Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Intelligent Design: Det är alltid en kristdemokrat

Per Landgren skriver att Intelligent Design (ID) inte fått det erkännande som "teorin" förtjänar på grund av att ID-motståndarna är okunniga och har missförstått "teorin". I sin artikel på Newsmill argumenterar Landgren för att ID ska släppas in i utbildningssfären i egenskap av en "relevant ursprungsfråga och orsaksfråga". Men faktum är att ID inte är vetenskap, och att föreställningen om intelligenta agenter redan är välkommen in i skolan under epitetet religion.

Claphaminstitutet hade ett ID-seminarium under Almedalsveckan, och Landgren hänvisar även till vetenskapsmännen William Dembski och Michael Behe. Eftersom Landgren dessutom slänger sig med anklagelser om felslut, så kan det vara på sin plats att nämna att Landgren själv misslyckas i att försöka vädja till auktoriteter, eftersom varken Claphaminstitutet, Dembski eller Behe är auktoriteter inom biologi. Claphaminstitutet är en kristen tankesmedja, som producerat artiklar signerade bl.a. Sture Blomberg,  som argumenterar för att arterna är skapade plötsligt, i sin nuvarande form, vilket inte riktigt stämmer med hur Michael Behe beskriver Intelligent Design. Professor Behe själv, som alltså är den som fackligt sett skulle kunna vara en auktoritet inom biologi, har faktiskt fått sin hypotes om "irreducerbar komplexitet" motbevisad. Denna hypotes skulle ha varit ett exempel på evidens för en extern agent, och en obevisad föreställning om en sådan agent är essensen i varför ID inte är vetenskap. På sin hemsida på Lehigh University, har Behe en officiell friskrivningstext, där han förklarar hans tankar om ID inte vunnit något erkännande, och att åsikterna inte på något sett representerar vad universitetet står för. Eftersom nu Per Landgren hänvisar till Behe som en auktoritet, så tar jag till mig av det Behe säger om ID: Det är inte erkänd vetenskap.

Vidare vill Per Landgren göra en skillnad mellan "vetenskaplig kreationism" (creation science) och Intelligent Design. I boken "Of Pandas and People" beskrivs kreationism på detta vis: "Creation means that the various forms of life began abruptly through the agency of an intelligent creator with their distinctive features already intact. Fish with fins and scales, birds with feathers, beaks, and wings, etc." När sedan Intelligent Design-"teorin" formulerades, som en reaktion på ett domslut, beskrev en nyare upplaga av samma bok ID på följande vis: "Intelligent design means that various forms of life began abruptly through an intelligent agency, with their distinctive features already intact. Fish with fins and scales, birds with feathers, beaks, wings, etc."

Så även om Per Landgren har rätt i att kreationism och ID inte är samma sak, så är vetenskaplig kreationism och ID snarlika. Ska man peka på skillnaderna, så är kreationism (eller skapelsetro) kort och gott föreställningen att arterna är skapade i sin nuvarande form, hur det än må ha gått till. Och det är här religionen kommer in. Olika personer har olika föreställningar om hur det kommer sig att vi finns här, och de flesta härleds från den tiden vi verkligen inte visste varifrån vi kommer. Många innefattar en eller flera externa agenter. I Sverige ansåg man att människan växte fram ur jätten Ymers armhåla, och att jorden skapades av Oden, Vile och Ve. Detta är inte mer eller mindre korrekt än Per Landgrens föreställning om att det finns en intelligent designer i kulisserna bakom människans existens. Möjligtvis kan vi säga att ID vinner över Oden, Vile och Ve, genom att ID inte nämner vem som den intelligenta agenten skulle vara. Men påstår ID-anhängaren sig veta hur många agenter det handlar om (en?), så påstår han något som han inte kan veta. Påstår han dessutom sig veta vem denna agent är, så har han passerat alla gränser för vad man kan påstå i vetenskapens namn. Därför undviker man mycket medvetet att göra detta - man tar det på tro. Är man kristen, så faller allt tillbaka på Jesus Kristus påstådde fader, mellanösternguden Jahve. ID blir inte mindre religion för att man utelämnar vissa saker om vad man tror. Och när det kommer till positiv evidens, så hänvisar jag (precis som Landgren) till Behe: Det finns ingen.

Kommentarer

  1. Känner inte igen Anders beskrivning av min inställning ovan, så jag vill hänvisa eventuella intresenter direkt till mina artiklar på Newsmill:
    http://www.newsmill.se/node/45844
    http://www.newsmill.se/node/45895
    http://www.newsmill.se/node/45970

    hj h

    Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skillnaderna mellan ID och kreationism finns att läsa ovan, och likheterna slås fast i Dover-Kitzmiller, december 2005, där ID-förespråkarna (med just Michael Behe i spetsen) med egna ord får lägga fram sin "teori".

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f