söndag 8 april 2012

Newtonbloggaren och förintelsen

Det finns några få biologer som förnekar förekomsten av evolution. Vi pratar inte om procent, vi pratar om promille, men de finns. Sällan eller aldrig har de hittat solida evidens för att vissa individer är skapade i sin nuvarande form, ofta eller alltid finns det religiösa motiv. Och ofta är listorna man hittar på nätet regelrätta lögner, från personer som har en religiös eller politisk agenda, såsom listan Dissent from Darwinism, sammanställd av Discovery Institute. Tricket där, var att låta personer, vetenskapsmän eller inte, sätta sin signatur på påståendet att man ska vara skeptisk till att slumpmässiga mutationer och naturligt urval kan ansvara för livets mångfald, och att evidens noga ska undersökas. Detta är givetvis något som alla håller med om, och många skrev på. När sedan listan fick rubriken "meningsskiljaktighet från darwinismen" ville många hoppa av. Skepticism är en självklarhet, evolutionsförnekelse är det inte.

Så listorna går inte att lita på. Men faktum kvarstår att några promille av alla biologer förnekar evolution. Den överväldigande majoriteten av alla biologer, accepterar evolution som förklaringen till arternas mångfald och ett gemensamt ursprung. Ändå har det lyfts fram av Newtonbloggaren, som ett argument för skapelse, att det finns vetenskapsmän som inte accepterar evolution. Uppskattningsvis finns fler historiker som inte accepterar förintelsen, än det finns biologer som inte accepterar evolutionsteori och ett gemensamt ursprung. Om inte annat, är dessa en extremt liten minoritet. Om argumentet om minoritetens betydelse för slutsatsen i frågan verkligen är giltigt, hamnar vi nu i en svår situation. Förintelsen av ungefär 6 miljoner judar under andra världskriget är konsensus, precis som evolutionsteorin. Om för mycket vikt ges åt en minoritet här, har vi ett uppenbart problem.

Att bortse från denna minoritet som en grupp som helt enkelt har fel, är däremot mycket enkelt. Religiösa eller politiska motiv ligger bakom den lilla minoritetens förnekelse av evolution och gemensamt ursprung. Religiösa eller politiska motiv ligger bakom den lilla minoritetens förnekelse av förintelsen.

Detta är klippet som alla som hänvisar till Dissent from Darwinism måste se:1 kommentar:

  1. Det finns betydligt fler historiker som förnekar personen Jesus existens än biologer som förnekar evolutionen. Med råge. Som ett annat exempel.

    Det finns troligen fler kristna i världen som är tveksamma inför guds existens t om...

    Allt för att sätta det i perspektiv... :D

    SvaraRadera