Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

"Humanisterna är för den fria debatten"

Följande ledarkrönika publicerades i Nerikes Allehanda 2012-04-29, där Lars Ströman skriver att Humanisterna försöker tysta en präst, Helle Klein.


I dagens tidning publicerades min replik på debattsidan under rubriken "Humanisterna är för den fria debatten".

Humanisterna är för den fria debatten

Tycka vad man vill om att Humanisterna vill ha ett utlåtande från Domkapitlet kring att Helle Klein i egenskap av präst kampanjar mot deras konkurrerande livsåskådning. Skulle t.ex. Lars Ströman i egenskap av redaktör kampanja mot en annan konkurrerande tidning, skulle säkert frågan komma även där. Ströman vet att varken Humanisterna eller Svenska Kyrkan (SvK) har något alls emot den fria debatten, därför blir jag lite besviken på att Ströman uttrycker sig som om någon av sidorna försöker tysta den andre. Min uppfattning är att det var fel av Humanisterna att över huvudet taget blanda in Domkapitlet, vilket jag även uppfattar som ett Strömans budskap, och det kan sägas utan en rökridå av censuranklagelser.

I texten ställer Ströman kristendom mot ateism, och exemplifierar med religionskritiska citat från Humanisternas hemsida, men det blir också missvisande. Jag, i egenskap av religionskritiker, samarbetar med bl.a. troende kristna och andra religiösa i formuleringen av kritiken mot religion. Citaten som Ströman använder handlar om problem med organiserad religion, och problem med att begå övergrepp i religionens namn, och denna kritik stämmer många troende kristna (och andra) in i. Du kan alltså ha en gudstro, och erkänna förekomsten av (och problemet med) religiöst motiverat våld.

Den uppfattning som Humanisterna och SvK inte delar, handlar om livsåskådning, och gränsen går inte mellan tro och icke-tro på gudar. SvK behöver inte ha någon extern fiende här, för i grund botten tolererar SvK andra livsåskådningar. Det är till och med så att SvK rymmer olika livsåskådningar, däribland Humanister. Om man kallar Humanister för ateister istället för Humanister, tror inte jag att de gudstroende Humanisterna känner sig korrekt representerade. Det finns till och med präster i SvK som är medlem i Humanisterna. Och tror på Gud.

Jag stödjer Humanisternas kamp för kompromisslös yttrandefrihet, Helle Kleins yttrandefrihet inkluderad. Den har hon utnyttjat till att kalla avvikande åsikter för "att spy galla", vilket hon står i sin fulla rätt att göra. Hennes ordval formar min syn på henne, och jag ogillar att Humanisterna efterfrågar ett utlåtande, men att säga något annat än att Humanisterna arbetar för allas rätt till sin uppfattning, och att uttrycka dito, är inte att representera dem korrekt.

Anders Hesselbom
Religionskritisk debattör och medlem i Humanisterna

Kommentarer

  1. Anders, en mycket bra och balanseradkommentar.

    Har för mig att du skrev en kommentar på VoFs forum om detta och att du samtalat med redaktören. Om du vill och när du har tid, kan du inte återgå något av den muntliga kritik mot Humanisterna som framkom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en kort mailväxling som förvisso gav en annan insikt, men det är inget att tala om för sakfrågans skull.

      Radera
  2. Några gudstroende Humanister finns inte. Tror du det får du allt läsa på om vad livsåskådningen Humanism är.

    Däremot kan man ju så klart vara medlem i föreningen Humanisterna utan att nödvändigtvis vara Humanist. Som denne präst i SvK du beskriver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Notera att livsåskådningen stavas med litet h, föreningen med stort H. Hoppas att det reder saker och ting.

      Radera
  3. Så du menar att det finns Humanister och så finns det humanister?
    Där Humanister är är de som är medlemmar i Humanisterna och där humanister är de som ansluter sig till livsåskådningen humanism? Det var något nytt för mig.

    I så fall undrar jag varför du skrev "Det är till och med så att SvK rymmer olika livsåskådningar, däribland Humanister. " Här låter det ju som att du menar livsåskådningen men du stavar med H.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, men jag är glad att kunna förtydliga. Det jag menar är att det finns personer som är medlem i både SvK och Humanisterna. Och att det både finns humanister och Humanister är inte konstigare än att det finns kristna och medlemmar i Svenska Kyrkan.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D