Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Ateister ska inte vara den enda förnuftiga rösten

Ateister identifierar sig inte som en grupp, och föreställningar om att ateister är en grupp, kommer alltid från religiösa som själva ser en grupptillhörighet i sin religion. Att det över huvudet taget finns ett namn för att inte besitta en specifik föreställning, beror på en motreaktion på att besittandet av föreställningen betraktas som en norm. Ateister möts så sällan, men det uppmärksammas flitigt när så väl händer. Så här reagerar islamister på ett 2012 års Atheist Convention i Australien: Atheists chant at Muslimprotesters - 2012 Atheist Convention

Islamisterna själva träffas organiserat betydligt oftare, och när de väl störs är det aldrig, alltså verkligen aldrig, något "ateistiskt motiv" bakom motaktionen. Det är i princip alltid religiöst och/eller politiskt motiverade människor. Men alltså aldrig a-religiöst motiverade människor. Undrar hur länge vi får vänta innan vi ser någon med skylten "Väx upp, gudar finns inte på riktigt!" försöka störa ett möte? Eller kasta en tomat? Att bara får säga vad som helst, är utmaning nog för icke-troende, och yttrandefrihet betraktas som ett problem i tämligen liberala land, som t.ex. Danmark.

Ateisters meningsmotståndare menar att även ateister är militanta, och det amerikanska uppslagsverket för religiöst förvirrade, Conservapedia, lägger ut texten rejält kring militant ateism, och exemplifierar med Richard Dawkins som militant ateist. Även Christopher Hitchens nämns, och stora ansträngningar görs för att koppla båda dessa till leninistisk kommunism. Ändå blir det uppenbart att "militant" betyder helt olika saker när man pratar om religiösa och icke-religiösa, då den ena insinuerar terrorism, och det andra insinuerar tankefrihet.

Så varför ska ni som är muslimer kritisera detta fenomen som endast förekommer bland extremisterna? Ja, vem ska annars göra det? Det är eran klubb, och ateister ska inte ensamma vara samhällets förnuftiga röst.

Förresten, lyssna gärna på avsnitt 9 av Radio Houdi, som handlar om religiös tro.

Kommentarer

  1. "Ateister identifierar sig inte som en grupp, och föreställningar om att ateister är en grupp, kommer alltid från religiösa som själva ser en grupptillhörighet i sin religion."

    Richard Carrier håller inte med: http://freethoughtblogs.com/carrier/archives/337

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det finns en gruppidentitet till en viss grad, det håller jag med om. Den identiteten kan även två Queen-fans känna. Men när det blåser, i något sammanhang som inte har med Queen att göra, kommer dessa två definitivt inte känna att de står i varandras läger, om inte nya kontaktytor har identifierats. Men det är bra att du påpekar detta.

      Radera
    2. Håller med här, men skulle ändå säga att ateism-teism/religion är en viktigare fråga som påverkar hur man ser på livet i mycket större utsträckning än vilken musiksmak man har. Är jag ateist (och naturalist) så tror jag inte på ett liv efter detta, vet att människan till sin natur inte skiljer sig så jättemycket från (de andra) djuren, osv. Jag anser att böner är meningslösa och att det är bättre att ta tag i problem själv istället för att blunda. Dessutom tenderar ateister att vara eniga i stödet för en sekulär stat, vilket långtifrån alla religiösa är (även de som säger sig vara det).

      Jag tror anser att religionen är roten till allt ont (Dawkins gör inte heller det, trots programmets namn), men att världen ändå skulle vara bättre om fler var ateister.

      Radera
    3. Det finns många religiösa som verkligen är för sekularismen, och det finns många ateister som blir hemskt upprörda när kristendomens särställning ifrågasätts.

      Radera
    4. Motsäger det på något sätt det jag skrev?

      Tror att många av de du menar är kristna ateister: http://en.wikipedia.org/wiki/Christian_atheism

      Menar inte att de är "mindre ateistiska" än andra ateister, men kan ändå förklara deras förkärlek för kristendomen även om de själva inte tror.

      Och många kristna, om du skrapar lite, är inte alls för sekularism. Några av Humanisternas aggressivaste motståndare kommer från Svenska kyrkan. Katolska kyrkan må vara relativt snäll i USA, men i Polen så kommer huggtänderna fram.

      Radera
    5. Ja, ditt påstående om att ateister är eniga om att staten ska vara sekulära, motsägs av mitt påstående om att ateister inte är eniga om dito.

      Radera
  2. Ack ja, på ena sidan en gubbe med turban, bössa och koranen och på andra sidan en gubbe med cowboyhatt bössa och bibeln.
    Det tredje alternativet är vi

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f