids vassaste debattörer och opinionsbildare. Hans bror, Peter Hitchens, figurerar också i media, fast som konservativ kolumnist och kristen apologet. Det som är slående när man läser eller lyssnare på Christopher Hitchens, är dels hur vassa och skoningslösa hans argument är, men också hur populär denne gentleman är bland sina meningsmotståndare.

Att våga följa evidensen i frågan om Gud, såsom Hitchens gjorde, och att inte låta sig fastna i ett fundament, är det man normalt betraktar som motsatsen till fundamentalism. Detta brukar inte kallas för "ateistisk fundamentalism" utan "intellektuell hederlighet". Än mer hedervärt blir detta när man väljer att följa evidensen i en fråga där man själv vurmar för en föreställning, såsom t.ex. frågan om Gud. Anledningen till att detta kan träffa så hårt, är att en persons religion mycket väl kan vara en viktig del av hans identitet. Ett angrepp på Gud, kan upplevas som ett angrepp på person, och i egenskap av debattör angrep Hitchens sina meningsmotståndare hårt, mycket hårt, vilket Jakubowski konstaterar.

Ateism kan ha många orsaker. Man kanske inte har blivit indoktrinerad i någon religion, eller inte brytt dig om att skaffa någon. Man kanske har rent skeptiska motiv, och följer evidensen vart de än leder - eller inte leder. Ingen religion, varken judendomen eller kristendomen, har vattentäta evidens för sina anspråk på sin sida, och ingen data tyder på att Gud finns. Hitchens var speciell i och med att han både hade skeptiska motiv och politiska. Hitchens sympatiserade inte med den förklaring till omskärelse av små pojkar som presenterades för honom. Han uppskattade inte att Jesus offrades för vad som skulle vara våra synder. Och framför allt presenterade Hitchens sin sak med fenomenalt skicklig argumentation. En värdig meningsmotståndare nöjer sig inte med att sätta fundamentaliststämpeln på Hitchens, utan diskuterar med hans argument som utgångspunkt.

Jackie Jakubowski har inte sett prov på någon intolerans för andras tro, men känner sig möjligen träffad av att Hitchens tar ställning för dem på vars bekostnad vissa utövar sin religion. Jag har ingen anledning att tro att Jakubowski behöver känna sig träffad, och i en perfekt värld skulle fler göra som Hitchens, och vara en röst för dem som inte hörs.

Anders Hesselbom
Religionskritisk debattör
Jag vill även tillägga att jag tycker det var mycket sympatiskt av Jackie Jakubowski, att han skrev att det är klokt att bejaka ateismen, eftersom den inte utlovar ett evigt liv efter döden. Bra!

Kommentarer

  1. Hur kan man argumentera för någon är fundamentalist på ateistisk grund. Vilka fundament finns det att falla tillbaka på för den ateistiska läran? Vilka är de grundläggande budskapen? Har aldrig hört någon säga: "Det finns ingen gud och Lucretius är profeten".

    Bra svar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Naturligtvis har du rätt i det du säger, ateism är ingen lära, det finns inget att ha en fundamentalistisk hållning till.

      Vad vissa troende debattörer ibland försöker få det till är att exempelvis ateism skulle vila på lika lös grund som religion. Hos vissa debattörer finns insikten att om man faktiskt kan demonstrera konkreta fel i exempelvis Bibeln så påvisar detta att den faktiskt inte är skriven av någon gud, och därmed går hela verket att ifrågasätta. Samma typ av Jenga-tänk appliceras sedan på exempelvis ateism eller evolutionsteori; om man bara kan hitta en sak som är tillräckligt central och kan bevisas vara felaktig så trillar hela bygget ner över de troendes huvuden.

      Men det är ju inte så läror förankrade i verkligheten fungerar, då vi bara lär oss mer inom dessa genom att bevisas ha fel. Det är därför vi välkomnar ifrågasättande och kritiskt tänkande, samtidigt som troende blundar, håller för öronen och ropar "BINGO BINGO BINGO" medan deras torn rasar.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f