fredag 15 juni 2012

Skånberg vill ha sunt förnuft istället för sekularism

Som förberedelse för debatten mellan Humanisternas ordförande Christer Sturmark och kristdemokraternas starke man när det kommer till teokratisering och vidskepelse, Tuve Skånberg, om skolavslutning i kyrkan, så läste jag vad Skånberg skrivit i bl.a. Blekinge Läns Tidning. Kontentan av texten är inte så mycket att kommentera, eftersom det är samma tjat om kyrkobesök på obligatorisk utbildningstid som Skånberg alltid efterlyst. Men kvalitén på argumenten som används, är så dåliga att jag misstänker att antingen gör KD bäst i att skicka någon annan, eller (Gud förbjude) så är ett sekulärt samhälle helt enkelt bättre. Skånberg skriver:

"Det är tråkigt att elevers och föräldrars enkla önskan om att bevara en vacker och högtidlig tradition hamnar i centrum för en proffstyckardebatt om utökad sekularisering. Lite sunt förnuft skulle inte skada."

Är det inte mest en vuxengrej? Ingen mindre än Uffe Wickberg kommenterade sitt barns skolavslutning så här: "Skolavslutning på lövad skolgård igår. Inga barn efterfrågade vare sig präst eller kyrka. Kan det vara ett vuxengrej kanske?" Ja, kanske det, till den grad Tuve Skånberg kvalificerar som en sådan, men ett barn är han i alla fall inte.

"Religionen har haft, och har fortfarande, en stor inverkan på vår kultur, våra värderingar och vår lagstiftning."

Ja, annars kunde skeptikerrörelsen ägna sig åt något bättre. För är det bra, bara för att det är vidskepelse? Om inte, varför har skeptikerna fel och Skånberg rätt? Ett sekulärt samhälle står inte i vägen för någon som vill utöva sin religion. Uffe Wickbergs kommentar till  trots, en obligatorisk avslutning som inte är religiös, är ett minimalt problem för den som vill gå vidare till kyrkan.

Då så, låt oss lyssna på Skånbergs insats debatten. Tuve Skånbergs poänger, lite snabbt:


  • Att prata om gud och välsignelse är inte konfession. Att inte göra det är censur.
  • Majoriteten uppskattar en religiös avslutning. De som inte gör det, är militanta. Ingen obligatorisk religion = Christer Sturmark styr hela Sverige.
  • Skolavslutningen är frivillig. (Sakfel, min kommentar.)
  • Nyateisterna kan inte ha vetorätt att bestämma att ingen får gå i kyrkan. (Halmgubbe, min kommentar.)

Tillbaka till skolbänken, Tuve Skånberg!

1 kommentar:

  1. Rubriken fick mig att kolla dateringen....
    Nej, den var inte från första april

    SvaraRadera