Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Skeptiker i slagruteförbundet utmanar definitionen

Svenska Slagruteförbundet var på 1980-talet en ganska lustig samling personer, som förvisso var ganska stolliga i vad de trodde på, men samtidigt väldigt vetgiriga. De reste runt med sina instrument och mätte saker, och de hade inga problem alls att administrera tester av sina förmågor. Ett exempel på test, kunde vara att försöka använda instrumenten för att hitta en gömd nyckelknippa på ett avgränsat område. Misslyckat resultat bortförklarades förvisso, men vetgirigheten fanns där. Då. Hur det är idag, vet jag inte.

Att försöka utmana sin religiösa tro och ifrågasätta religioners anspråk, är kätteri. De entusiastiska gubbarna i slagruteföreningen, visar med all tydlighet att man kan ha skeptiska ambitioner och ändå besitta tokiga föreställningar, men de som demonstrerar skepticismen sämst, är de abrahamiskt troende, eftersom deras gud inte alls blir förtjust i att bli ifrågasatt eller utmanad. Här lyser skepticismen med sin frånvaro, ändå är medlemskraven i klubben "skeptiker" så pass låg, så att alla är välkomna. Skepticism är ju en ambition och en process, inte ett mål.

Om du nu vill argumentera för att det finns kristna skeptiker, så kan jag gå med på det, men det krävs en del "skohornande" för att det ska fungera. Man kanske kan vara en utmärkt skeptiker när man hanterar ett annat ämne. Någon konspirationsteori eller någon alternativmedicinsk behandling?

Slagrutegubbarna var förvisso skeptiska, men väldigt dåliga på att applicera kritiskt tänkande. En kristen person kan vara en lysande skeptiker på andra områden. Att tro på Gud och påstå att man över lag är skeptiker, är bara tokigt, eftersom minsta ifrågasättande av Gud, gör hans icke-existens allt för tydlig. Att bilden av Gud är subtil, är inte till någon hjälp - blir något mer subtilt och mer ovetbart, är det ännu konstigare att den troende håller det för sant.

Vem av dessa förtjänar då respekt? Respekthungern brukar de troende och deras Gud stå för, men vem förtjänar respekt? De troende har ett hot som hänger över sig - den eviga elden. Den som trots det vågar förhålla sig skeptiskt, och lämna tron, förtjänar respekt. Att hävda att man är religiös, är inte ett uttalande som renderar respekt, det är bara ett uttalande som deklarerar att man tror utan evidens. Det kan vem som helst göra.

Kommentarer

  1. "Att tro på Gud och påstå att man över lag är skeptiker, är bara tokigt, eftersom minsta ifrågasättande av Gud, gör hans icke-existens allt för tydlig."

    Man kan väl helt enkelt summera det såhär:

    1. Det finns ingen evidens för gudshypotesen.
    2. Gudshypotesen saknar förklaringsvärde. Särskilt inom biologin, men även alltmer inom fysiken.

    Gudshypotesen var kanske rimlig för flera århundraden sedan, men knappast idag.

    SvaraRadera
  2. Begreppet respekt är mångbottnat.

    Kan man respektera en kristen "skeptiker" som kämpar mot Antivaccin-rörelsen t.ex? Det tycker jag nog.

    Det innebär inte att jag behöver respektera dennes religiösa övertygelse.


    Ska religion hysa en särställing i samhället och avkräva respekt pga. detta. Nej, det tycker jag inte.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f