Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Nej tack till kristen grund i skolan

Newtonbloggaren och NO-läraren konstaterar att vetenskapen gör fel, när teorier står i strid med just hans personliga tro. Är man kristen och accepterar vetenskap, är man helt enkelt en dålig kristen. Han skriver:

Jag vill utmana dig som läser detta att inte kompromissa med evolutionen. Våga istället lita på att Gud faktiskt har uppenbarat sanningen genom Bibeln och bevarat den för att vi ska ha en chans att veta hur allt ligger till. Bibeln är som naturvetenskapens facit. Du behöver inte låta dig bekymras av alla till synes okrossbara motargument – det är bara rökridåer – utan kan tryggt vila i att Gud har bra svar att ge till dem som söker. Varje naturvetenskaplig upptäckt vittnar om Skaparen. Låt inte dem som är motståndare till Gud få ha ensamrätt på att tolka dessa upptäckter. Vi behöver inte alls kapitulera för naturvetenskapen – det vore totalt onödigt! Vi kan istället dra nytta av naturvetenskapen. Du har Skaparen på din sida, därför törs du gå emot strömmen!

Bibeln säger inget om evolutionens frånvaro, utan ger lite olika mer poetiska alternativ vill evolutionsteorin. Vad det exakt betyder, beror helt på vem som läser bibeln. En ateist kanske avfärdar skapelseberättelser som ett exempel på trosföreställningar från bronsåldern. En mindre fundamentalistisk kristen kanske antingen håller med, eller menad att det är en romantisk omskrivning av vad som verkligen hände. Våra skolbarn får höra från Johannes Axelsson att detta är rimligt att hålla för sant.

Behöver en troende försvara sig inför skeptiker? Nej. Alla har rätt till sina egna åsikter. Alla har rätt till sin egen fakta. Faktum är att en av anledningarna till varför jag föraktar kristendomen, är just att jag inte anser att tankebrott är ett brott, och därför inte sympatiserar med idén om en kosmisk diktator som vet vad du tänker. Men när man börjar påstå saker, så kan man faktiskt inte skydda sig bakom sin rätt till sin egen fakta, eller för all del, sina egna föreställningar.

I samma text skriver Axelssons att evidensen för evolutionsteorin visade sig vara bluff, något som Peter Lundin ifrågasätter. En annan person, "Anders", svarar:

Peter. Hur länge och hur många gånger ska Newtonbloggaren och andra behöva upprepa att evolutionsläran är en tolkning av vetenskapliga fynd i grund och botten en tro.

Om denna "Anders" vore en elev till Axelsson, har han då fortfarande rätt till sina föreställningar om hur verkligheten är beskaffad? Robert Aschberg sätter ner foten efter att själv ha tittat på Uppdrag Granskning. Helt rätt säger Aschberg att "kristen grund" kan betyda lite vad som helst - kreationism eller inte - vilket inte direkt lugnar oss som anser att en objektiv vetenskaplig grund vore lämpligt. En styrelsemedlem i VoF frågar sig om skolpersonal över huvudet taget får vara kristna, vilket knappast visar att man är intresserad av att diskutera frågan på allvar. Men ingen kritik mot VoF, de har en psykolog på sin kontaktlista som är redo att ta sig an dessa frågor på allvar.

Ingen vettig människa uppskattar att vetenskaplig konsensus inte når skoleleverna förrän det passerat genom filtret vi kallar för "religiös profil", och när informationen väl når fram, är den förvanskad till oigenkännlighet. Vi har en socialminister som är kristdemokrat och en folkpartistisk utbildningsminister (och dessutom heter Jan Björklund) vilket gör att förutsättningarna för förbättring är direkt värdelösa.

Det är frestande att tänka att vetenskapliga skeptiker hade bråkat mer om ämnet vore större. Trots allt tar evolution inte upp mer än ett par timmar under hela högstadiet. Men som tidigare konstaterat, är jordens ålder inte en fråga för biologin över huvudet taget, så frågan är verkligen större än evolution. Att detta handlar om evolution, är bara ytterligare en av kreationisternas lögner. Att både Jan Björklund och Johannes Axelsson får behålla sina jobb, kastar en mörk skugga över våra barns framtid.

Kommentarer

  1. Är det inte just för att evolutionen får så lite tid som den missförstås så kraftigt? Tyvärr har många lärare också alldeles för dålig koll. Man måste kunna KRÄVA av en lärare att kunna bemöta en kreationistisk elevs frågor.
    Ja, med Björklund och KD-topparna i förarsätet så är skolan på väg tillbaka till 1800-talet. På deras växelspak finns bara backen....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får bara lära sig att det är evolution som gäller som förklaring, och lite kort vad det innebär. (Har ett vagt minne från grundskolan om någon stencil med en pedagogisk övning om genetik.) Vet inte exakt varför det är så lite, men mer det ger ju samtidigt mindre av något annat.

      Radera
  2. Med tanke på att det handlar om varför vi finns till så borde det ju ändå vara mer. Man kan ju minska på denna pina som heter religion t.ex.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D