Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Per Ewert: Ironin när kristna ska debattera

Nej, jag ska inte kommentera Per Ewert i onödan, för jag är inte den som bråkar med fundamentalister i onödan - inget jag kan säga kan påverka en fundamentalist. Men jag kan ju påvisa ironin i att vara både kristen apologet och intolerant mot just religion. Så här skriver Ewert i sin senaste Newsmill-artikel under rubriken "Koranbaserad julkrubba kastar både teologi och vetenskap över bord":
Gymnasielärare: Nutidens religionskritiker ropar med stor iver på att skolans undervisning ska vara vetenskaplig. Väl belagda teorier ska inte jämställas med hypoteser utan vetenskapligt stöd. Detta är en utmärkt inställning. I Sigtunastiftelsens visningar av en religionsblandad julkrubba kastas dock den tanken helt över bord. Projektet är inte bara teologiskt dubiöst. Framför allt är det vetenskapligt nonsens.
Jag kan ta detta i försvar ur just utbildningssyfte, men Per Ewert håller inte med. Backar vi till Ewerts föregående artikel, som av en händelse också råkar handla om skolan, skriver han:
I den första frågan bör undervisningen ske utifrån de vetenskapliga teorier som vunnit forskningsmässigt stöd. Detta är självklart på vår kristna skola Kungsgymnasiet, och bör så vara även på andra. Den andra frågan har diametralt skilda svar: Bibelns skapelseberättelse säger att Gud skapade världen. Ateismens svar är att allt i universum är resultatet av enbart slump och nödvändighet. Lärarens uppgift är att ge eleverna underlag för att kunna brottas med frågan och kunna nå ett personligt svar.
Svarar på olika frågor, ja, men det gäller väl även islam? Men låt gå. Det stora problemet är att Per Ewert inte för i bevis att kunskap är en ateistisk konspiration, och dessutom vädjar till just religion. Så länge den religionen inte är islam, tydligen. Moral är ett starkt ord, men finns den, är den dubbel. Till detta ska vi kanske säga att skolans uppgift inte är att låta eleverna utveckla personliga svar - en viss nivå av utbildning ska också finnas.

Tillägg: Patrik Lindenfors svarar Ewert här.

Kommentarer

  1. "...inget jag kan säga kan påverka en fundamentalist."

    Utan att direkt kommentera textens egentliga innebörd: Det har aldrig slagit dig att du själv möjligen innefattas under begreppet "fundamentalist", fast på andra ytterkanten så att säga?

    SvaraRadera
  2. Jag har flera gånger hört argumentet att den som verkligen inte står på ett fundament och verkligen anser att man ska följa med i utvecklingen, också är fundamentalist, men jag är tveksam.

    Men med det sagt, tycker jag att fundamentalism är bra, om fundamentet är bra. Problemet med kristendom som fundament, är att fundamentalisten då riskerar att bli t.ex. kreationist.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f