lördag 10 december 2011

Självmordsförsöket var en halmgubbe

Självmordsförsök genom överdosering med homeopatiskt sömnmedel har gjorts av både 10:23-kampanjen och av Vetenskap och Folkbildning. Tanken är att om sömnmedlet verkligen är verksamt, borde doseringsprincipen att en alldeles för stor dos av detta medel medför fara, gälla. Genom att "ta självmord" genom överdosering och sedan överleva, har man visat att homeopati är bluff. Det låter rimligt, men är detta konsekvent med vad homeopaterna verkligen påstår?

Homeopati behöver ingen verksam ingrediens, utan förlitar sig på att minnet i vattnet[1] ska spelas upp för kroppen, som svarar med att aktivera kroppens egen förmåga att läka[2][3][4][5][6].

Vissa homeopater har argumenterat att svagare dosering ger starkare effekt, men för att anknyta till påståendet det som stimuleras är kroppens egna förmåga att läka, skulle man rimligtvis kunna utrota alla sjukdomar som homeopati rår över, genom att blanda ner ett piller av varje homeopatiskt läkemedel som finns på marknaden, i skolmaten. Svag dosering ger starkare effekt, överdosering eller onödig dosering, är inte ett problem.

Överdosen handlar snarare om halmgubben att homeopati skulle vara alternativmedicin i bemärkelsen "drog som inte har någon påvisad effekt", men det är knappast vad homeopati verkligen är. Det är lite magi och lite falska premisser som inte har någon påvisad effekt. Ja, eller nästan påvisad frånvaro av effekt, om man ska vara rättvis.

3 kommentarer:

 1. Man skulle inte behöva lägga det i skolmaten. Det bästa hade varit att slänga ett piller i vasken i tex Nya Zeeland. Efter ett tag löses det upp och blir homogent utspätt i alla världens hav och sjöar. Tar kanske någon månad, MEN JÄVLAR VAD UTSPÄTT det blir. Nog för att släcka hela världens befolkning. Eller?

  SvaraRadera
 2. Halmgubben ligger väl snarare i att man antar att preparaten fungerar som de vi hittar i FASS? Dvs att om man tar för mycket så mår man dåligt eller tom dör. Homeopaterna hävdar inte att man lätt kan överdosera deras preparat, alltså är det ett dåligt argument mot att de inte fungerar. (Däremot hävdar de att de har en verkan).

  "And while it’s memory of a long lost drop of onion juice is infinite, it somehow forgets all the poo it’s had in it" - Tim Minchin

  SvaraRadera
 3. Det är det jag åsyftar när jag hänvisar till doseringsprincipen, så jag tror att vi är överens.

  SvaraRadera